Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Miért csak orvosira, gyógyszer...

Miért csak orvosira, gyógyszerészetire, állatorvosira kötelező a két emelt? Ez hol igazságos?

Figyelt kérdés
Vannak más nehéz szakok is, és a közgazdasági szakok még csak emeltet sem követelnek meg. Miért van az, hogy ezekre a diáknak meg kell szenvednie, hogy bejusson? Ráadásul ha nem sikerül milliókat kell évente perkálni? Egy közgazdasági vagy bármilyen más szak esetében miért juthat be a legbutább is? Miért csak 100-200ezret kell fizetni... Értem, hogy az orvosi meg gyógyszerészeti de nehéz, de akkor is... Miért nincs egységes rendszer? Ez teljesen igazságtalan azokkal szemben, akik ilyen pályára készülnek. Mások meg bekerülhetnek 2-es meg 3-as érettségikkel....
2013. máj. 14. 22:42
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:

Bocs, ha megsértettelek, de nem szántam sértésnek. Nekem van egy olyan ismerősöm, aki kémiából nem érettségizett, és nagyon nehéz neki nem is orvos, hanem gyógyszerész szakon, ahol meg ugye még több a kémia. El fogja végezni, mert kitartó és nem hülye, de azért érezhetően hátrányban van.

Mikor én érettségiztem, akkor informatikus szakokra be lehetett kerülni matematika és fizika érettségivel, azt sem tartottam olyan jó ötletnek, hogy ilyet meg lehetett tenni, nem tudom ma hogy van.

2013. máj. 15. 12:03
 22/31 anonim ***** válasza:

Hát azért depressziós nem leszek miatta, ne aggódj:P:DD

De szerintem akkor sincs igazad. Én tudtam, hogy mit vállalok. Az már az én bajom, hogy így elvileg nehezebb dolgom volt. De nekem többet ért az, hogy ne kelljen ey évet kihagynom, magántanárt keresnem kémiából, kifizetni egy rakást pénzt, mint az, hogy egyetemen kicsit könnyebb legyen.

Szerintem nincs azzal semmi baj, hogy kémia nélkül is felvehetnek. Ha vkinek annyira nem megy, az úgy is megbukik, kiszóródik. Aki meg képes több energiát belefektetni, és bepótolni a hiányosságait, az miért ne mehetne?

2013. máj. 15. 12:07
 23/31 anonim ***** válasza:
Azt hogy hol milyen lécet kell átugrani tudomásul kell venni. Mivel a többi orvosira felvételizőnek is ez a követelmény, akkor lenne igazságtalan ha valakire ebben az évben más szabály vonatkozna. Tudom te az elmúlt évek felvételizőihez hasonlítód a dolgot. Ez csak pech, hogy pont behozták ezt a szabályt. Jogszabály változások voltak, vannak és lesznek. Van akinek éppen kedvez a változás van akinek nem. Ilyen az élet.
2013. máj. 15. 12:45
 24/31 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem igazságos. Igenis készüljünk fel előre a nehézségekre, hiszen az egyetemen ha jól tudom vizsgaidőszakban 1-2 heted lesz rá, hogy annyit megtanulj, mint az emelt biosz-kémia anyaga együtt véve. Másfelől hidd el, kedves kérdező: a 2 emelt CSAK előnyödre fog válni az egyetemen.

Azon kívül az orvosokon, gyógyszerészeken emberi életek múlnak, az állatorvosokon állatoké (esetleg közvetve embereké), nem csoda, hogy ide a legmagasabbak a követelmények.

2013. máj. 27. 18:58
 25/31 anonim ***** válasza:
Szerintem tök mindegy hogy kell e emelt vagy se, igazságos e vagy nem. 2-3-as érettségivel??..ha bírja az egyetemet csak végezze el, első félévben kiderül hogy oda való e vagy sem. Aki nem teljesít úgyis kihullik.
2013. máj. 27. 22:33
 26/31 A kérdező kommentje:
Annak, aki azt írta, hogy 1-2 hetem lesz biosz meg kémia emelt anyagot megtanulni... Te miről beszélsz? Az összehasonlításod kb. semmit sem ér, mivel senki se nulla tudással kerül orvosi egyetemre, ellentétben középiskolába vagy általánosba. Így nem is lehet objektíven mérlegelni. De ha érdekel gyakorin van egy kérdés, ami ezzel foglalkozik, ahol azt írják fél-fél évbe telne a két emeltre felkészülni! (Ezt gyógyszerész- és orvostan hallgatók írják) Minek magyarázol itt 1-2 hétről, mikor közöd sincs a felsorolt képzésekhez...
2013. máj. 27. 22:39
 27/31 anonim ***** válasza:

Nem lehet a kettőt összehasonlítani, mert nem azonos a siker a két esetben.

Egyetemi vizsgán csak önmagaddal "versenyzel", azaz ha megírtad (általában 60%+1) akkor megvan a zh abból az adott tárgyból. Tudod hogy van második lehetőséged javítani, sőt ha ez nem zh hanem írásbeli vizsga akkor akkor 3. lehetőséged is van javítani..és nem egy év múlva hanem néhány napon héten belül.

