Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Orvosok/orvostan hallgatók!...

Orvosok/orvostan hallgatók! Válaszolnátok egy pár kérdésemre?

Figyelt kérdés

16 éves vagyok szeretnék orvos lenni.

Megérte annyi év tanulás?

Mennyire voltak nehézek az emelt szimtű éretségik? Mennyi időt keszültetek rá? Másképp bánnak veletek az emberek azért mert orvosok vagytok ? Mennyit kerestek havonta? Melyik középiskolába jártatok?Szakközépből fel vesznek?

Ellnézest kérek ezért a sok kérdesért de a tanév végén be kell jelentem ha annak szeretnék tanulni, és szeretnék meggyőződni.

2015. jan. 20. 18:30
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Eléggé össze vannak mosva az orvosoknak és az orvostanhallgatóknak vonatkozó kérdések. Még nem vagyok orvos, ezért csak egy részére tudok válaszolni.

Mennyire voltak nehezek az emelt szintű érettségik?

Még csak 2 éve kötelező két emeltet tenni, úgyhogy nincs sok embernek tapasztalata. Én 3 éve 2 emeltet tettem, de igazából ez annyira sok dologtól függ, hogy még vázolni sem tudom a nehézségét. Persze nyilván nem könnyű. Ha pl. te egy elit iskolába jársz, egy olyan osztályba, ahol mindenkit 8 éve erre készítenek fel és kívülről fújod a legapróbb dolgokat, "könnyű", de ha egy szakközépből jössz, ahol 1 évet "tanultál" bioszt és kémiát, a tanár muszájból leadott valamit órán, és volt fél éved felkészülni, akkor rohadt nehéz. Én 4 évet korrektül készültem egy jó gimnáziumban, és azt mondanám rá, hogy nehéz volt, de tudtam, hogy készültem annyit, hogy felvegyenek. Amúgy minden éveben más, van amikor nagyon nehéz, van amikor nem annyira (de szerencsére ha nehéz, akkor mindenkinek nehéz).

Mennyi időt készültetek rá?

Ez megint ugyanolyan kérdés. Ugyanannyi készülésnek számít a biológiaórán ülni és hallgatni azt amit már régen tudsz, vagy magolni egy órán át a tételeket? Felkészülni OKTV-re vagy érettségiket oldani? Ráadásul van aki 2-szer olyan hatékonyan tanul mint mások. Én nem tudom mennyit készültem rá. 4 év nem szakirányos gimnázium, alapóra, 2 év fakultáció, 2 év szakkör. De hozzáállás kérdése, tanulhatok 10 évet is úgy, hogy nem végzem el, mert nem erőltetem meg magam, de ha egész nap csak ezt tanulom, szerintem pár hónap alatt is meg lehet tanulni.

Mennyit kerestek havonta?

Attól függ, itthon vagy külföldön, milyen szakirányon, hol és milyen pozícióban... De a rendszer nem tűnik túl életképesnek hosszú távon, és most is éppen formálgatnak egy szakorvosi életpályamodellt. De ez neked még vagy 15 év, ennyire előre meg nem érdemes komolyabb feltételezésekbe bocsátkozni. Csak, hogy konkrétumot is mondjak, rákerestem és Magyaro.-on az orvos átlagkereset bruttó 301.279 Ft (ebből még lejön a jövedéki adó meg a többi)( [link] Németo.-ban nettó 5500€/hó (1 milló 400 ezer körül) az átlag orvosi fizetés (már levonások után) (de követelik, hogy emeljék)( [link]

Melyik középiskolába jártatok?

Nem tudom mire mész vele, ha most felsorolok egy pár iskolát, ahonnan ismerőseim jöttek. Sokan jöttek jó középiskolából, de egyáltalán nem csak onnan. A vidék/Bp eloszlás egyetemenként változik. Nálunk a SOTE-n elég sok a pesti, talán a harmada vagy kicsit kevesebb. Szakközepesről nem tudok, de senkit sem érdekel, hogy ki, melyik középiskolából jött, így én is csak párat tudok.

Szakközépből fel vesznek?

A kormány tervezi, hogy majd a szakközépiskolákból csak szakazonos felsőoktatási intézménybe lehessen felvételizni, de ez még nem él. Jelenleg lehet, csak pl. egy gépésztechnikus alig tanul egy kis kémiát meg biológiát, úgy biztos nehéz, de egy egészségügyi szakközépiskolából biztos sokan jelentkeznek az orvosira.

2015. jan. 21. 13:34
 2/3 anonim ***** válasza:
Nem egészen érem, miért emelted ki a kérdést. Az első tökéletes választ adott, te meg annyit se mondtál rá, hogy bikkmakk.
2015. jan. 23. 18:39
 3/3 A kérdező kommentje:

Örülök,hogy az első válaszolt a kérdéseimre és köszönöm neki.

Azért emtem ki a kérdést mert az első egy ORVOSTAN HALLGATÓ és reménykedtem,egy orvos is fog válaszolni és akkor egyszerre köszönöm meg a válaszolóknak.

Különben meg fel pontoztam az első válaszolót.

Ui: Nem minegy neked,hogy mikor emelem ki a saját kéedesem?

2015. jan. 23. 21:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!