Szerintetek nektek lenne esélyem az orvosira?

Figyelt kérdés
Jó tanuló vagyok, ötös vagyok biológiából, fizikából és kémiából is. Már egy jó ideje érdekel az orvostudomány és nagyon szeretnék embereken segíteni. A belgyógyász és a neurológus között vacilálok. Azt akarom tudni, hogy mennyire erős. Az szüleim nem akarják, hogy odamenjek, mert szerintük túl sok idő a képzés és nagyon stresszes is, de én úgy érzem csak ebben a szakmában lehetek boldog. Sok ismerősöm beteg szóval tudom, hogy lelkileg se könnyű ez a szakma, de mégis nagyon vonz.

2014. okt. 29. 21:40
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindkettőtöknek! Köszi a linket is, mindjárt megyek és megnézem. Amúgy amiatt is tartok eléggé az orvositól, mert megtudom tanulni az anyagot csak van, hogy stresszhelyzetben elfelejtek mindent és félek, hogy emiatt nem tudnám végigcsinálni. Amúgy nektek egy nap kábé hány órátok van? És egy zh- re mennyit kell tanulni? És a professzorok milyenek?
2014. okt. 30. 10:59
 12/17 anonim ***** válasza:

Hát figyelj, a vizsgaidőszak mindenhol vizsgaidőszak, ha máshová mész, ott is lesz stresszhelyzet, maximum kisebb. Nem mondom, nekem is görcsben van néha a gyomrom vizsga előtt (ez főleg biofizikánál volt nálam így, mert az nekem valahogy nem ment, harmadjára sikerült a szigó), meg vannak olyan vizsgáztatók mindegyik egyetemen, akik hírhedtek arról, hogy szeretnek buktatni. A szerencse is fontos nyilván. De azért sokan elvégzik az egyetemet, szóval nem lehetetlen. Meg vannak is egyébként ilyen programok, legalábbis nálunk, ahol "próbavizsgát" csinálhatsz, hogy szokd a helyzetet, rámutatnak, miben javíthatnál a fellépéseden, hogy magabiztosabbnak tűnj stb.

Az órarendet itt meg tudod nézni: www.ora.sote.hu

De én pl. nem járok be minden előadásra, ezt egyénileg eldönti mindenki, hogy mivel jár jobban; ha inkább tanul az alatt az idő alatt, vagy megragad neki előadás közben is annyi, hogy érdemes legyen járnia. Nincs sok órám, viszont tanulni azt nagyon sokat kell.

Nálunk ugye élettan minden héten van, erre olyan 2 napot szánok.. Vicces, mert csak egy 15 perces teszt, de olyan kérdéseket tesznek fel, hogy ha nem tudod oda-vissza az anyagot, esélyed sincs. Biokémiából félévente két zh van, két-három hétvégét végig kell tanulni mindegyikre. 30 tétel általában. De ebben az a jó, hogy ha rendesen felkészülsz a demóra, egyrészt vizsgaidőszakban kevesebbet szívsz, mert ugyanazok a tételek, csak persze mind a kettő zh anyaga, meg még párat hozzácsapnak (olyan 70-80 tételes a vizsga, mármint ebből húzol 3-4-et), másrészt kedvezményeket is lehet a jó jegyekkel szerezni, kevesebb tételből kell húznod.

Anatómiából is két zh szokott lenni... az anatot óráról-órára érdemes tanulni, hogy megragadjon. Vizsgaidőszakban is be lehet pótolni, ha csak az egyik tárggyal vagy elmaradva, de szerintem nem érdemes erre apellálni.

A profok meg olyanok, amilyenek, vannak nagyon jó fej vicces profok, vannak unalmas profok, és olyan profok, akik már elfelejtették, milyen hallgatónak lenni, és ezért kissé irreálisak az elvárásaik. De ez is mindenhol így van, a gimiben is vannak jó meg rossz tanáraid.

2014. okt. 30. 11:57
 13/17 A kérdező kommentje:
Köszi a segítséget! :) Most megpróbálok a gimire koncentrálni aztán majd meglátjuk. Ha a sors is úgy akarja akkor egy nap orvos lehetek. Remélem sikerül. Bocsi, nem akarlak zaklatni, de még egy utcsó kérdés. Te jártál e felvételi előkészítőre és ha igen milyen volt? És milyen volt egyáltalán e felvételi?
2014. okt. 30. 12:14
 14/17 anonim ***** válasza:

Nem jártam, jó gimnáziumból jöttem ide jó tanároktól, akik megtanították, amit az érettségire tudni kell. De volt ismerősöm, aki járt a sote felkészítőre... ha a gimidben jó a fakt, akkor szerintem nem kell ez. Max ha a kémiai számításokat kell begyakorolni, azzal érdemes elmenni magántanárhoz, ha kell, de a biosz inkább önálló tanulás, ahhoz nem érdemes fizetni szerintem.

Hogy érted, milyen a felvételi?:) Már rég nincs egyetemre olyan felvételi, mint mondjuk gimibe, hogy megjelensz és ott élőben elbeszélgetnek veled. 12. év februárjában jelentkezel a felvi.hu-n elektronikusan, az érettségidből meg hozott pontjaidból, nyelvvizsgáidból lesz egy pontod, és ha eléred a ponthatárt, felvettek. Ennyi az egész.

2014. okt. 30. 12:20
 15/17 A kérdező kommentje:
Köszi. Nem tudom, hogy én, mért hittem, hogy itt és olyan a felvételi mint gimiben. és ez a másik dolog, hogy én nem járok olyan erős gimibe és ezért is félek, hogy esetleg nem vesznek fel. Te hova jártál?
2014. okt. 30. 12:42
 16/17 anonim ***** válasza:

Hanyadikos vagy?

A bioszra és kémiára feküdj rá rendesen, a többi ahhoz képest semmi, és amúgy is inkább ez a kettő fog számítani. A nyelvvizsgá(k)ért nem fogsz plusz pontot kapni, mert amióta 2 emelt kell a plusz pontjaidat kilőtted, de azért jól jön az a nyelvvizsga!

Felvételi nincs, ha eléred a ponthatárt, automatikusan bekerülsz, és akkor kezdődik a tömör gyönyör. :3

Én FOK-on vagyok, de együtt érzek a sorstárssal, mert lényegében ugyanazt tanuljuk, csak nekünk vannak fogorvosis tárgyaink. Ha az első akadályokat jól veszed (első két év), akkor már elég valószínű, hogy elvégzed, az egyetemet, de kitartás kell hozzá bőven...Gimiben számomra elképzelhetetlen volt, hogy lehet megtanulni ennyi mindent, de mégis sikerült :D

Sajnos nem mindenki veszi jól az akadályokat, de az már az elején kiderül, az anat-bikém-élettan szentháromság nagy választópont.

Egyébként én például pont azon gondolkodom mostanság, hogy átmegyek ÁOK-ra.

A lényeg: most a gimiben a bioszra, kémiára/fizikára figyelj oda, és készülj az emeltre. (A kémiával jobban jársz, mert több minden fog rá épülni, mint a fizikára, és az esetleges fizikai hiányosságaidat ki tudod küszöbölni - tapasztalat) :)

Sok sikert! :)

2015. jan. 26. 20:31
 17/17 A kérdező kommentje:
10.-ikes vagyok. Igen a biosz és a kémia a kedvenc tantárgyaim. Köszönöm a biztatást. :) Neked is sok sikert.
2015. jan. 27. 17:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!