Ha humánbiológiai kutató szeretnék lenni, milyen szakot lenne érdemes választanom Debrecenben?
Szia! Én OLKDA-as vagyok debrecenben, nem tudom mennyire gyűjtő, szerintem egyáltalán nem az, az orvosisok szeretik ezt mondani, én kb 30csoporttársam ismerek, közülük 2 szeretett volna csak orvosira menni, de ők ott is fogják hagyni ezt a szakot elvileg, a többieknek esze ágában sem volt orvosira menni :D
Én ezt ajánlanám neked, mivel nem csak képalkotó képzés van, hanem van kutatólaboros és orvosi laboros is. A felvettek 70%-át erre a 2 szakra osztják majd be, csak 30% kerül képalkotóra. Kémiából ugyanazt tanuljuk mint az orvosisok, és egyéb tárgyakból is előfordul egyezés. Nekünk heti 9 kémia óránk volt, ha jól emlékszem, gyakorlattal, előadással,szemináriummal együtt. 12 kredites tárgy, úgyhogy van mit tanulni hozzá :D
Azért nem mindegy, hogy humánbiológus (antropológus), vagy főképp emberekkel foglalkozó molekuláris biológus akarsz lenni. Mind a biológis, mind az orvosi megfelelő lehet, utóbbi esetben az orvosi talán jobb választás is, a sokféle más modellélőlény miatt (főleg orvosi kutatásoknál jönnek elő az emberi minták, HeLa sejtek sem túl gyakoriak a laborokban). Kutató orvosnak bármikor mehetsz, ha nem akarsz ténylegesen praktizálni, bár némi gyakorlatot akkor is kell szerezned. Te tudod, mennyire érné meg.
Ha biológusnak mész, akkor egyértelműbb a helyzet, csak jó helyre kell kerülnöd, hogy a választott területeden tudj tevékenykedni. Az, hogy "mindenféle más" biosz is van, hát istenem, általános biológus képzés, szakbarbár akarsz lenni? Az orvosin is "mindenféle más embertan" van, és lehet, hogy előbb átkozod el az anatómiát, mint unnád magad halálra a növényrendszertanon. Plusz a modellélőlények széles spektruma miatt elképzelhető, hogy később rájössz, mekkora öröm a muslinca-genetika, és hagyod a fenébe az embereket.
Ha mindenféleképpen terv, hogy 3 év után Pestre menj, akkor az ÁOK eleve kilőve, marad tehát a biológia. (Lehet orvosi közben is egyetemet váltani, de nehezebb, mivel nincs felzárkóztatás, és nem biztos, hogy minden tárgyat elfogadnak. Könnyen csúszhatsz. Bsc-Msc között jóval egyszerűbb az ilyesmi.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!