Mi legyek majd? Hogyan tovább? 12L
Még csak hatodikos vagyok,de már érdekel hogy mi leszek. Persze nem 100% hogy ugyanaz leszek 20 év múlva,amit most elképzeltem... na szóval nem tom eldönteni hogy mi legyen a szakmám,és hogy milyen irányba menjek. Nagyon érdekel (kitűnő leszek belőlük) a nyelvtan és az irodalom,a biosz is érdekel,de csak az állatos része és van pár négyesem is(a növényes részéből). A sulinkban van elsősegély szakkkör,megyünk majd versenyre is. Imádok elsősegélyt nyújtani,apám is orvos. Ez mellett imádok rajzolni,tervezni gondoltam arra hogy belsőépítész leszek,vagy lakberendező,esetleg bútortervező. Itt olvastam, hogy ezek a szakmák egyátalán nme jók,nem keresnek jól vele. A matekot ki nem állhatom(ebből sajnos 3-as leszek:( ),történelemből eddig tök jól tanultam csak jött egy új tanár,és nem értek semmit abból amit magyaráz. Semmit nem irat a füzetbe,még nagyon fiatal,nem tud órát tartani Na én most csak fősulira akarok menni. Kinéztem magamnak egy szakközépiskolát Szombathelyen,ahol van elsősegély-szak,dráma-szak,tesi-szak,és mozgókép és médiaismeret-szak(ez mi??). Nem tudom melyikre jelenkezzek. Tesiből valszeg kettes leszek,esetleg hármas. :D Egyszerűen félek tőle.... Hogy kitöröm valamim. Szóval dráma-szak(itt miket csinálak?),vagy elsősegély-szak,vagy mozgókép és médiaismeret-szak. Nem tok dönteni. És onnan tovább? Ugye feljebb írtam hogy csak főiskolára szeretnék menni,és jól fizető állást szereték. (itt nem arra gondolok hogy álomgázsi,no tanulás,hanem amiből meg fogok tudi élni).
Bocsi a sok kérdés miatt,tanácstalan vagyok.Nagyon köszi a álaszotokat,és kérlek segítsetek! Köszi előre is !
Aranyos vagy, mondok pár dolgot. Magyarral. nyeévtannal a büdös életben semmire nem, mész, maximum bölcsészetre jó, avval meg mehetsz dolgozni a mekibe. A szakközép arra van, hogyha biztos vagy abban mi szeretnél lenni, ezt 12 évesen kijelenti szerintem felesleges és butaság is, mert még addig is biztos sokat változol, lehet nem fog már annyira érdekelni. Nem tudhatod. Tesir,e ha félsz a feladatoktól, nehogy menj, ha nem akarsz a Testnevelési Főiskolára menni. Plusz az erős tesi kettessel tök fölösleges, édeskevés leszel hozzá. Dráma-szak, hát eléggé kamu dolog, ált. olyanok mennek oda, akiket érdekel a színjátszás, jól tudnak beszélni, mozogni, énekelni, mert az kell a színészethez, előadóművészethez. Biztos neked való?
Média és mozgóképismeret. Azért az jusson már eszedbe, hogyha nem tudod mi az, nem feltétlen kéne megjelölni. Minimum olvass utána. de meg mondja a google is:
Média- és mozgóképismeret. filmnyelv; jelenetek mikroelemzése; televíziós műfajok elemzése.
Plusz ajánlom itt a hetedik oldalt:
Még egyszerűbb megoldás, hogy sima gimnáziumba mész, mert ott ugyanúgy tanulhatsz biológiát, kémiát ami kell majd pl. az orvoshiz, mert olyan mga, hogy elsősegély, az úgy nem igazán van. De tudtommal még nincs se kémiád, se bioszod, szóval túlságosan előre szaladsz, feleslegesen. Inkább hanyagold még nyolcadikig.
Mindenképp menj el nyílt napokra majd két év múlva,ha tényleg választás elé kerülsz.Mert még a két év alatt RENGETEGET változhat a véleményed.Az én történetem:
Hatodikban anyukám és én elhatároztuk,hogy egy nagyon közeli iskolába fogok majd járni.1 és fél éven keresztül mindig amikor arra jártunk bevásárolni,mondtam anyukámnak,hogy:"Na,idefogok járni majd."Már lassan kezdtem beletörődni,hogy ide fogok járni,és már volt egy kiválasztott szakom is.DE!1 és fél évvel később mondta az osztályfőnök egy órán,hogy megyünk ilyen iskolabörzére.El is mentünk,sétálgattunk egy jót,és én a falon kivetítve láttam,hogy egy iskolában van egészségügyi szak is.Elkezdett érdekelni az iskola,és elmentünk 2009.november 2-án a nyílt napjára.Nagyon tetszett,és elhatároztam,hogy itt fogom megírni a felvételit.2010.jan.23-án ott is írtam meg a felvételit.Nemrég(1 hónapja) kiderült,hogy a 13. vagyok a felvételi jegyzékben(rangsorban),tehát ha 30 főt vesznek fel,akkor engem is felfognak valószínűleg venni.És majd itt végigviszem a 4 évet+leérettségizek+szakmát tanulok.A másik iskolában a szak sem érdekelt annyira(pedagógiai),és ott az okj-s tanfolyamok sem voltak olyan kedvezők.Annak az iskolának is voltam a nyílt napján..hát az egy nagyon,de nagyon rideg egy iskola!!!Elhidegültem attól a sulitól,és rengeteget változott a jövőmről alakult képem is.Engem is a biosz,a nyelvtan és az irodalom érdekel,ezekből vagyok jó.És látod?Egy egészségügyi szakközépiskolával többre vihetem,mint egy gimnáziummal,ami szakmát nem ad.te is csak többet kínlódnál ott,igaz,ha menni akarsz főiskolára,mindenképp gimnáziumba menj!Én nem tervezem a kitudja milyen iskolát,én csak boldogulni akarok az életben.Dolgozni.Két kézzel.Igaz,hogy az egészségügy nullán áll,de ki tudja,hogy nem lesz-e majd jobb 5-6 év múlva,mikor majd kimaradok a suliból.
