Miért csak orvosira, gyógyszerészetire, állatorvosira kötelező a két emelt? Ez hol igazságos?
Most őszintén, mi értelme van ezen szenvedni?
Miért nem a saját dolgoddal törődsz, miért a máséval foglalkozol?
Az egyetemen is baromira irritáló ez a hozzáállás. Utálom azt hallgatni az egyik csoporttársamtól, hogy "de bezzeg a fogorvosisoknak csak 50 oldal a népegészségtan, nekünk meg 700 oldal szart kell megtanulni".
Attól, hogy ezen szenvedsz, neked nem lesz jobb.
Azért magasabb a követelmény orvosira, mert szeretnék megszűrni az embereket.
Egyébként is: csak azokkal versenyzel, akik orvosira jelentkeztek. Nekik pedig ugyanúgy kötelező a két emelt, mint neked. Semmivel sem vagy hátrányosabb helyzetben.
Nem azokkal kell összemérned magad, akik közgazdásznak mennek. Akkor meg nem mindegy?
"Miért csak 100-200ezret kell fizetni... "
Azért, mert egy közgazdásznak vagy jogásznak csak egy terem meg egy tanár kell.
Egy orvosisnak kell tetem, mikroszkóp, laboreszközök. Emellett vmiből fent kell tartani a klinikákat.
Nah ezért több millió forint a tandíj!
"Aki egy emelt biosszal/kémiával/fizikával nem bírkózik meg, ne menjen orvosira. Senkinek semmi szüksége rá, hogy a lába helyett a fülét amputálják. "
Aki egy emelt matekkal nem birkózik meg, ne menjen közgazdásznak. Senkinek semmi szüksége rá, hogy az ország gazdasági helyzete tovább romoljon.
Aki egy emelt fizikával nem birkózik meg, ne menjen gépészmérnöknek. Senkinek semmi szüksége rá, hogy a gépek balesetveszélyesek legyen.
Aki egy emelt történelemmel nem birkózik meg, ne menjen jogásznak. Senkinek semmi szüksége rá, hogy miatta üljek 10 évet a börtönbe.
Aki egy emelt biológiával nem birkózik meg, ne menjen biológia tanárnak. Senkinek semmi szüksége rá, hogy miatta több száz egészségügyi hajlamú diák ne tanulhasson tovább.
Aki egy emelt fizikával nem birkózik meg, ne menjen építésznek. Senkinek semmi szüksége rá, hogy hajnalban ráomoljon a vakolat.
Soroljam???
"Amiket emeltre megtanulsz, olyan szinten az alapjai csak, hogy természetesnek kell lennie, hogy azt az odakerülő egyén már tudja. "
Akkor az eddigieknek elég természetellenes lehetett bekerülni, mert gyakorlatilag mindenki egy emelttel és egy középpel jutott be. Valószínű már mindenki kihullott...
"Nővérem (még a kétszintes érettségi előtt) egész gimnáziumot szín 5-össel végezte, minden egyes tantárgyból, orvosira készült, betéve tudta az anyagot, de konkrétan a SOTE felvételi vizsgáján az elsőévesek tananyagát kérdezték, amire ő meglepő módon nem volt felkészülve, így nem vették fel. "
Ismerősöm abba hagyta a nemzetközi gazdálkodást, a másik a biomérnökit, mert nem tudta a matekot és a kémiát.
"Attól még, hogy valaki a két emeltes rendszer előtt jutott be, közel sem jelenti azt, hogy könnyebb dolga volt akár egy kicsivel is.
Másik dolog pedig, hogy nem véletlen híres Magyarország az orvoshallgatók kiválóságáról.."
Nem. Tényleg nem. Végülis 2 emelt sokkal könnyebb, mint 1.
