Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » 16 évesen 8 általánossal...

16 évesen 8 általánossal milyen OKJ-s tanfolyamokra mehetek?

Figyelt kérdés
Jelenleg 4 éves gimnáziumba járok, de nincs értelme végigjárni szerintem. Nem áll szándékomban továbbtanulni.

2016. júl. 31. 09:49
1 2 3 4
 1/36 anonim ***** válasza:
90%
Most akkor tovább szeretnél tanulni, vagy sem?
2016. júl. 31. 09:52
 2/36 A kérdező kommentje:
Hát, egyetemre és főiskolára nem szeretnék járni, azonban egy OKJ-s szakmát szeretnék. A gimnáziumból még lenne 3 évem, azt felesleges elvégezni számomra.
2016. júl. 31. 10:00
 3/36 anonim ***** válasza:
96%

Hát, azért nagyon nem volna felesleges, ugyanis 8 általánossal csak régen alapfokúnak nevezett OKJ-s képzésre mehetsz (pl. hegesztő). Ha meglenne a 10. osztály, akkor már nagyobb a választás, míg érettségivel emelt szintű képzésekre is. Szóval a középiskolát nem csak az egyetem miatt csinálod.

Itt egy lista: [link]

Azt neked kell megkeresned, hol vannak a közeledben tanfolyamok.

2016. júl. 31. 10:10
 4/36 anonim ***** válasza:
96%
Ne viccelj már, ma már emberszámba sem veszik akinek nincsen legalább egy érettségije. Borzasztóan fals gondolkodásod van, ott ne hagyd a középiskolát. Azzal semmi probléma nincsen ha nem akarsz továbbtanulni, ugyanis jó szakemberekből így is nagy a hiány. OKJ-s képzést meg bármikor elvégezhetsz még, bőven ráér középiskola után. Ráadásul hogy még azt sem tudod hogy milyen OKS-s képzést válassz, extra nagy marhaság lenne. Ezt a három évet már csak kibírod, nem fog a károdra válni.
2016. júl. 31. 10:12
 5/36 anonim ***** válasza:
38%

Micsoda buta válaszokat írtak eddig... Miért kell lebecsülni bármilyen szakmát is?!

Soha nem értettem, hogy egyes emberek tájékozatlanul lebecsülnek egy-egy szakmát.

Hiába van 3 diplomád, ha a mekiben dolgozol, meg amúgy nagyon könnyű mindig a másikra mutogatni, hogy na ez csak egy szakmunkás...

Ideje lenne végre felébredni, és rádöbbenni, hogy szakmunkások nélkül seholsem tartana az ország. Nem kell mindenkinek diplomásnak lenni, mikor már most is Dunát lehetne rekeszteni velük, nagy részük meg munkanélküli.

Nevetséges és fölháborító a mai oktatási rendszer is. Túlképzés van, mindenki egyetemre akar menni, aztán szakma nélkül meg mehet a fenébe, ha nem sikerül neki befejezni.

Értem én, hogy manapság ez az ostoba szokás a bevett, de aki szakmát szeretne tanulni, miért kell elterelni más irányba?!

Kérdezőnek: Ha szakmához van kedved, fel a fejjel! Okj szám szerint meg van határozva, hogy mik az előkövetelmények. Ha 31-el kezdődik az okj-szám, ahhoz 8 általános elég. Ha 33-al kezdődik, oda 10.befejezett osztály kell. 5-el kezdődőekhez érettségi, ezek inkább technikumi lépzések.

Aszerint dönts, mivel foglalkoznál szívesen, melyik szakmát tanulnád! Megnézed a követelményeket (okj-számot) és mérlegeled, hogy akarod -e folytatni a gimnáziumot, ill. milyen irányba mész tovább.

Lehet hogy egy szakma nagyon tetszeni fog, és sokat dolgozol majd benne. Persze az is lehet, hogy idővel megutálod, sokféle eset lehet.

A hegesztő szakmát meg legfőképp nem értem, miért kell lebecsülni. Igen is jól lehet vele keresni, külföldön is keresett. Minősített hegesztőként meg főleg.

Kár, hogy néhány laikus, tudatlan ember mennyi badarságot képes itt összehordani.

