Hogy értessem meg anyámmal, hogy az Elte programtervező informatikus szak mellett nem lehet dolgozni?
Első félévben semmiképp se dolgozz, koncentrálj csak a tanulásra! Minél jobb eredményt érsz el, annál nagyobb (valószínűséggel) ösztöndíjat kapsz, ami akár megfelelhet egy kisebb munkából befolyó összegnek is. Emellett más szempontok alapján is kaphatsz különböző támogatásokat, élni kell velük.
Aztán második félévtől ha úgy látod, hogy nem muszáj bejárnod mindenre, tudsz egy kis időt felszabadítani, akkor heti pár óra diákmunkát is bevállalhatsz, amennyiben nem megy a tanulás rovására. Negyedik félévtől kezdve pedig lehet (és már ajánlott) gyakornoki munkát elvállalni, IT szektorban elég rugalmasak szoktak lenni a munkáltatók, úgyhogy valahogy biztos sikerül összeegyeztetni.
Ha nem vagytok megszorulva anyagilag, akkor az első féléved eredményét ne szúrd el melóval, így is elég sz*pás lesz. :-)
Köszönöm a válaszokat. Igen én is arra gondoltam, hogy majd a képzés közepe-vége fele már keresek gyakornoki helyet, és mikor végzek már az is előny lesz, hogy van valamennyi gyakorlatom.
Nem állunk rosszul anyagilag, de azt hallgatom, hogy "amíg nem dolgozik valaki addig gyerek", mondja anyám, mert ő 18 éves kora óta dolgozik, nem ment egyetemre. És most nem is keres túl jól.
"Arra lesz időd amire szánsz."
Persze, csak kérdés, hogy minek a rovására megy az az idő.
Sok élte ik-s ismerősöm van és rengeteg otthon játszik mindenféle hülyeséggel pl Lol vagy elmennek hétköznap is berúgni. Ők erre számítanak időt.
Igen, iszonyú nehéz iskola mellett dolgozni, de ha muszáj valakinek akkor muszáj, legfeljebb a bulikra nem lesz idő.
Ha édesanyáddal meg tudod beszélni, hogy elégedjen meg azzal, hogy később dolgozz, egyenlőre had koncentrálj az egyetemre az lenne a legjobb. De ha hajthatatlan, akkor ez van, nem a világ vége. Legálabb több pénzed lesz, lebegjen ez a szemed előtt.
Én is azt mondanám, első félévben (esetleg az első évben) ne dolgozz, tapasztald ki, milyen a hely, hogy megy neked, mihez van érzéked, mire kell több időt fordítanod stb.
DE! utána én mindenképp elmennék. Én biztosan belepusztultam volna az unalomba / egyhangúságba, ha "csak" egyetemre jártam volna, pedig nem büfészak volt, és plusz szakmai tevékenységekben is rendszeresen részt vettem (tehát érdekelt a szak) - mondjuk én sok órára nem jártam be, de így is jók voltak az eredményeim. Nekem (bár nem volt szakmába vágó), az egyetem melletti diákmunka az egyik legnagyobb élményem volt, és még pénzt is hozott, persze:D - de nekem nagy szerencsém volt! Neked is legyen fantáziád! Ne elégedj meg a szokásos, monoton "diákmunkákkal", próbálj valami egyedibbet találni! (Ha pl. van használható nyelvtudásod, az sokat segít!)
"Sok élte ik-s ismerősöm van és rengeteg otthon játszik mindenféle hülyeséggel pl Lol vagy elmennek hétköznap is berúgni. Ők erre számítanak időt. "
Igen, mert eddig csak a gyakorlatokra és 1-2 előadásra volt kötelező bejárni, de ezentúl MINDENRE. Tehát ezután nem nagyon tudnák kivitelezni azt, hogy nem mennek be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!