Mibe fektessek energiát, ami megéri? Mivel foglalkozzak? 22 éves vagyok, nem tudom, milyen utat kezdjek el.
Jelenleg 22 éves vagyok, és az jellemzi a mostani életemet, hogy nem köteleztem el magam semmi mellett, és várok. Az első egyetememet külföldön kezdtem, de nem álltam készen rá, valahogy lelkileg nem bírtam a külföldi létet, otthagytam. Elkezdtem valamit itthon, ami szintén nem volt egy átgondolt döntés, így végül most olyat tanulok immár 2. éve, amivel egyáltalán nem szeretnék később foglalkozni. Nem állítom persze, hogy teljesen haszontalan lenne, mert tanulunk olyan dolgokat, amik segítik megérteni a világ működését, bővül az alapműveltségem, emellett meg egy itthon nagyon jól csengő nevű szak, de ezen kívül sok értelmét nem látom. Ha visszamehetnék az időben érettségi utánig, akkor valószínűleg inkább kihagynék egy évet és dolgoznék magamon, de most már mindegy.
Én az a típus vagyok, aki sok mindenben jó, és ezért nem igazán tudta eldönteni, mit akar. Általános- és középsuliban végig jeles, általában majdnem kitűnő voltam, versenyekre jártam, az összes tanár ismert és kedvelt. Még OKTV-n is szép helyezéseket értem el. Aztán középsuli végére valahogy nem éreztem, hogy hova kéne továbbmennem. Minél nagyobb súlyú egy döntés, annál inkább átgondolom, azt hiszem, ezt a kérdést is már túl komolyan vettem. De akárhogy nézem, nem mindegy, minek a 3 évnyi tanulására vállalkozik az ember. Olyan kérdések foglalkoztattak, mint mivel mennyit fogok keresni, hogy tudok elhelyezkedni, mennyire fogom jól érezni magam. Gyakorlatilag azt mondhatom, hogy még most is tart ez, ugyanis tulajdonképp még most se választottam. Az, hogy ezt már két éve csinálom, csak a látszat, mindig csak félgőzzel csináltam, bármikor kész lennék otthagyni. Van is már elképzelésem, a szüleim azonban már nem akarják, hogy egy második egyetemet is félbehagyjak, attól félnek, hogy ez tendenciává válik. Én meg ezzel szemben úgy gondolom, hogy ez az az időszak, amikor lehetőségem van sok mindent kipróbálni, és ha valami úgy érzem, hogy nem megy és nem szeretem, akkor azt ott kell hagyni.
Ettől függetlenül továbbra is vannak kétségeim, mert csak azt látom, hogy mit akarok tanulni, de azt nem, hogy mivel akarok foglalkozni. Nagyon el tudok merülni a dolgok elméleti oldalában, viszont ami engem most leginkább érdekel, azzal kutatni lehet és tanítani. Attól félek, hogy még ha el is végzek egy egyetemet, nem leszek előrébb, mint a nálam "gyakorlatiasabb" kortársaim, akik inkább dolgozni kezdenek. Nem igazán tudom, hogy mi lenne az a konkrét dolog, amivel foglalkoznom kéne. Érdekelnek a nyelvek, angolból több felsőfokúm is van, németből tervezem letenni, az oroszt is tanulgattam és tervezem felhozni, valamint érdekel a nyelvészet elméleti oldala, plusz a történeti, összehasonlító nyelvészet. Ezek mellett pedig még imádom a természetet, az utazást, az erdők, állatok világát. Ez utóbbi azonban azt hiszem, inkább majd a hobbim lesz. Azt szeretném, hogy legyen egy tisztességes, polgári állásom, ami lehetőleg szellemi munka és nehezen pótolható, tehát legyek megbecsült és legyen jó fizetésem. Azon gondolkodom, hogy félbehagyjam a jelenlegi alapszakomat és visszamenjek külföldre, vagy ezután kezdjek egy másik alapszakot Skóciában, ahol nincs tandíj. Mit gondoltok erről, merre lenne érdemes elindulnom?
Szia! Akkor most megosztom veled a tapasztalataim/gondolataim ha gondolod megfogadod ha nem nem.
Szóval erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni,de lelki szemeim előtt látom hogy maximalista vagy,kissé kiszámíthatatlan és nehezen bírod a stresszt és a döntéshelyzeteket. Azonban ezeket jó irányba is lehet fordítani,mert igenis jó tulajdonság,ha ennyire megfontolt vagy. Az az érzésem talán kevés barátod van ebben az országban és azért vándorolnál külföldre,de ha rosszul érzed magad itt ott tényleg egyedül maradsz. Jó befektetés a külföld,főleg Skócia de akkor biztosítsd magadnak a baráti hátteret,ismeretséget is és akkor máris jobban fog menni a tanulás is.
Az nagyon szép,hogy versenyeken vettél részt,de te is tudod az élet igazából nem erről szól. Lehet valaki,aki kissé lustább de talpraesett és a piciny céljait megvalósítja többre viszi majd. Tehát azt ajánlom mindenképp kezdj bele valamibe,bármibe ne azt nézd hogy mit tudsz tenni a világnak mert így nagyon nagy felelősség hárul rád. Először tegyél meg magadért mindent utána ha mondjuk még a mesterképzés után marad energiád lehet kutatni stb. Mindig az előtted álló feladatra koncentrálj.
