Ha szegény családból származom, van esélyem orvosira menni?
A pénz nem akadály. Sőt, aki a nehéz körülmények ellenére is ki tud emelkedni, az sokkal több erőfeszítéssel tapasztaltabb és bölcsebb is lesz.
Nekem 4 kistestvérem van és anyám munkanélküli, apám munkahelyét tönkrevágta a Kormány, mégis felvettek az orvosira és már 2 éve itt tanulok.
Egyébként van olyan évfolyamtársam, akinek 11 tesója van!!! Emellett cigány orvostanhallgatók is vannak, akiknek az alapképzésük sem volt megfelelő (külön órákat tartottak nekik a felvételi előtt a SOTE-n, hogy felvehessék őket), sőt olyan családból jönnek, ahol nem érték a tanulás, mert más az életfelfogás, a saját szüleik sem támogatták őket, még abban sem, hogy tanuljanak. Mégis, ők is itt vannak.
Szóval ez csak tőled függ. Semmi sem lehetetlen.
Egyébként igen, vannak ösztöndíjak, jelenleg én csak az ösztöndíjból élek, nyáron nagymamámtól kaptam pénzt, a szüleimnek meghagyom a pénzt amit rám költhetnének. Ha meg nem tudnának segíteni a nagyszüleim, felvenném a Diákhitelt.
Hááát. Ha ez tényleg életed álma, akkor meg kell próbálnod, támogatott helyből sok van, úgyhogy bejutni nem nehéz, és persze, ahogy az első írta, ha jól tanulsz, akkor egy magas tanulmányi ösztöndíjból + az egyetemi szociális támogatásból (max. 50ezer) ki lehet jönni egy szerényebb életmód esetén akkor is, ha a szüleid egyáltalán nem tudnak támogatni. Vannak további ösztöndíjlehetőségek is, pl. ha vállalod, hogy később honvédorvos leszel, az ő ösztöndíjukra is lehet pályázni, a legjobb tanulóknak van még plusz, közéleti aktivitással, stb. is lehet szerezni egy kis pénzt, szóval az igazán rátermetteknél a pénz szorongató körülmény, de nem akadály.
DE.
Bele kell kalkulálnod, hogy még ha most kitűnő is vagy, és messze átlag feletti képességeket vélsz magadénak, az egyetemen eléggé átrendeződnek az erőviszonyok. Fixen kitűnő teljesítményt csak azok tudnak nyújtani az első pár évben, akik jóval tehetségesebbek az átlagnál, önmagában az, hogy minden erőddel a tanulásra koncentrálsz, gyakran nem elég, és ha a jegyeid nem elég jók, a szociális támogatás nem lesz elég, dolgozni viszont nem nagyon lehet ezekben az években, ismerek persze olyanokat, akik tudtak dolgozni az egyetem mellett, de sokan közülük csúsztak emiatt, akár fizetősre is kerültek vagy kicsúsztak a támogatottból. Bármikor jöhet valami körülmény, és valamennyire bevallott dolog, hogy ha nem tudnak támogatni a szüleid, egyáltalán nem lesz egyszerű dolgod. Lehet, hogy nem sikerül.
Viszont ha tényleg motivált vagy, akkor mindenképp vágj bele, negyed-ötödévtől már megoldható a munka az egyetem mellett, a diploma megszerzése után pedig, ha nem is keresel sokat, a munkahelyed biztosított lesz. Külföldön pár év alatt össze lehet szedni a diákhiteltörlesztést is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!