Lenne értelme csak emiatt Romániában elvégezni a fogorvosit?
Tandíj. Most itt konkrétan nem arra gondolok, hogy az itteni helyett az erdélyi tandíjat fizetném ki, hanem arra, hogy nagyon nagy teher lelkileg szerintem az, hogy ha pl. megbetegszem, trauma ér, rájövök, hogy mégse nekem való mit tudom én, pl. nem olyan jó a kézügyességem, akkor félévente 1.5milliót kell kifizetni, tehát éventa 3 milliót csak a tandíjra és akkor a könyvek még nincsenek benne.
Itt most lehet azzal jönni, hogy mindenkinek tudni kellene kezdés előtt, de ezt csak a 18 évesek állítják. Èn már idősebb vagyok és tudom, hogy ez nem mindig megy így. Most tekintsünk el attól, hogy hol nehezebb elvégezni és hasonló dolgoktól, mert nem ez volt a kérdés.
Románul nem tudok, de végülis kezdés előtt 1 évig azt tanulnám. A felvételi magyarul van, viszont a beiratkozás és a gyakorlat románul. Az államvizsgára nem kaptam választ, egyesek szerint magyarul, mások szerint románul, szerintem az utóbbi a valószínu, tehát románul.
A mindennapi megélhetés nem jönne ki olcsóbban, mert hiába olcsóbb a lakhatás (bp-i vagyok), meg egyes élelmiszerek, ha a rendszeres hazajárás (ami elég nehézkes lenne) megdobná a költségeket.
Èn nem tudom, hogy pl. akarok e valaha is külföldön dolgozni, lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Ha igen, akkor se a pénz miatt, inkább amiatt, mert a családom fele már máshol él. Viszont akármennyire is szeretnék fogorvos lenni, már szinte gyomorgörcsöm van attól, hogy alá kell írnom a hallgatói szerződést, mert ezt pénzügyileg iszonyatos nagy felelőtlenségnek gondolom. Ha egy mérnöki, vagy tanári szakról lenne szó, azt mondanám azt meg otthon is ki tudnám fizetni, ha ne adj Isten abba kellene hagyni az egyetemet. Max éjjel-nappal dolgoznék. De egy fogorvosit?
Másfelől meg elég nagy plusz tehernek gondolom, hogy viszonylag gyorsan kellene románul megtanulni, ami hobbiként nem lenne gond, de itt ugye többről van szó, mint hobbi. Plusz ami elrettent még az az, hogy ott még nagyobb és körülményesebb a bürokrácia, mint Magyarországon. Ráadásul nagyon nehéz információkat kiszedni még azokból is, akiknek az lenne a feladatuk, hogy a külföldieket informálják és gondolom ez végig kísérné az ottani 6 évet (ott 6 éves a fogorvosi, itthon 5). Ami nagyon hosszú idő. 1-2 év szivatást még ki lehet bírni, hat évet alsóhangon már elég nehéz. Plusz úgy hallottam az ottani gyógyszerész diplomát kb. 2 év elismertetni (nem tudom igaz e), a fogorvosit fogalmam sincs mennyi, de ez is még egy plusz teher.
Mással nem szeretnék foglalkozni, mert ha képes lennék más miatt ennyire motivált lenni, akkor hagynám a fenébe. Viszont nem tudom, hogy mi lenne a "kevésbé rossz". Vèlemények?
Őszintén szólva semmi esetre sem mennék Romániába egyetemre.
NAGYON nehéz románul végigcsinálni, egy év nyelvtanulás semmire nem lesz elég, semmit nem fogsz érteni az első éves anyagból, valószínűleg kihullanál az első vizsgaidőszakban:(
A tandíjat nem kell visszafizetni, ha itthon ledolgozod - vagy ha más szakon diplomát szerzel. Ha meg már nem tanulsz, dolgozni úgyis kell valahol. Szóval a legrosszabb, ami érhet, hogy X félévet Magyarországon kell dolgozz.
A te dolgod, de szerintem túlaggódod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!