Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Miért mondják a turizmusra,...

Miért mondják a turizmusra, hogy büfészak, amikor az ország bevételének jelentős részét az idegenforgalom adja?

Figyelt kérdés
Nálunk most nincs ipar, mezőgazdaság, maradt a kereskedelem és az idegenforgalom. Akkor miért pont ezeket nevezitek büfészaknak? Valami konkrétum?
2014. júl. 2. 13:06
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a családban aki nő és diplomája van, mindenki mérnök vagy ex-mérnök(azaz már nem abban a szakmában dolgozik). De nyilván ők nem hallottak róla, hogy nőknek nem való, ha hallottak volna róla, akkor mind vendéglátós diplomát szereznek, és egy-egy szállodalánc vezetőjeként élveznék a milliárdosok életét.
2014. júl. 2. 14:56
 12/21 anonim ***** válasza:
24%
Személy szerint én a műszaki menedzser szakra tudom, hogy azt is büfészaknak nevezik, mert egy villamosmérnök, vagy egy gépészmérnökhöz képest könnyebb elvégezni. Bár nem értem, miért kell leszólni egyes szakokat, amikor lehet, hogy könnyebb, és kevesebbet kell tanulni, mégis ezerszer többre viszi vele, mint másik szakkal, és többet is keres. Egyetem után pedig majd lehet, hogy egy műszaki menedzser fog röhögni egy olyanon, aki megszólta egyetemen, hogy büfészakra jár.
2014. júl. 2. 15:05
 13/21 anonim ***** válasza:
37%

" Egyetem után pedig majd lehet, hogy egy műszaki menedzser fog röhögni egy olyanon, aki megszólta egyetemen, hogy büfészakra jár."

Ez meglehetosen valoszinutlen....

2014. júl. 2. 15:26
 14/21 anonim ***** válasza:
84%
Abszolút lehetséges. Egy villamosmérnök lehet kihullik az egyetemről menet közben, a műszaki menedzser meg végig bírja csinálni, és mehet akármilyen neves céghez üzletkötőnek, persze szerencse is kell hozzá, de sikerülhet.
2014. júl. 2. 15:37
 15/21 anonim ***** válasza:
78%

12:

Minden relatív, a műszaki menedszer szak valóban büfé a villamosmérnök szakhoz képest, viszont vért izzadna ott is az, aki szerint a turizmus és vendéglátás komoly szak.

Slow Cheetah:

Pedig simán lehet, a műszaki menedzser szak nem egy hülyeség, valós piaci igényt fed le, csak nem ad kész szakmát. Ugyanis az a probléma, hogy a közgazdászok 90%-a semmihez sem ért és semmi sem érdekli, a mérnökök többsége pedig nem tud vagy nem akar gazdasági kérdésekkel foglalkozni. A műszaki menedzser minden olyan gazdasági területre való, ahol a műszaki analfabétizmus hátrányos lenne, így nem alkalmazhatnak közgazdászt. Bátyám műszaki menedzser szakon végzett a BME-n, és jóval jobban keres nálam, aki informatikus vagyok.

2014. júl. 2. 15:56
 16/21 anonim ***** válasza:
48%

Büfészak az olyan szak, ahol semmi érdemleges ismeretre nem teszel szert, és maga az egyetem is azért alapította, hogy a teljesen hülyékből is tudjon hallgatókat verbuválni magának, hogy legyen bevétele.

Tipikusan ilyenek az "akármilyen-menedzser" szakok, amelyek az "akármilyen" értelmes szak lebutított változatai.

Büfészakok továbbá, gyakran azok a szakok, amelyek nagyon gyakorlat-centrikusnak és divatosnak tűnnek, de a nevüket nem lehet egyetlen szóval, (egy tudományág közismert nevével) megjelölni. Gyakran nem szakterületre, hanem munkakörre utalnak, méghozzá olyan munkakörre, amelyet az adott diplomával természetesen nem lehet betölteni, mert eleve olyan szinten nem is betölthetők.

A büfészakok nevei gyakran homályosak és az átlagember számára nem derül ki, hogy mit takarhatnak.

A turizmus-vendéglátás (...) azért büfészak, mert egyrészt a turizmus és vendéglátás területén sokféle szakembert (idegenvezető, tolmács, ügyintéző, informatikus, szakács, cukrász, pincér, villanyszerelő, gépkocsivezető, logisztikus) kereshetnek, de turizmus-vendéglátás diplomával rendelkező kóklert semmiképpen. A legtöbb álláshoz valamihez érteni kell, amihez meg nem kell érteni ahhoz diploma sem kell.

2014. júl. 23. 15:53
 17/21 anonim ***** válasza:

"De nem fognak egy ilyen szakon végzettet felvenni pincérnek vagy szakácsnak, ha nincsen olyan szakképzettsége és gyakorlata abban, mert elvileg ez a szak nem is arra van kitalálva. "

Hohó, dehogynem... minden volt évfolyamtársam ezt csinálja, szerinted mire van a szakmai gyakorlat? Ismeretség, kapcsolatok köttetnek, nem egyet hívtak vissza rendesen 40 órába a szak elvégzése után.

És jobb pozícióba, pedig gyakorlaton pincérkedtek.

Ugyanakkor egyetértek abban, hogy nem kell ehhez feltétlenül diploma, elég a szakmai tapasztalat, és/vagy valamilyen szakképzettség megszerzése. De ártani nem árt, tudást pedig annyit ad mint a legtöbb alapképzéses szak (vagyis általános ismeretet és szemléletmódot).

2014. júl. 24. 16:32
 18/21 anonim ***** válasza:
Egyébként ezen a szakon szakmai nyelvvizsga is kell, (még lehet kettő is) tehát nem ezt nevezném büfészaknak, hanem mondjuk egy csecsemő és kisgyermeknevelőt, vagy egy BTK-s szakot, amivel aztán tényleg nem sokat kezdeni.
2014. júl. 24. 17:22
 19/21 anonim ***** válasza:

Egy felső és egy közép szakmai vagy két közép szakmai kell.

Amúgy az itt végzett "kóklereket" szállodában sales-re, recepcióra, wellnessre teszik be. Utazási irodában referens lesz belőlük, rendezvényszervező cégnél meg munkatárs.

Van rájuk igény, ezt végeztem, tapasztalom, ha továbbra is ezzel szerettem volna foglalkozni, már lenne munkám.

Persze, nem egy orvosi, de elég sok szakot tudnék mondani, aminél azért nem könnyebb. Pl. az összes kermarkkal, gazdmenedzsmenttel stbvel egy súlycsoportban mozog. És annál talán egyértelműbb, hogy mit lehet kezdeni ezzel a diplomával.

2014. júl. 25. 10:50
 20/21 anonim ***** válasza:

Kedves 13!

A "kóklerért" elnézést kérek, inkább költői túlzásnak szántam. Igen én is úgy gondolom, hogy az általad említett másik két szakkal egy súlycsoportban van. Hát nyelvvizsga az viszont mindenhol kell.

Ha valaki nem értelmiségi életpályára (hivatásra, alkotásra...) vágyik, hanem pénzt akar keresni,hogy eltartsa a családját, vagy jól éljen egyedül akkor legjobb ha megtanul angolul plusz még egy-két másik idegen nyelven, megtanulja minimális irodai szinten használni a számítógépét, szerez egy jogosítványt és bármelyik büfészakon egy diplomát. Ez és a született jó fellépés, barátságos viselkedés, jó kapcsolatteremtő készség sikereket ígér bármelyik multinál, nagy szolgáltató cégnél, hálózatoknál és hasonló helyeken.

2014. júl. 26. 08:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!