X szakközépiskolából Y egyetemre, főiskolára?
Sziasztok!Az lenne a kérdésem,hogy tegyük fel művészeti,műszaki,közgáz és egyéb szakközépiskolákból mindenki a saját "szakán" belül tanul tovább vagy helyezkedik el az életben? Tegyük fel művészeti szakközépiskolából informatikus mérnöknek tanul tovább.
Lehetséges az,hogy például valakinek 11. osztályban teljesen elmegy a kedve a szakmától és elhatározza,hogy teljesen más irányba tanul tovább?Gyakoriak az ilyen "esetek"?
Szerintetek mennyi az esélye,hogy teljesen más irányba tanuljon tovább az ember?Köszi szépen előre is a válaszokat!
Könnyen megeshet.
(Nem tudom ezen kívül milyen választ vársz igazából.)
Simán lehet. Nem lesz minden gazdasági szakközepesből bankos, egészségügyisből orvos vagy ápoló, idegenforgalmisból vendéglátós, műszaki szakközepesből informatikus vagy gépész, és bármilyen kéttannyelvűsből tolmács...
Magyarországon érettségit gimnáziumban és szakközépiskolában tehetsz. Egyes gimnáziumok is "szakosodtak" már, vannak humán és reál gimik, különböző szakos osztályokkal, így mindenki megtalálja az érdeklődési körének és értelmi szintjének megfelelő intézményt.
A kérdésedre válszolva, oda felvételizel, ahova akarsz és ott tanulsz tovább ahova felvesznek, ilyen egyszerű. Nehéz 14 évesen pontosan kitalálni mit akarsz csinálni 10 év múlva, érdekelni fog-e még az a terület, van-e értelme elvégezni, stb.
Csak hogy egy konkrét példát mondjak, én 14 évesen gimnáziumba mentem tovább, mert lövésem sem volt még mit akarok kezdeni magammal, átlagos képességű diák voltam, nem voltam kimagasló semmiből, 4-5 tanuló, és felvettek. Infó szakon tanultam, mert akkor az volt a menő és azt indítottak. Hát köszi, az infót egy életre megutáltam, érettségi után turizmus szakra felvételiztem és el is végeztem a főiskolát. Azóta csináltam egy banki OKJ-t és most egy bankban dolgozom. :D Szóval se ez, se az... Nyilván előny a számítógépes ismeret és a 2 nyelv, amire szert tettem, de soha nem gondoltam volna, hogy ezt fogom csinálni, ez fog "érdekelni". Jött egy lehetőség és léptem, ennyi.
Ha pl. gazdasági szakközépben végeztem volna, nem biztos, hogy most itt lennék, mert ki tudja, lehet csömöröm lett volna a sok számolástól és közgáz tantárgytól vagy ugyanígy a pénzügyi főiskolát lehet otthagytam volna. Ki tudja :D
Köszi szépen mindenkinek.
Meghallgatnék pár személyes tapasztalatot is esetleg,ha van ilyen.
Nagyon gyakori eset. Például itt a barátom példája vagy az enyém, osztálytársak voltunk tavaly májusban végeztünk, közgazdaság suliba jártunk de az osztály fele közg-t tanult másik infót, nos a barátom infót, és most Kereskedelem és Marketinget tanul az egyetemen és szereti, nos én közg csoportba jártam, de szakácsnak tanulok, de sajnos azért választottam hogy külföldre kimenjek sok pénzért, és nem a szakma miatt, szóval rossz választás volt, de jövőre megyek mérnökinfó/proginfóra(remélem felvesznek:D). Az a szerencse hogy az egyetemen az adott szak alapjától kezdetnek téged felkészíteni:D
Remélem neked sikerült eldönteni, hogy mit szeretnél!:)
Alex
Köszi szépen a válaszokat!
10. osztályos vagyok egy műszaki szakközépiskolában,még nem tudom mi érdekel,de hogy nem ez az tuti biztos.
Persze, mindkét esett előfordul.
Rengeteg olyan van, hogy amit úgy gondolt 14 évesen, hogy ez érdekli, ilyen irányba megy tovább később nem fogja érdekelni. Így nagyon sok olyan van aki később tök másmilyen szakon fog tanulni egyetemen.
Szerintem ők vannak inkább többen, nem sok mindenki olyan "szerencsésebb" fajta, hogy ilyen fiatalon eltalálja, hogy mit akar később csinálni lehet, hogy véletlen trafál bele vagy csak épp belekényszerül és úgy szereti meg.
18 éves végzős vagyok, érintett vagyok a témában.
Ó, milyen eseteket tudok :DD Sok 1-2 évvel idősebb ismerősöm van. Leírok párat érdekességképp hová jártak és milyen szakot/szakmát választottak.
Informatikai szakiskolából(!) - jogász
Inforamtikai szakközép - kertész
Gimnazista lány aki informatikai szakra akart menni sokáig - óvónő
2 gimnazista,de táncosnak készülő ismerősöm - egyik orvos, másik gyógyszerész szakra jár.
Van 2 dráma szakos lány, akik annó nagyon komolyan gondolták a színészkedést és jövőre lesznek csak egyetemisták,de már tudják,hogy teljesen mást akarnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!