2016. júl. 31. 13:04
 6/36 anonim ***** válasza:
80%

utolsó, akkor blődséget írsz, mint ide Lacháza..., látszik, hogy fogalmad sincs a gazdaság működéséről..., éppenséggel az minél nagyobb számú diplomás létszám lendíti előre a GDP-t, de semmi gond...

nem mellesleg az is ócska szöveg, hogy sok a túlképzett ember

akkor ezek szerint a nyugati országok is mind elmaradott szegény térségek? Magyarországon siralmasan alacsony a felsőfokú képzettség aránya, de igen, mesélj még...

a fenti válaszolók közül senki nem húzta le a szakmunkásokat, mégis hol olvastad ezt? az egyik válaszoló leírta, hogy az érettségi azért fontos, mert úgy több mindenből válogathat, míg érettségi nélkül csak kevés szakmából, de ez nem jutott el az agyadig

manapság már takarítónőket sem vesznek fel érettségi nélkül, de igen, tényleg igazad van, felesleges az a fránya érettségi..., gratulálok, hogy te is növeled az "értelmiség" körét

2016. júl. 31. 13:14
 7/36 anonim ***** válasza:
21%

#6 Látom, rosszul értelmezed a válaszomat, és nem sok fogalmad lehet a rendszerszintű szemléletmódról. Nem csak azt kell nézni, hogy papíron mi növeli a GDP-t, hanem azt is hogy szakmunkás hiányában nem lenne semmi.

Igaz, manapság sokminden gépiesítve van, de szakképzett munkaerőre mindig is szükség lesz. Viszont a munkanélküli bölcsészek nem ezt a hányadot fogják képviselni.

Az orrukat fönnhordó diplomás munkanélkülieknek azt kéne már végre megérteniük, hogy:

1. Nem mindenki teheti meg hogy a szüleikün élőskődik, így szakmát, vagy céljainak megfelelő piacképes végzettséget kell szerezni;

2. Önállósodni kell, és önálló helyes döntéseket hozni, nem pedig egy buta és épp divatos szokás felé haladni;

3. Általánosságban kell átlátni a dolgokat, amihez a 2. pont szerint gondolkodni is kéne;

4. Szakmunkások nélkül nem lenne semmi, mert

a.) Ők építenek házakat, ahol mondjuk te éppen most laksz;

b.) Ők szerelik be a közműhálózatot;

c.) Ők kötik be a ház villamos hálózatát;

és még hosszasan lehetne sorolni, én csak a legalapvetőbbeket mondtam. De lehetne sorolni tovább, a számítógép ami előtt most ülsz, valaki összeszereli, gyártásközi ellenőrzéseket végez, minőségirányítási rendszer és szabvány alpján.

Az autó, amibe beülsz, valaki összeszereli a műhelyben, ellenőrzéseket, méréseket végez.

Ha valami elromlik benne, viszed a szervízbe, de soha nem gondolsz arra, hogy ehhez szakmunkaerőre van szükség, mert ugye manapság már mindenkinek lehet autója, bármilyen hülye is hozzá...

Nem akarom tovább sorolni, ezt vagy érted, vagy nem. Mind magyarországon, mind pedig külföldön szakképzett munkaerőből hiány van, főleg épp amiatt, mert az érettségizők 70%-a tájékozatlanul bejelntkezik oda, amihez köze nincs, de nem is érdekli, félév után meg kibukik a francba. Aztán cseszheti az érettségijét, szakmája nincs, lehet élősködni a szülőkön...

Óriási hibája a felsőoktatásnak, hogy ezt egyáltalán megengedik, ez az egész egy brutálisan kifacsarodott, elferdített rendszer.

Persze nehogy valaki azt mondja, hogy csak a szakmunkásokat dicsőítem, ezért megemlítem, hogy minden mögött komoly mérnöki munka áll, hiszen mindent meg kell tervezni egy szakképzett mérnökgárdának.

Nyílván senki nem úgy kezdi, hogy mérnök lesz, egy utat meg kell járni oda is.

Egy biztos: Piacképes szakmatanulás bárhova jó alap lehet!

Hogy ezt nem értik sokan, az nyílvánvalóan a tudatlanságnak, és a hozzá nem értő laikus szemléletnek a következményeként számolható el.

