ELTE, Debrecen, Pázmány Pszichológiáról vélemények?
Először is, a büfészak típusú kommentek nem érdekelnek.
A három egyetem vetődött fel bennem, és mostanában nagyon vegyes véleményeket olvastam. Először is, az eltét tényleg csak a hírnév tartja össze? Mennyire színvonalas? Olyanok véleménye érdekelne, akik odajárnak.
Hol érdemesebb pszichológiát tanulni, honnan könnyebb elhelyezkedni?
A tanárok milyenek? A diákok melyik egyetemen közvetlenebbek, kedvesebbek? Nem akarok sznob környezetbe járni. Illetve egy kissé átfogóbb vélemény is érdekelne. Köszönöm :)
Elte inkább kutatás
Debrecen kb noname
Pázmány meg gyakorlat
A többi rajtad áll.
A Károli miért nem vetődött fel? Jelenleg azt mondanám, az ottani képzés a legjobb.
Én az ELTE-re járok, nagyon száraz és nagyon minimális a lehetőség arra, hogy ráláss a pszichológia gyakorlati oldalára. Az oktatás nagyon jó egyébként, ha az ember kutató akar lenni, a tanárok is színvonalasak, csak hát éppenséggel majdnem mindegyikük kutató, nem dolgoznak gyakorlati terepen. Ráadásul rengeteg embert felvesznek, ami nem túl élvezetes senki számára (ebből a szempontból a többi helyről nem tudok nyilatkozni, lehet, hogy ott is ez a helyzet).
A diákok elég vegyesek, mivel rengetegen vannak egy-egy évfolyamon, mindenféle előfordul. Tapasztalataim alapján, akiben megvan a barátkozási szándék, az megtalálja a neki megfelelő társaságot, barátokat. Nagy az összefogás, a segítőkészség, empátia, de persze előfordul pár sznob gyerek, meg néhány síkhülye is, akikről nem érted, hogyan kerültek egyáltalán ide. A kari élet egyébként jó, a hök igyekszik minél több programot szervezni, ezek tök jók szoktak lenni.
Elhelyezkedésről még nincs tapasztalatom, de alapvetően nincs különbség az egyetemek között ilyen szempontból. Itt inkább az számít, milyen szakirányra mész a mesterképzésen, mert a különböző ágazatokban más-más mennyiségű és minőségű lehetőség van. Az egyetem mellett érdemes minél előbb belekezdeni a gyakorlati tevékenységbe, akkor is, ha esetleg kutatni akarsz. Önkénteskedni kell, máshogy nem szerzel tapasztalatot. Ja és egyébként ha érdekel ilyesmi, az ELTE-n van lehetőség kortárs segítővé válni. A kortárs segítő csoport kizárólag pszichológia szakos hallgatókból áll, és az intézmény minden karának egyetemistái számára elérhetőek, ez nagyon jó szakmai tapasztalat.
Köszönöm szépen a válaszokat! Utolsó válaszadónak meg köszönöm a részletes kifejtést.
A kérdésem az lenne, bár lehet nagyon idióta kérdés lesz -, hogy aki inkább kutató, az pontosan mit csinál? Azon kívül persze, hogy kutat. Mert engem a pszichológia mélyebben is érdekel, szeretek cikkeket olvasni egyes témákkal kapcsolatban, pl. a 3. évezredben nemrég volt egy pszichológiai témájú cikk az agresszióról. Továbbá a pszichoanalízis is nagyon érdekel, tehát ha a kutatás-orientált képzés arra utal, hogy ilyen témákkal foglalkozik részletesen, akkor tulajdonképpen nekem azzal sem lenne problémám.
A 2. vagyok.
Kriminálpszichológiát ilyen címen nem lehet itthon tanulni jelenleg, nincs ilyen képzés. Ahhoz, hogy ilyesmivel foglalkozz, a mesterképzés után igazságügyi szakpszichológus nevű továbbképzést tudsz elvégezni. Ha ilyesmi érdekel, klinikai szakirányra érdemes menned mesterképzésen.
A kutató pedig azon kívül, hogy "kutat", abban különbözik a "gyakorlati szakembertől", hogy az utóbbi hús-vér embereken alkalmazza a módszereket, az elsajátított dolgokat. A gyakorlati szakembernek is követnie kell a szakirodalmat, naprakésznek kell lennie. És a gyakorlati szakember is kutathat alapvetően, de teljesen már nézőpontja és tudása van, mint annak, aki kutatónak tanult.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!