Nehéz megmondani mibe érdemes belekezdeni,vannak az elmúlt pár év klasszikusai,mint IT,mérnök ( villamos,gépész ) amikkel nagyon jól lehet keresni. Ha érdekelnek a nyelvek tolmácsnak is elmehetsz az mindenképp jó,a nyelvi érzéked fejlett amit ez a hosszú iromány is bizonyít. Ha esetleg jól megy a reál pálya akkor mindenképp a fentieket ajánlom,esetleg mehetsz állatorvosnak. gazdasági szakokkal is foglakozhatsz ott pl nagyon kell tudni a nyelveket. Egyébként ha esetleg humán beállítottságú vagy akkor is belevéghatsz egy pénzügy-számvitelbe,unokatestvérem csinálta és már saját házat vett magának.
Tudod én is abban a helyzetben vagyok,hogy engem speciel a pszichológia érdekel,de tudom mennyire nehéz az elhelyezkedés,nagyon sokan vannak. Így azt találtam ki,elvégzek valószínűleg egy gyógyszerészetit és ha marad időm és energiám + pénzem akkor levelezőn elvégezhetem munka mellett. Te is kitalálhatsz ilyet, pl ha nagyon nem kelendő a szakod akkor csinálsz mellé egy jól fizető szakmát és máris foglalkozhatsz az álmaiddal de ez mellett pénzed is lesz. Na mit szólsz? :) Gyorsan döntsd el mit akarsz,ne vacillálj sokat mert úgyse lesz tökéletes semmi. Mindenkinek vannak mély pontjai,mindnki érzi magát kiégettnek. Szabad megtudnom mit tanulsz? Lehet tökre kelendő meg minden csak kicsit beijedtél.
Köszi a választ! Örülök, hogy ilyen részletesen válaszoltál, és az az érzésem, hogy nem kell sokat magyaráznom magamról, mert szerintem nagyon pontos képet kaptál rólam az alapján, amit írsz. Valóban nagyon maximalista vagyok és úgy érzem, adnom kell valamit a világnak. És szeretnék a legjobb lenni mindenben, amiben csak lehet. Nagyon nagy a bizonyítási kényszerem.
Meg a másik, hogy nagyon szeretném megváltoztatni az életem. Igazából a legjobb lenne mindent újrakezdeni kamaszkoromtól. Nagyon sok dolgot máshogy csinálnék. Rengeteg olyan dolog van, amit úgy érzem, nekem találtak ki, de nem kezdtem bele. Ilyen pl. a zene vagy a cserkészet.
A külföld nem onnan jött, hogy nem lennének barátaim itthon, valójában az egy ilyen ad hoc dolog volt. Nem is gondoltam át igazán anno. Nem is volt túl komoly. Nem is tartott sokáig. Szeretném élvezni az életet és egészségesebben élni meg élményeket gyűjteni. A szüleimmel élek egy nagyon tágas, de üres otthonban. Asszem ott kezdődtek a bajok, hogy a környékünkön nem kerültem be semmiféle olyan társaságba, ami fiatalokból áll, akik valami értelmes dologgal foglalkoznak. Nagyon hiányoznak a táborok, a nyári élmények, szerelmek, stb., amiket nem éltem át. Ha ezeket bepótolom, már boldog leszek. Most pl. nagyon félek attól, hogy nyáron unatkozni fogok. Olyan, mintha senkinek se kellenék, pedig sok embertől hallottam, hogy értékes vagyok. Vissza akarom fordítani ezt az elmagányosodást.
Amúgy privátban megírom, milyen szakot végzek, de kérlek te se írd le ide, nem akarom, hogy beazonosítható legyek ez alapján.
Szia! En most hagyok ki egy evet erettsegi utan es nekem sem sokkal jobb a helyzetem. Hasonloan erzem en is magam
Sok minden erdekel es nem tudok donteni milyen iranyba induljak el.
Ahanyszor potencialt kezdek erezni egy szakirany fele az par honapon belul, legyen ez 3-6honap elillan es kepes vagy teljesen mas fordulatot venni.
A leirtaid alapjan olyan erzesem volt mintha csak en tettem volna fel ezt a kerdest.
Annyi a kulonbseg koztunk hogy en nem voltam allandoan jelestanulo sokkal inkabb stabilan a megyes szintet hoztam atlagba.
Regebben sok baratom volt nagyon jo kapcsolatokat apoltam, akik mara lemorzsolodtak.(legalabbis 90%uk biztosan)
Szabad erdeklodnom sikerult e barmi fix iranyt venni az eletedben?
Hasonloak nekem is szinten a vagyaim szeretnek utazni uj embereket megismerni
FelnotteBB koromra egy fix allast jo munkaberrel
Imadom, tervezem azt is megtanulok egy hangszeren jatszani.
Folyamatosan az az erzesem van nem talalom az utam amerre elkene indulnom
Es igy nem igazan tudom kielvezni az elet apro oromeit
Ha ez szamif 18/F
Helyesírási hibákért bocsi.
Az előző választ telefonon gépeltem.
Kíváncsian várom mi a helyzet éppen veled! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!