Figyelj, például a mérnök képzés egészen máshogy működik, mint az orvos képzés. Oda valóban mindenkit felvesznek, de bent jóval nagyobb a szórás, mint az orvosoknál, az orvosoknak kb. 2/3-a elvégzi a szakot, addig a mérnököknek sok esetben 80-90%-a soha nem végzi el. Nyilván ez nem jó dolog, mert pazarlás, és egyet is értek, hogy én is szigorúbb követelményeket írnék elő nekik is a felvételihez, de gondolj azért bele, a félévente 1,2 millióba kerülő orvos képzésnél mekkora pazarlás lenne ugyanez.
Másrészt egyáltalán nem igaz, hogy egy mérnöki diplomát megszerezni könnyebb lenne, mint az orvosit. Ugyanis a nehézségek nagyobb része nem a bekerülésnél jön elő egyik szakon sem.
Harmadrészt ne keverjük már az okot és az okozatot. Adott egy szám, hogy hány embert lehet felvenni, azaz hányat támogat az állam. Nyilván ebben is vannak visszásságok, azonban a lényeg az, hogy orvosira nem azért nehéz bekerülni, mert 2 emeltet kell írni, hanem mert jóval többen jelentkeznek, mint amennyien bekerülhetnek, mérnököknél meg nem így van.
Amúgy szerintem azért nem igazságos ez, mert pl orvosira a biosz meg a kémia nem minden területe kell.
én matematikus szakra megyek, ott kell full a matek, de mégsem kell emelt (bár csináltam persze), úgyhogy tényleg nem logikus. de legalább már itt megszűrik az embereket, vagy nemtom...
De, a biológia és a kémia minden orvosnak kell, legalábbis a képzésben biztosan. Tanulnak sejtbiológiát, anatómiát, élettant, általános kémiát, biokémiát, stb., stb. Gyógyszerész meg még több kémiát, de lightosabb anatómiát, de mondjuk ők még deriválni és integrálni is tanulnak, holott nem kötelező az emelt matek érettségi.
Sejtbiológiából például az első 2 héten többet leadnak, mint amennyi érettségihez kellett. Ráadásul laikusként én az első oldalát sem értettem meg az első féléves könyvüknek, mert igenis tudni kell hozzá a középiskolás sejtbiológiát.
Igazából az van elrontva, hogy fizikát is elfogadják, így lehet olyan, aki kémiából nem is érettségizett (sajnos van is ilyen), holott a fizika súlya jóval kisebb a képzésben, mint a kémiáé.
Valójában ezek a legnehezebb szakok közé tartoznak, jogosnak érzem a követelményeket, az tényleg hiba, hogy más képzésnél nem kell emelt, de hogy ehhez 2 kell, az nem hiba. De van is értéke ezen diplomáknak.
"Igazából az van elrontva, hogy fizikát is elfogadják, így lehet olyan, aki kémiából nem is érettségizett (sajnos van is ilyen), holott a fizika súlya jóval kisebb a képzésben, mint a kémiáé. "
Szar volt a kémiatanárom (na meg utáltam is a kémiát:D), sosem voltam jó belőle. A fizika faktos tanár viszont iszonyat jó volt, és a fizika jobban is ment.
Mivel a bekerüléshez sok pont kellett, értelemszerűen a fizikát választottam.
Sosem buktam egyetemen kémiából (pedig igen sok olyan is megbukott, aki érettségizett belőle). Év végén 4-est kaptam, ami egyáltalán nem számított rossz jegynek. Bikémből meg már 5-ös lett a szigorlatom.
Emellett a fizikai alapom miatt ment a bifiz is.
Aki nem tanult fizikát, nagyon megszenvedett vele.
Szóval simán el lehet lenni kémia érettségi nélkül is, csak több energiát kell belefektetni suli közben.
16:
Nem azt mondtam, hogy nem lehet elkezdeni, de a lényeg ez:
"csak több energiát kell belefektetni suli közben."
A fizikára meg gondolom sokkal kevesebb szükséged volt.
Ezt írtad: "aki kémiából nem is érettségizett (sajnos van is ilyen)"
Bocs, de nekem ez kicsit azért szarul esik. Olyan, mintha azt mondtad volna, hogy nem vagyok orvosi egyetemre való, mert nem érettségiztem kémiából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!