Középiskola után mentetek felsőoktatásba, vagy előbb OKJ-s képzés mellett döntöttetek? Esetleg teljesen másképpen?
Szeretnék informálódni, tapasztalatokat, intelmeket szerezni, hogy egy "kis hozzáértéssel" vágjak bele a témába.
Mivel harmadéves gimnazista vagyok, szakmám nem lesz. Az érettségi eredményemtől függ ugye, hova fognak felvenni. Biológiából fogok emelt szinten érettségizni (ez az, ami érdekel, még ha nem is a legszerencsésebb választás), szeretnék ezzel is továbbtanulni, viszont még nem tudtam eldönteni hol és mit. Benne van a pakliban, hogy nem érem el az elvárt pontszámot, így pedig akkor marad az önköltséges tanulás. Ezt szeretném saját magam finanszírozni, mintsem lehúzni a szülőket, mert hát ugye ott állok ebben az esetben szakma, és pénz nélkül.
Beszéltem is erről egy emberről, akit harmadévesként dobtak ki az egyetemről, mert nem tudta finanszírozni. Ő javasolta a két ingyenes OKJ képzés megszerzését előbb, mivel "az egyetem megvár". Elgondolkodtatott ezzel, van benne ráció. Mesélte, hogy emelt szintű OKJ-s képzést csinált, ami már felér(?) egy diplomával.
Szóval: érdemes-e elvégeznem OKJ-s képzést (tudom, annak is van ára), majd azon a területen megpróbálni elhelyezkedni, pénzt szerezni, és később abból menni esetleg egyetemre? A célom főként az, hogy először magamat tudjam fenntartani.
Viszont, az is szóba jön ilyenkor, hogy nem lesz mit félrerakni, és ebben az esetben pedig el is felejthetem az önköltséges egyetemet.
Ezért kérném a segítségeteket, ötleteiteket, stratégiáitokat! :)
én foszk-ra mentem, az felsőoktatási képzés a főiskolán vagy egyetemen.
magasabb szintű képzés mint egy okj, de kisebb mint egy diploma...
vannak fizetős okj-k is, ami kb másfél évesek, de egy diploma akár 3 évedbe is telhet elvégezni...:)
én foszkra jártam, de nagyon megbántam azt a 2 évet a fősuliban...mert most nem találok melót sajnos..lehet hogy azért mert rossz szakra jelentkeztem..:S
de egy szó mint száz, mindennek vannak hátrányai is előnyei is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!