Pályaválasztás?
Most leszek 4.-es gimnazista és nem nagyon tudom, hogy hova tovább. Matek, fizika faktos vagyok. A matekot szeretem, a fizikát kevésbé. Elég jó volt a bizim, 2 négyesem volt ( magyar, fizika). A szüleim nem nagyon akarnak beleszólni. Azt szeretnék, ha tovább tanulnék, de azt mondják: azt tanuljam amihez kedvem van. (Ami sajnos nem sokat segít a döntésben.)
Amiken gondolkozok: mérnök (még fogalmam sincs milyen), közgazdaság, alkalmazott matematikus. Esetleg dolgoznék egy bankban, mint fiókvezető vagy ilyesmi, de nem tudom mi kell hozzá.
És van még egy elképzelésem (direkt nem írom le, mert lehet valaki felismerne), ezzel meg az a bajom, hogy vidékre kéne költözni, 300 km-re a mostani lakhelyemtől. Nincs kedvem az összes barátomat, ismerősömet, rokonomat, alakulóban levő kapcsolatomat'elhagyni'. (Persze hétvégén haza lehetne utazni, de egy nap oda, egy vissza.....). Meg tudom, hogy ott is vannak emberek, lányok; ott is lehet ismerkedni, barátkozni, de akkor is elkeserít.:/
Képtelen vagyok döntést hozni. És egyre inkább stresszel ez a kérdés (nehezen is alszok..:C), már nagyon közeleg a döntési határidő (azt hiszem február). Ti mit csinálnátok a helyemben? Esetleg forduljak szakemberhez? De mit tudna segíteni, ki töltet egy tesztet és ennyi? 18/f
"már nagyon közeleg a döntési határidő (azt hiszem február)" - De hát még csak augusztus vége van :D Az még majdnem fél év :D
3 éve augusztusba még én sem tudtam, hogy hova fogok jelentkezni (2 éve felvételiztem). Persze ugyan így volt egy irány, meg persze egy elképzelésem, amit 13 éves korom óta terveztem, aztán 11. és 12. osztály között rájöttem, hogy mégsem. Aztán 12. osztály első felében ez úgy kialakult, februárra pedig már biztos voltam benne. Ne görcsölj rá, én is féltem. Alakulni fog az.
De ha már megvannak az elképzeléseid, akkor miért töltenél ki bármilyen tesztet? Itt semmilyen szakemberre nincs szükség; annyi történt csak, hogy több szak is érdekel, és nem tudod eldönteni. Amiket említettél, mérnök, közgáz és alkalmazott matematikus, mindegyik jó döntés, utóbbi kettővel még a bankban is dolgozhatsz. Mivel a negyedik opciót nem írtad le, így arra nem térnék ki különösebben, csak egy megjegyzést tennék: Ha a barátaid is továbbtanulnak majd, akkor az egész kis csapat szét fog széledni az országban. Hiába ragaszkodsz hozzájuk, ha ők könnyebben veszik és elmennek távolabbra tanulni. Nem szabad ilyen kaliberű kérdést a barátaidra bízni, ők akkor is a barátaid maradnak, ha a világ végére mennél tanulni akkor is. Ha meg nem, akkor annyit is ért a barátság.
Én azt mondom, keress meg random felsőbbéveseket - ha nincsenek ismerőseid - a fentebb leírt szakokon, és kérd ki a véleményüket az adott szakról. Ők jobban belelátnak, tudják, hogy mit is tanulnak, nem csak a szak nevét ismerik.
Sok sikert a döntésben!
"De ha már megvannak az elképzeléseid, akkor miért töltenél ki bármilyen tesztet? "
- Mert pl. más személyiség kell egy banki üzletkötőnek vagy egy mérnöknek, hiába dolgozik mindkettő számokkal. Illetve nem mindegy, hogy valaki egyedül vagy csapatban szeret dolgozni. Ezekre a kérdésekre neki kell tudni a választ.
"És 18 évesen, ha nem dolgozott még, honnan tudná, hogy egyedül szeret dolgozni vagy csapatban?"
- Pl. iskolai projektek készítésekor? Érdekes módon én már munkába állás előtt tisztában voltam vele, hogy egyedül jobban szeretek dolgozni.
De ha mást nem, legalább azt térképezze fel, ő maga hogy képzeli el magát, amikor dolgozik, körülbelül hogyan folynának a mindennapjai stb.
" a mérnökség is eléggé tág"
- Akkor szűkítsd le arra, mi érdekel. Most felejtsük el, milyen tantárgyak érdekelne. Miben vagy jó, amit esetleg mások is kiemelnek? Mi a hobbid? Brámi.
Az a plusz elképzelésed csak nem a nyíregyházi pilótaképzés? :P Mert ha igen és még mérnökiben is gondolkozol,akkor szerintem a legjobb,ha elmész bsc-re járműmérnökire,msc-n meg tudsz repülőmérnökire szakosodni és itthon nem tudom hogyan megy,de azt olvastam,hogy pl külföldön sokkal egyszerűbb egy ilyen msc után pilótának állni, a repülőmérnökit elvégzettek többsége utána azt a szakmát is választja. Persze ezzel kapásból elmenne 5-6 éved.
Én inkább valami mérnöki vagy természettudományos szakot választanák a helyedben. Én tudom milyen a matematikus meg fizikus képzés és hidd el,hogy sok köze nincs a középiskoláshoz. A matek szakon vannak nagyon absztrakt dolgok,de ha mazoista vagy,akkor ajánlom. Fizikával több tapasztalatom van,az nem rossz,de ott is vannak elég kemény dolgok,de egy mérnökivel könnyebb elhelyezkedni az az igazság.
Fiókvezetőhöz annyi kell,hogy elvégezz mondjuk egy közgazdász szakot,vagy valami rokon szakot,aztán megtanulj folyékonyan legalább egy,de inkább több nyelven,utána csak pár év tapasztalat kell a gyakorlatban :D . Frissdiplomást nem fognak egyből fiókvezetőnek beválasztani,csak kivételes esetekben.
Tényleg az lenne a legjobb,ha felvin rendesen körülnéznél,hogy melyik szak mit takar,ne csak azokat nézd meg,amikről hallottál eddig,mert van egy csomó olyan,amire én is csak most a bsc elvégzése után jöttem rá,hogy milyen hasznos is lehet,pedig eddig nem is nagyon hallottam/tudtam róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!