Angolul szeretnék tanulni. Jó lesz ez a könyv hozzá?
Tisztelt Kérdező!
Szabad megtudni, milyen konkrét célkitűzés(ek) motiválnak önfejlesztési szándékodban?
Ui: remélem, ezzel a porszemnyi gondolatindítóval egy kis arasznyit legalább tudtam segíteni! :)
Üdv: 41/N
A Báti-Véges az nem volt rossz a maga idejében. Persze, akkor is csak úgy, hogy volt valaki, aki a vadhajtásokat tördelte. Egy magyar által írt könyvben ugyanis mindig megvan a bizonyosság (sajnos, inkább bizonyosság az, mint valószínűség), hogy ha angolra fordít, akkor azt egy bennszülött nem úgy tenné - és ez meg ne rögződjön. Tehát amikor eredeti angolról kéne magyarra fordítani, az általában okés (azonban honnan tudjuk, hogy nem ő írta az angol olvasmányszöveget?), a nyelvtan általában okés, bár azért az eltelt 50 év alatt a nyelv kissé változott. Ami pont a nyelvtanban azokat a változásokat illeti, amelyeket a pongyolásodás és az igénytelenedés fakkba sorolhatunk, hát én azokat nem szeretem, de számon tartom, hogy mi mivé deformálódott. Ez ki nem derül a Báti-Végesből. Egyedül tanulásra magában azért alkalmas volt, nem kis mértékben a magyar nyelvű magyarázatai miatt is, ha jól emlékszem, voltak megoldások a feladatokhoz.
Az egyedül tanulás veszélyes, mert azért a nyelvtudáshoz hozzá tartozik a beszéd, azt meg egyedül a ember nem gyakorolja.
Emellett a Báti-Véges még azon kor terméke, amikor azt hittük, hogy a nyelvet tanulni kell. Tanulás alatt a leülök, papír, ceruza, jegyzetelek, feladatokat oldok meg, memorizálok tevékenységeket értve. Később jöttek azok a törekvések, amelyek azt hitették el velünk, hogy játszva lehet tanulni, de ez szerintem nem igaz. :)
Ebből az első magyar szerzős könyv Czobor-Horlai volt, ahol már volt egy detektívtörténet, mint alap. Aztán jött tán a Dohár-Verrasztó ("Verasztó és Dohár már a szocializmusban meghatározói voltak egy új szellemű felnőtt és iskolán kívüli nyelvoktatásnak." ennyit az ömlengésről, de szerintem nincs ingyen ebéd, és kész)?
No, ennyi elég volt.
Szóval, szerintem gyakorlatilag bármi jó, de egyedül minden veszélyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!