Én meg nem fogok itt vitatkozni, elvégre ide bárki azt ír amit akar, a helyes megoldásra vonatkozó gondolatmenetek alapjait megadtam.

Ezt van aki érti, van aki nem. (Mondjuk a megértéséhez is persze bizonyos értelmi alap szükséges, mert ugye vannak értelmes emberek, ill. nem értelmesek, habár ezt nem túl nehéz kitalálni, de mégis leírtam, hátha valaki ezt nem is gondolná...)

2016. júl. 31. 13:51
 8/36 anonim ***** válasza:
93%
Kedves utolsó! Nem kell itt mindenkit kioktatni, pusztán azért mert elmondja az általa helyesnek gondolt véleményét. Írod hogy nem akarsz itt vitatkozni, lényegében te saját magad generáltál egy vitát azzal, hogy tévesen félreértelmezted az előtted válaszolók kinyilatkozásait.
2016. júl. 31. 14:07
 9/36 anonim ***** válasza:
93%
És még azt hozzátenném hogy senki sem írt baromságot, szóval nem tudom hogy te hol akadtál akkora "baromságra" mások válaszaiban? Illetve senki sem becsmérelte le a szakmunkásokat, egy rossz szó nem esett róluk, de te mindenféle támadás ellenére elkezded őket védeni. Védjed nyugodtan, szíved joga, de még egyszer mondom hogy senki sem kezdte el őket támadni. Nem is tudom honnan pattant ki ez az ötlet a fejecskédből. Mi pusztán válaszoltunk egy 16 éves GYEREK (igen mert egy 16 éves még gyerek, nincsen akkor élettapasztalata hogy 100% tudja hogy neki mi a jó), kérdésére. Csupán vissza akarjuk őt téríteni a helyes útra, nehogy úgy járjon mint számtalan olyan fiatal, aki most is szívja a levét annak, amilyen döntést kamaszfejjel meghozott. Valóban kellenek a szakmunkások, és valóban nem kötelező és NEM IS KELL mindenkinek egyetemre mennie, de azért ne biztassunk már egy 16 éves gyereket hogy hagyjon ott mindent és vágjon bele OKJ-be, amit lehet hogy utána meg is bán. Gondolkozz és tájékozódj már kérlek mielőtt egy terjedelmes kijelentés megfogalmazásába kezdesz! Köszönöm megértő reakciódat.
2016. júl. 31. 14:15
 10/36 anonim ***** válasza:
0%

#9. Azért írtam le a véleményemet, mert láttam, hogy tipikusan olyanok válaszoltak előttem, akik humán beállítottságuak, és fogalmuk nincs az egész szakképzési rendszerről.

Szükséges, hogy a kérdező kapjon szakmai véleményt is, nemcsak laikus és tájékozatlan, szűklátáskörű tapasztalatlan véleményt.

Már megbocsáss, de semmi tapasztalatod és rálátásod nincs a szakmai képzésrendszerre. Hogy akarsz te itt laikusként észt osztani, számodra ismeretlen témáról?!

Válaszaid alapján maximum valami magyar vagy történelemtanár lehetsz, esetleg valamilyen manager féleség, mindenesetre az iparra semmi rálátásod nincs.

"Valóban kellenek a szakmunkások, és valóban nem kötelező és NEM IS KELL mindenkinek egyetemre mennie, de azért ne biztassunk már egy 16 éves gyereket hogy hagyjon ott mindent és vágjon bele OKJ-be"

Nem én biztatom, hanem épp ti akarjátok lebeszélni a szakma tanulásáról.

A kérdező világosan leírta, hogy nem akar továbbtanulni, hanem szakmát szeretne.

Miért kell ezt gátolni és olyanra kényszeríteni amit nem szeretne?

Minek szenvedjen még érettségiig éveket, azért hogy munkanélküli legyen?

Sima érettségivel nem kapsz normális állást. Szakmával nagyobb az esély! Zsákutcába vezeted a Kedves Kérdezőt.

Egyébként írd már le, honnan veszed ezt a sok sületlenséget, amit összehordtál!

Tudod egyáltalán mi az a szakképesítés?

2016. júl. 31. 14:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!