A magyar emelt érettségi tényleg nagyon brutál? Tanáraim szerint öngyilkosság.
én idén érettségiztem emelt magyarból, és, szerintem, nem igaz, hogy olyan nehéz... Engem is lebeszéltek a tanárok, az írásbelim 85% lett :)
A műveltségi teszt nehéz, viszont korrekt, és lehet rá készülni, a szövegalkotás pedig idén még könnyebb volt, mint közép szinten, alig vontak le 2-3 pontot a 60ból XD
A követelmény emelt magyaron is ugyanannyi, mint emelt törin: a 4 tankönyv, ennél nem kell több. :)
Igen, a tanárok általában lebeszélnek, mert az összes emelt közül tényleg ez a legnehezebb (nálam ezzel érveltek :D).
Én is idén tettem emeltet magyarból, és abszolút jó döntés volt!
Ha jó vagy magyarból, tudsz magadtól elemezni, érdekel az irodalom és sok ragad rád az órán, a nyelvtannal szemben pedig nem vagy elutasító, meg lehet próbálni.
(Én nem szerettem a nyelvtant, voltak homályfoltok a tananyagban, de a kitartó készülés közben nagyon megszerettem. Persze ebben nagy része volt a tanáromnak is.)
Egyet értek a előzővel: pontot legkönnyebben és legbiztosabban emelt nyelv érettségivel és nyelvvizsgával lehet szerezni, pl. így:
-emelt angol + közép magyar + német felsőfokú nyelvvizsga
-emelt német + közép magyar + angol felsőfok
Én teljes értetlenséggel állok ezzel a hozzáállással kapcsolatban. Én is emelteztem magyarból, én is megkaptam százszor, hogy nem vagyok normális, el fogom cseszni, az nem lehet jó, aztán 90% lett... Mindenki azzal jön, hogy milyen szubjektív... A szövegalkotás, esetleg, de le van írva, hogy minden jó meglátást el kell fogadni. Tehát ha egy elemzésben csak olyat állítasz, amiket értelmes érvekkel támasztasz alá, és nem egy szempontod van, hanem jó sok, akkor nem pontozhatnak le... Vagy ha lepontoznak, ugyan olyan jogosan és eséllyel fellebbezhetsz, mint egy töri- vagy matekérettségin...
Lehet rá készülni, hatékonyan, minden részére. Én a legjobban a középiskolában a magyart szerettem, és szívesen tanultam rá, faktra sem jártam, bár volt egy jó tanárom, aki támogatott, és akitől kérdezhettem. A magam részéről speciel biztos vagyok benne, hogy mondjuk töriből nem tudtam volna ilyen eredményt elérni, mert a töri szó hallatán négy évi tömény szívás és egy, a diákokat folyamatosan megalázó, hiteltelen tanár jutott az eszembe. (Azóta ezen túlléptem, nyilván a töri amúgy király dolog.) Szóval szerintem nem lehet ilyet mondani, hogy melyik érettségi a nehezebb. Teljesen személyfüggő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!