Megéri latin nyelvet tanulni, ha valószínűleg nem fog kelleni semmire?
Nekem csak egy kérdésem lenne.
Ha ennyire nyelvet akarsz tanulni, miért nem olyan tanulsz, aminek hasznát is veszed később?
Angol, német, francia, olasz, spanyol, orosz, kínai, török, horvát, lengyel stb.
Igen, annyi előnyöd lesz a latinból, hogy jobban fogok érteni az egyházi énekeket, és a keresztrejtvényekben be tudod írni a 'dolog latinul' szintű meghatározásokat.
Utolsó: Kérlek, olvasd el figyelmesebben a kérdést. Semmit nem akarok kezdeni vele. Sem orvos, sem jogász nem akarok lenni. Egyszerűen szép nyelv, és szívesen tanulnám. Az orosz pedig hasznos, és nem nehéz nyelv.
Utolsó előtti: Ha lehetőségem lenne, természetesen franciát, vagy németet tanulnék, de fakultációk közül jelenleg csak a latin nyelvet tudom felvenni. :/
Szia! Én gimi elsős vagyok, 5. éve latinos és most teszem belőle az előrehozott érettségit. Én is oroszos vagyok egyébként, és érdekességképpen ajánlom figyelmedbe Nagy-Kováts-Péter Latin Nyelvtan c. művét.:) Nagyon sok hasonlóságot hoz a két nyelvre.
Nahát, azt tudom mondani, ha latinos leszel, mindenképpen nagyon különleges és érdekes dologban lesz részed. Én rengeteg szabadidőmet is latinozgatással töltöm, annyira megfogott. Nos, akkor egy-két szó róla. Hidd el, annyira azért nem gáz, mint mondják, valóban sok az igeragozás, ötféle főnévragozás stb. Átlagos nyelvérzékkel és kis szorgalommal nagyon jól ki lehet jönni vele. Amit el tudok mondani tapasztalatok szerint, az első év az alapokról szól, sőt, a màsodik is. (Mi heti 3 órában, de elég haladósan tanultuk.) Ezekre, ha esetleg félbehagyod a latint, már te magad is könnyen építkezhetsz. Ha tovább haladsz, megismerkedhetsz lassan Livius, Caesar, Vergilius, Catullus, Cicero és Horatius műveivel. Persze, van akikhez már több gyakorlat szükséges, de nagyon érdekes, mikor Te magad készíted el a fordításokat, egész konkrétan az "ő szavukkal szólsz." Csak ajánlani tudom, rengeteget adott nekem. Biztos, hogy nagyon sok rácsodálkozással és örömmel fog szolgálni Neked is, ha belevágsz. Ha valóban úgy érzed, hogy bírni fogod, akkor hajrá, de szerintem mindenképp csináld végig,ha elkezdted.;)
Ha tudod, ki az a Lomb Kató, ő azt mondta, hogy felesleges. Szerintem is. Jobban megéri élő nyelvet tanulni, én ugyan nem szeretem a franciát, de fantasztikusan megnőtt a latin tudásom tőle (nyelvészként kellett egy év latint tanulnom), meg az angol is.
Ha meg orvosira mész, akkor van az az eset, hogy profitálsz is belőle. Vagy ha utána dicsekedni akarsz, hogy tucc latinul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!