Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Miért mondják a turizmusra,...

Miért mondják a turizmusra, hogy büfészak, amikor az ország bevételének jelentős részét az idegenforgalom adja?

Figyelt kérdés
Nálunk most nincs ipar, mezőgazdaság, maradt a kereskedelem és az idegenforgalom. Akkor miért pont ezeket nevezitek büfészaknak? Valami konkrétum?
2014. júl. 2. 13:06
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
91%

Mar hogy a bubanatos lofüttybe ne lenne mar ipar? Magadnal vagy?

Azert hivjak ezeket bufeszaknak, mert minimalis erofeszitessel is el lehet vegezni oket, ellenben egy mernoki, orvosi, informatikai, vagy nevesebb kozgazkepzessel.

2014. júl. 2. 13:14
 2/21 anonim ***** válasza:
95%

Nyilván nincs autógyártás Magyarországon. Hálistennek van viszont turizmus. YIPPPIEEE

Na ezért büfészak... mert az odajárók ennyit tudnak Mo. iparáról, mezőgazdaságáról, kereskedelméről meg a turizmusról.

2014. júl. 2. 13:17
 3/21 anonim válasza:
100%
Ipar van, csak nézd meg hány gépészmérnököt keresnek....de válaszolva a kérdésedre azért büfé szak, mert hova akarsz azzal elhelyezkedni diplomás fizetésért? hiába nagy az idegenforgalmi bevétel, ha az apartmanokból, parti büfékből meg múzeumok bevételéből jön össze, talán recepciós lehetsz ha beszélsz 2-3 nyelvet legalább.
2014. júl. 2. 13:21
 4/21 anonim ***** válasza:
100%

Azért, mert ez a szak egy turizmusra specializálódott gazdasági szak, amelynek a tanterve nagyrészt elméleti és a turizmusban a menedzseri feladatokhoz ad alapokat, ellenben egyrészt mint minden "vezető képzés", értelmetlen pályakezdőkkel, másrészt pedig tized annyi menedzserre sincs szükség az idegenforgalomban, mint ahányan ezt a szakot elvégzik, viszont szükség van rengeteg jó szakácsra, pincérre például. És akkor arról nem is beszéltem, hogy a gazdasági szakcsoportban ez a legkönnyebben elvégezhető szak.

Persze recepciósként el lehet helyezkedni elvégezve ezt a szakot, de ahhoz meg egyébként nem kellene diploma, nyelvtudás viszont annál inkább. Kérdés, az ezen a szakon végzettek hány százalékának van ezzel problémája (a nyelvvizsga még nem nyelvtudás, de sokaknak még az is csak nagyon lassan jön össze...).

2014. júl. 2. 13:24
 5/21 anonim ***** válasza:
44%
Szerintem nem a legkönnyebb szakok közé tartozik, tudom szeretik leszólni és elhiszem hogy a pénzügy-számvitel szak nehezebb gazdasági szak. Nekem a büfé szak azaz andragógia, kom.média, szabad bölcsész. Ebből simán túlképzés van. Igen van turizmus de a Turizmus Zrt nem tud felszívni ennyi turizmus szakost, maradnak a hotelek, szállodák, utazási irodák. Nagy nemzetközi hotellánc tagjaiból korlátozottan áll rendelkezésre állás, kis szállodák nem alkalmaznak mert azok családi kézben vannak, felveszi a családtagot akkor is ha sosem tanult ilyesmit, majd a gyakorlatban belejön. Utazási irodákból is elég kevés prosperál annyira jól hogy sok ilyen diplomával rendelkezőt tudjon alkalmazni. Szóval nincs annyira szükség mint amennyit képeznek évek óta, tehát legtöbben munkanélküliek, pálya elhagyásra kényszerülnek vagy külföldön próbálnak szerencsét. Ezért büfézik le sokan. Előző hozzászólónak igaza van..azért jó gépészmérnök vagy infós kelendő diploma az álláspiacon.
2014. júl. 2. 13:30
 6/21 A kérdező kommentje:
De lányoknak nem igazán való a gépészmérnöki szak. :( Lányoknak milyen szakokat ajánlanátok?
2014. júl. 2. 13:50
 7/21 anonim ***** válasza:
91%

"De lányoknak nem igazán való a gépészmérnöki szak."

