Szerintetek lenne esélye a barátnőmnek ezen a pályán? Jogosan nem támogatják csak hobbi szinten a szülei ezt?
A barátnőm nagyon jól fotózik, viszont ő ilyen pályán szeretne tovább tanulni, ha befejeztük a gimit, mert szerinte ez az egyetlen dolog a zenehallgatáson kívül amit szeret csinálni. Őszintén szólva ebben teljesen igazat adok neki, és nagyon tehetséges szerintem. A szülei viszont nagyon erőltetik, hogy más pályát válasszon (lehetőleg jogot), amit valószínűleg utálni fog, és még van négy évünk addig, de érdekelne mások véleménye ebben a témában. Az anyukája folyton azzal bizonygatja az állítását, hogy van pár hobbifotós ismerőse akik nem bánják, hogy csak hobbi szinte fotóznak. Ráadásul itt ahol él, amire kijárná az egyetemet, pont kiöregedne a szakmájából az itteni fotós, tehát még jól is járna...
A képeit itt megnézhetitek: [link]
14/L
Nem olvastam végig teljesen az eddigi válaszokat, leírom a saját véleményem:
Valamennyire én is "művész-lélek" vagyok, így hát megnéztem a képeket. Tény, hogy van közte pár jó kép, de hiányolom belőle a művészetet. In my Dreamworld képek nagy része Photoshop (némelyik túlságosan is - persze "majd kinövi"), de egy fotósnak azért bármiféle utómunka nélkül el kell érnie egy érzelmet, amit maga a nyers kép kelt az emberekben. Persze ne hagyja abba, mert még van ideje, bőven szerezhet tapasztalatot. De, hogy ebből éljen meg nagyon tehetségesnek kell lenni.
Másrészről a szüleit sem értem, a jog is telített pálya...
Én sem olvastam el minden választ, a saját szemszögemből nézve válaszolnék. Ezek a képek bőven messze vannak a tehetségtől. Persze van egy alapvető kompozíciós érzéke de a fotográfiához egyrészt ennél több kell, másrészt ezek a képek nem arról tanúskodnak, hogy Ő mennyire jó. Erre pedig nem mentség a kor, mert bár jómagam már a húszhoz közeledtem mikor fotózni kezdtem, tudok olyanról aki 13 évesen tényleg megközelítette a valódi modellfotósokat. Ez még bőven nem az a szint és pláne nem az a szint amiért pénzt lehet elfogadni.
A hobbifotózásban az a szép, hogy nincs más célja, mint, hogy a művelője élvezze amit csinál. Amint elkezd pénzt kérni azért amit csinál, már nem ez a fő célja, elvárásokat támasztanak vele szemben, amiknek ezen a szinten nem lehet megfelelni.
Egy fotós vállalkozás beindítása, erről a szintről (Ő még időben van egyébként ehhez) jó esetben is 3-4 évet vesz igénybe. Jó, hogy már most van FB oldala, kell egy fotóblog, amit később weboldallá alakíthat, ahova később átirányíthatja a forgalmat, de ehhez napi szintű frissítések kellenek és legalább heti egy-két bejegyzés a blogra. Emellett elképesztő mennyiségű pénz, kitartás, tudásvágy és alázat. Egy fotós saját felszerelése, területtől függően 1-5M Ft amit bizony ki kell tudni termelni, az adók egy évben a legjobb esetben is közel 700eFt-ot tesznek ki amit szintén ki kell termelni, a felszerelés amortizálódik, fizeted a számlákat, élsz valamiből és rögtön ott tartasz, hogy van egy évre vetítve 1,5M Ft költséged amit ki kell termelned ha a kezdeti befektetést nem számítjuk akkor is. Ha ezzel akar foglalkozni, akkor a következő években nincs hétvége, nincs buli, nincs nyaralás/tábor. A pénzt és az időt amit a fentiekre fordítana, arra kell fordítania, hogy fejlődjön, mind felszerelését mind pedig tudását tekintve. Hétvégén fotózás, hét közben utómunka, akár késő estig, hajnalig, blogírás, a Facebook oldal pörgetése stb...
Nem könnyű, de szép világ ez, csak nagyon hajtani kell ha ebből akarsz megélni. Munka mellett pedig nem igazán érdemes csinálni. Persze ha valaki elég jó akkor tudja főállásban csinálni, de ahhoz nagyon kitartónak és jónak kell lennie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!