Valaki el tudná magyarázni hosszabban a mostani érettségi rendszert? (többi lent)
Faktok, miből kell érettségizni, mik a választható/kötelező tantárgyak, hány tantárgyból érdemes emelt szintűt tenni, mennyi pontot lehet szerezni, szóbeli érettségik, mi jelent előnyt egyetemre jelentkezésnél, stb.
Nem igazán vagyok tisztában ezekkel a kérdésekkel és hálás lennék, ha valaki elmagyarázná. Előre is köszönöm! :)
Kettő tárgyból érdemes emeltet enni, a felvételi érettségi tantárgyból. Jelenleg azonban még sok szakra nem kötelező az emelt érettségi, így nem feltétlen fontos emeltezni, ha ilyen szakra és egyetemre mész és a felvételi ponthatár nem túl magas.
Milyen szakon és melyik egyetemen akarsz továbbtanulni?
felvi.hu
Ha még utána is van konkrét kérdésed, akkor vagy hívd az ügyfélszolgálatukat vagy írd ki a konkrét kérdést!
Pár alap dolog:
1. A faktoknak nincs ebben igazán szerepe, emelt szintű érettségihez hasznos, de nem "kötelező" (Én pl. 2 emeltet tettem, egyikből sem volt faktom.)
2. Kötelező a magyar, matek, töri, egy idegen nyelv és ezek mellé választanod kell egy természettudományos tárgyat (biológia, fizika, kémia vagy töri). Ha szakgimnáziumba jársz, akkor természettudományos tárgy helyett a szakmai tárgyból kell érettségizned (jelen állás szerint)
3. Max. 500 pontot lehet szerezni:
VAGY 100 tanulmányi pont, 100 érettségi pont, 200 a két felvételi tárgyad pontja, 100 többletpont
VAGY 200 a két felvételi tárgyad pontjainak duplázása, 100 többletpont
4. Hogy hány emeltet kell / érdemes tenni, és miből, az attól függ, hogy mit várnak el azokon a szakokon, amiket megjelölsz, illetve mennyi szokott lenni a ponthatár.
5. Szóbeli érettségik: pár héttel az írásbelik után vannak, ha matekból megvan a 2-es, akkor matekból nem kell.
6. Mi jelent előnyt? A többletpontokkal kapcsolatban részletes táblázatokat találsz a felvi.hu-n (nem tudom eléggé hangsúlyozni a tényt, hogy mélyedj el az ott leírtakban!)
Az előbbihez egy kis kiegészítés:
ha közép érettségit teszel matekból, akkor nem kell szóbelizz, ha az írásbelin meg van a 2-es.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!