Hulyeseg. Rengeteg lany jar gepeszmernoki szakra. Tobbek kozott a nejem is ott vegzett. Teljesen jo lanyoknak is.

2014. júl. 2. 14:00
 8/21 anonim ***** válasza:
84%

Hmm, nem tudok egyetérteni, én végeztem ezen a szakon, viszont nem akarok a diplomámmal elhelyezkedni, ellenben látom, hogy barátaim, évfolyamtársaim gond nélkül el tudtak helyezkedni. Valóban nem kell diploma ahhoz, hogy valaki pincérkedjen, vagy recepción dolgozzon, viszont az előléptetést segíti, ha van egy ilyen típusú diplomád. Mindenki alulról kezdi, a diplomásak is.

Az igaz, hogy rengeteg az elmélet, kivéve egy kötelezően ledolgozandó félévet, viszont a vendéglátósoknak sokkal több a gyakorlatuk, rajtuk látom, hogy keresik is a lehetőségeket, könnyen elhelyezkednek.

Ez a BGF-re vonatkozik, a többi egyetemen/főiskolán nem tudom mi a helyzet. Egyébként meg nem kell megsértődni a büfészak elnevezésen, hiszen vendéglátásról van szó, szóval ez a tényleges "büfé"-szak ;)

Nem tudom miért erőltetik, hogy valaki mást tanuljon, ha ez érdekli, csak azért mert nem lesz keresett az adott diploma. Életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, legalább érezzük jól magunkat, próbáljunk az érdeklődésünknek megfelelő szakmát találni és elhelyezkedni benne...

2014. júl. 2. 14:09
 9/21 anonim ***** válasza:
52%

Van olyan hogy nőknek való egyetemi/főiskolai képzés ami férfinak nehezen elképzelhető foglalkozás. pl. kisgyerekekkel foglalkozó szakok. (kisgyermek nevelő védőnő, óvónő)

Tulajdonképpen fordított diszkrimináció van...

Sokkal több mérnöknő van mint ahány "férfi védőnő".

Vannak foglalkozások ami nem nőnek való, de az nem a tanulmányi terület miatt van soha, hanem a két nem eltérő fizikuma miatt. pl. traumatológus szakorvos elviekben lehet nő gyakorlatban nem igazán...(fizikai erő kell ahhoz hogy megfelelően tudjon műteni valaki..ezért a nagydarab pasik sikeresek ebben a szakorvosi ágban)...gondolom katonai kiképzés sem annyira nőies..stb..de az mind fizikai eltérés miatt, nem azért mert nem nőnek való..

Kedves kérdező..50 év a jogászok férfiak voltak, egy egyetemi tanárok is..orvosok zöme is..szépen emancipálódtunk...így van az a mérnök szakokkal is..

2014. júl. 2. 14:16
 10/21 anonim ***** válasza:
100%

5:

Én egyik felsorolt szakra sem jártam, de ismerőseim alapján bőven beleillik a sorba a turizmus és vendéglátás, sok nem túl okos ember elvégezte már úgy, hogy egyébként nem igazán törte magát, mindezt nem is rossz egyetemen. Eleve a gazdasági szakterület nem tartozik a nehezebbek közé, és annak a legkönnyebb szakja. Én lebüfézni csak olyan szakot szoktam, ahol teljesül a kettő feltétel, könnyű elvégezni és nem jók vele az elhelyezkedési lehetőségek, na ez meg pont egy ilyen szak (szemben sok bölcsész szakkal, pl. nyelvszakokkal, amelyek kimondottan nehezek). Az, hogy vendéglátós szak, attól még viccesen is hangzik a "büfé".

8:

De nem fognak egy ilyen szakon végzettet felvenni pincérnek vagy szakácsnak, ha nincsen olyan szakképzettsége és gyakorlata abban, mert elvileg ez a szak nem is arra van kitalálva. Ha valakit ez érdekli, akkor nincs kizárva az a lehetőség, hogy először szakmai végzettséget szerez a vendéglátóiparban, majd munka mellett elvégzi ezt a szakot, és akkor az előre jutásra is megnyílik a lehetősége, úgy viszont ahogy a 90% csinálja, hogy elvégez egy büfészakot, és várja a sült galambot, nem működik.

2014. júl. 2. 14:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!