Érettségin nincs második és harmadik esély..és nem tudod hogy hány százalék a siker. Egyorvosira készülőnek a 61% az bukta. Szóval másféle elbírálás...

Annyi igaz hogy kb. annyi egy vizsga anyag mint az érettségi..de arra nem egy hete van..az már régen rossz ha egy hét alatt akar vizsgára felkészülni..akkor a szorgalmi időszak 15 hete mire való?

2013. máj. 27. 23:54
 28/31 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, én vagyok az 1-2 hetes válaszoló. Van közöm a felsorolt jelentkezésekhez, mert oda jelentkeztem. Jó lehet, hogy nem teljesen így van, mert én nem járok még oda, de akik ott vannak, ilyen dolgokat meséltek.

El kell fogadni, hogy 2 emelt kell. Meg lehet tanulni. Nekem sikerült, pedig nem vagyok egy nagy koponya. Szóval hajrá.

2013. máj. 29. 12:39
 29/31 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, aki az 1-2 hetet írta, az nem azt írta, amit a szájába írsz, hanem ezt írta:

"Igenis készüljünk fel előre a nehézségekre, hiszen az egyetemen ha jól tudom vizsgaidőszakban 1-2 heted lesz rá, hogy annyit megtanulj, mint az emelt biosz-kémia anyaga együtt véve."

És ez teljesen igaz. Nekem a menyasszonyom gyógyszerész hallgató, meg egy csomó gyógyszerész és orvostanhallgatót ismerek. Most is volt egy vizsgája, 800 oldal tömény anyag, amiből én nyilván egy szót nem értenék, holott magam is tanultam középiskolában biológiát és kémiát.

És az, hogy eleve némi tudással érkezel, nem jelent semmit, amikor az első félévben annak sokszorosát kell megtanulnod. Nyilván minden tudás az előzőre épül, de ha megcsináltad a 2 emeltet, akkor a maratoni futás 1. kilométerénél lehetsz.

Egyébként nyilván akik most ezt állítják, ők is ugyanúgy szívtak anno az 1 emelttel is. Ami változott, az az, hogy azóta sokkal jobban megedződtek a tanulásban.

Egyébként én más szakra jártam, de emelteztem 2-ből és nagyjából ott is ugyanúgy aránylott az egyetemi anyag mennyisége az emelt szintű anyagéhoz.

27:

Amiket állítasz, azok csak részigazságok. Egyrészt nem lehet összevetni az egyetemi vizsgák 60+1%-át az emelt szintűvel. Van amelyik vizsgánál vért izzadsz, amíg ez megvan, van amelyik meg kimondottan könnyű.

Másrészt második esélyed sincs minden esetben, legalábbis adott félévben és csúszás nélkül, hiszen egy keményebb vizsgaidőszakban maximálisan vagy közel maximálisan beosztod az időt, így legfeljebb 1 tárgyból lesz időd újrázni, már ha beférsz a limitbe ha a végére kell áttenni, de az is lehet, hogy nem.

Harmadrészt pont azért, mert felvételi-érettségi esetében másokkal versenyzel, nem számít hogy 1 vagy 2 emeltet várnak el, mivel mindenki ugyanazon pályán versenyez, vagyis így is, úgy is a legjobb X versenyző kerül be. Ugyanakkor nem 100%-os igazság az sem, hogy egyetemen mindig a mércét kell megütni és mással nem versenyzel. Gyakran van hogy egy tantárgyra ráépülő laborgyakorlatot már eleve az évfolyam 2/3-ára terveznek és így aztán nem szabad 2/3-nál több embert átengedni, mert tudják a tanszéken, hogy akkor már nem lesz hely.

"de arra nem egy hete van..az már régen rossz ha egy hét alatt akar vizsgára felkészülni..akkor a szorgalmi időszak 15 hete mire való?"

Csakhogy a gyakorlatban ez nem mindig így működik. Ugyanis a vizsga anyaga és a szorgalmi időszak számonkérései nem mindig azonosak, és egy keményebb félévben nem biztos hogy jut idő az előadásokra is hétről-hétre készülni, különösen ha hetente több jegyzőkönyvet is le kell adni valamint felkészülni a laborgyakorlatok kis ZH-ira.

2013. máj. 30. 09:41
 30/31 anonim ***** válasza:

Nem éri meg ezen háborogni. Nekem is rosszul esett persze, hogy osztálytársaimnak csak az alap érettségikre kellett tanulni, én meg szenvedtem a kémiával meg a biosszal. De ők nem is akarnak orvosok lenni.

Inkább örüljünk neki, hogy mi rá vagyunk kényszerítve, hogy megszerezzünk egy viszonylag használható alap-tudást. Mások meg majd egyetemen többet szenvednek, mert a középiskolából nem hoztak eleget. Persze csak akkor örüljünk, ha mindenképpen azt akarjuk, hogy másnak is ugyanúgy rossz legyen.:D

2013. jún. 5. 12:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!