SOS! Földtudomány bsc után csillagász msc-n milyen területekre lehet szakosodni?
Pontosan milyen BSc? Földtudományi alap csillagász szakiránnyal? Csillagászatot normális kutatási szinten nem igazán lehet művelni BSc-vel, szóval kutatni-oktatni esélytelen. Planetáriumba viszont szerintem nem kell egyetem se, ha például amatőrcsillagász vagy. Ha kutató akarsz lenni, akkor a kötelező minimum az MSc, de illene egy doktori hozzá.
A csillagászatban egyébként iszonyúan sok fizika van, nem teljesen értem, hogy a földtudományiról érkezők hogy tudják így megérteni. Mennyi fizikát tanultok ott?
Én nem tudok arról, hogy lenne specializáció csillagász MSc-n. Egyszerűen csak választasz egy téged érdeklő témát és abból diplomázol, aztán nyilván az lesz a kutatási területed is elsőkörben. Függetlenül attól, hogy fizika alapszakról vagy földtudományiről jönnek az emberek, végül ugyanazt a záróvizsgát kell letenniük és ugyanazt az MSc-s anyagot kell tudniuk, szóval szerintem badarság a planetáriumos dolog. Felteszem nem kozmológiával vagy asztrofizikával fog foglalkozni egy földtudományis, de ha megcsinálod tiszteségesen az MSc-t ugyanúgy fogsz tudni kutatni, mint aki fizika alapszakról ment. Csillagászatnak megvannak a maga földtudományis területei, felteszem ezért is lehet odamenni földtudományiról. Emiatt ne aggódj. Fizika BSc-n nem gondolkodsz?
Egyébként ne vegyél mindent készpénznek, amit itt olvasol. Nagyon sok olyan ember válaszol kérdésekre, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy valójában hogyan működnek a dolgok. Ha felmész mondjuk az elte csillagász tanszékének az oldalára, ott megtalálod az MSc telejes tematikáját és sok más hasznos információt. Az alapján érdemes tájékozodni.
Meglehet kerülni a szakirányt is. Nézd csak (ELTE-ről):
"Milyen előképzettséggel lehet jelentkezni?
1) A csillagász mesterszakra való felvételhez feltétel nélkül elfogadott alapszakok:
fizika alapszak csillagászati szakiránnyal
földtudományi alapszak csillagászati szakiránnyal
2) A bemenethez megadott feltételekkel elfogadott alapszakok:
fizika, földtudomány alapszak csillagászati szakirány nélkül;
egyéb természettudományi, informatikai és műszaki alapszakok;
fentieknek megfelelő, hagyományos (főiskolai, egyetemi) szakok."
A feltételek azt jelentik, hogy megadják, hogy milyen témakörből hány kreditednek kell lenni. Például a szegedi MSc-nél:
"11. A mesterképzésbe való felvétel feltételei:
A hallgatónak a kredit megállapítása alapjául szolgáló ismeretek – felsőoktatási törvényben meghatározott – összevetése alapján elismerhető legyen legalább 60 kredit a korábbi tanulmányai szerint az alábbi ismeretkörökben:
– matematika/informatika legalább 15 kredit (analízis (kalkulus), lineáris algebra, numerikus matematika, valószínűségszámítás, matematikai statisztika, programozás, informatika);
– fizika legalább 20 kredit (mechanika, hullámtan, optika, elektromosságtan, atomfizika, magfizika, statisztikus fizika, kvantumfizika);
– csillagászat legalább 20 kredit (csillagászati megfigyelések, bevezetés a csillagászatba, informatika a csillagászatban, csillagászati laboratórium).
A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a felsorolt ismeretkörökben legalább 40 kredittel rendelkezzen a hallgató. A hiányzó krediteket a mesterfokozat megszerzésére irányuló képzéssel párhuzamosan, a felvételtől számított két féléven belül, a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint meg kell szerezni."
Ez amúgy az ELTE-nél is így van. Tehát nem feltétlen kell a szakirány, az is jó, ha a fenti témakörökből megvannak a kreditek.
Nagyon szépen köszönöm a hasznos választ és a linkeket! Azonban nem teljesen értem, hogy az alábbi szövegrészlet mit takar:
"A bemenethez megadott feltételekkel elfogadott alapszakok: fizika, földtudomány alapszak csillagászati szakirány nélkül;
egyéb természettudományi, informatikai és műszaki alapszakok;
fentieknek megfelelő, hagyományos (főiskolai, egyetemi) szakok."
Ha jól értelmezem, akkor ez azt jelenti, hogy lényegében bármilyen ttk-s vagy műszaki bsc-vel lehet csillagász msc-re jelentkezni, a lényeg, hogy a kredit kritériumai teljesüljenek? Ez most nekem így elsőre elég furcsán hangzik, szóval ha nem nagy kérés, meg tudnád írni nekem, hogy ezt hogy kell értelmezni? Valamint azt is írják az oldalon, hogy kell legalább 20 kreditnyi csillagászat, de azt szakirány nélkül is fel lehet venni? Tényleg nagyon szépen köszönöm a segítséget!
"Ha jól értelmezem, akkor ez azt jelenti, hogy lényegében bármilyen ttk-s vagy műszaki bsc-vel lehet csillagász msc-re jelentkezni, a lényeg, hogy a kredit kritériumai teljesüljenek?"
Igen.
"Valamint azt is írják az oldalon, hogy kell legalább 20 kreditnyi csillagászat, de azt szakirány nélkül is fel lehet venni?"
Hát, ez már érdekesebb kérdés. Nem tudom mennyire lehetséges ez. Elő tudnak fordulni ilyen esetek, ha mondjuk valaki felveszi a csillagász szakirányt, csinálja mondjuk egy évig, aztán vált más szakirányra és azon fejezi be. Úgy végül nem csillagász szakirányon végez, de megvannak a tárgyak. Ez a lehetőség nekem mentőmellényszerű dolognak tűnik. Érdemes lenne megkérdezned a leendő egyetemed tanulmányi hivatalában, hogy nem csillagász szakirányosként vehetsz-e fel ennyi csillagászatos tárgyat. Erről csak ők tudnak biztosat mondani.
Esetleg még a csillagász tanszék vezetője, aki erről teljes felvilágosítást adhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!