Megéri MSc-n továbbtanulni?
Szintén BME, de GPK. Én nem csináltam MSc-t, pedig nagyon rá akartak beszélni az oktatók. Szinte készpénznek vették, hogy te úgyis jössz majd, mindig így kommunikáltak róla nekünk. Nos én láttam a tantervet anno, hát egy hulladék volt. Ugyanaz a szoptatás, mint előtte 3,5 évig. 3 félév nekem elég volt diffegyenletekből meg vektoranalízisből, erre 2 félév matek lett volna ismét. Meg fizika és társai…
A legnagyobb problémám azonban továbbra is a megélhetés volt. Persze, maradjak a nyakán még 2 évig az idősödő szüleimnek, hallgassam az életunt, szakmailag sokszor igencsak szegényes előadásokat. Olyan tudást szerezve, amit Magyarországon igen kevés helyen tudsz hasznosítani. 2019-ben végeztem, utolsó 2 félévemben gyakornok voltam egy nagy multinál, szinte vért pisáltam a munka, illetve a vizsgák mellett. Alig tudtam magam eltartani. Jelenleg a bruttóm 6 számjegyű, többet keresek mint a PhD-s tanáraim. Olyan tudást szereztem itt 4 év alatt, amit nem adhat meg az egyetem és a jelenlegi piacon rengeteg előnyöm származik a releváns tapasztalatból. A munka mellett sok szabadidőm van, tudok nyelveket tanulni, fejleszteni magam.
Amit a BME képvisel az 40 éve elavult, irreleváns és nem piacképes. Persze, vakok közt félszemű a király…egyedül azt sajnálom, hogy a COVID alatt nem csináltam meg az óbudain vagy valahol egy kamu mestert levelezőn, még a vizsgák is online lettek volna, lenne egy MSc-m szinte “ingyen”. Úgy megérte volna. De ha fizetnének se mennék vissza a BME-re.
Persze 8 éves a kérdés, azóta sok minden változott. A normális szakemberek már kiöregedtek vagy külföldön vannak. Konkrétan egyetemen bukdácsoló, szakdogázó mérnök-gyakornokokat veszünk már fel teljes állásúnak mert annyira nincs ember. Szerintetek ilyen környezetben megéri még 2 évig gyomorgörcsösen élni? Frászt! Ha beszélsz magas szinten angolul és németül, el tudod adni magad és nem egy sufni vállalkozásban voltál iroda helyett konténerben kuksoló, kalóz szoftverekkel dolgozó “mérnök”, akkor baromi sok helyre fel fognak venni zsíros fizetésért. Erről ennyit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!