TEHÁT A TANÁCSOM:
-Várj még,van időd még dönteni!Én is korán döntöttem,és megváltozott a véleményem,a tiéd is fog.
SOK SZERENCSÉT!
Hát, tényleg ráérsz még ezen rágódni, de én is ilyen típus vagyok, mint te.:D Most vagyok 15, és már évek óta panaszkodom, hogy nem tudom mi legyek, illetve aggódok, hogy már tudnom kéne. Középiskolát is elég nehezen választottam, a végső időben kettő között őrlődtem, de szerintem jól döntöttem.
Az, ha tudod, mi érdekel, már nagyon jó. Én általánosban sokszor voltam úgy, hogy azt hittem, érdekel egy tárgy, most meg rájöttem, hogy csak szuper tanárom volt, most meg már nincsen, és ugyanígy előfordult az ellenkezője is. xD
Az, hogy mi keres jól... Hát most meg tudom mondani, de mire te (és én is) dolgozni kezdünk, minden megváltozhat. Szóval ha valami nagyon érdekel, ne mondj le arról, csak azért, mert nem keres jól. Persze nem azt akarom mondani, hogy mindegy a pénz, mert sajnos nem az.
Az elsősegély-szakkör biztos izgalmas lehet, sajnos nálunk nincs ilyesmi, pedig engem is nagyon érdekel. Viszont egy ilyen szak után, nem tudom, hova mehetnél tovább, de ha érdekel, biztos élveznéd.
Dráma.. az egyik előző már leírta, ha nem akarsz színész vagy efféle lenni, szerintem hanyagold. Nekem volt drámaórám, mi ilyen hülye játékokat játszottunk, ilyen színészkedőseket, meg kreatívokat is, nem volt rossz, csak nem volt semmi értelme, szívesebben mentünk volna haza. :D
A tesi meg kit érdekel?! Én is béna vagyok tesiből, mármint órán, sportolni szeretek, de hidd el, ha nem akarsz tesitanár/edző lenni, akkor senkit nem fog érdekelni, hogy féltél-e mondjuk átugrani a szekrényen vagy megfordulni a gyűrűn. Csak addig még meg kell szenvedned vele. xD
Szóval, szerintem gondolkozz tovább, esetleg nézz meg egy-két munkát, hogy mit csinál, mivel foglalkozik. De persze még nem kell eldöntened, az emberek többsége nem tudja ennyi idősen, hogy mi akar lenni, illetve ha van valami elképzelése, az is fog még változni valószínűleg.
Tudok itt ajánlgatni pár munkát, de én se nagyon ismerem őket, szóval nem mész vele sokra. xD
Magyarral lehetsz bölcsész, bár mostanában eléggé túlképzés van belőlük. Lehetsz mondjuk biosztanár, elsősegélyben ápolónő, orvos, ha érdekelnek az állatok, állatorvos, bár az utóbbi kettőhöz elég sokat kell tanulni. Lehetsz állatgondozó, vagy bármilyen tervező, amit felsoroltál.
Az, hogy csak fősulira akarsz menni, mit takar? Ma már nincs külön fősuli és egyetem, csak alap- és mesterképzés van, illetve néhány esetében osztatlan.
Ja, középiskolát szerintem még felesleges választanod, változtathatnak a szakjaikon, a képzésükön, vagy az egésu rendszeren (ez volt tavaly, az általános meg tehetséggondozó felvételi, én pont beleestem).
A nyílt napokra szerintem is menj majd el, meg beszélgess esetleg az odajárókkal, stb.
Tehát a lényeg az, hogy nyugodtan gondolkozz ezen, ha jólesik, de ne jelentsen még problémát.
uhh köszi,és még várni fogok:)
amúgy azthittem h az egyetem és a főiskola külön van....nem? mármint h az egyetem nehezebb,többet tanulnak stb,és meg fősulira akarok menni. de a ozgókép és médiaismeret mi is,???? mert a google olyan megérthetetlenül magyarázza el...szívesen mennék olyan reklámcsinálónak is. És az állatgondozó mivel foglalkozik? annyit értek h állatokkal,meg h gondozza őket,de hol?
am köszi h válaszoltatok
Gondolom nem tudod mi aza bolognai rendszer, ami ma a felsőoktatásban van, lényeg, hogy mindegy, hogy egyetmre vagy fősulira mész, már nem számít. Max csak maga az intézmény. A munkákat meg ne úgy képzeld el, hogy reklámot csinálok meg gondolzom a kisállatokat azt jóvan, az előbbihez valamiféle filmművészeti iskolát kell végezni, míg az utóbbihoz hát nem is tudom, talán állatorvosit? Az írásodból is látszik, hogy ehhez a dolgohoz még nagyon gyerek vagy, olyan a felfogásod, tényleg fölösleges elmerülnöd benne.
Egy dolgot fogadj meg még úgy 6 évre előre is: tanulj nagyon jól, szorgalmasan és akármi lehetsz.
Nem az utolsó pillanatban kell besakkozni, hogy jajj ide még talán felvesznek, oda is, de már biztos nem fogom bírni... Nem! Ez most még mind nagyon messze van tőled. Álmodozni szadbad, de ne tervezz előre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!