Ki tud segíteni a -/+ előjeles számokban?
A problémám:mindig eltolom a házit,mert nem tudom kiszámolni az ilyeneket:1-5.Ebből -4 lesz?
Ha annyi,lécci magyarázzátok el,miért.
Másik példa:-220+30=-250?
Első pléda: -5 fok volt reggel. Melegedett az idő 1 fokkal, akkor most hány fok van kint? (-4, nem?)
Második példa: Anyukádnak lógsz 220 Ft-al, ebből megadsz 30-at, akkor mennyivel fogsz lógni? (190 Ft-al, ami -190 ebben az esetben)
Javaslom, hogy menj el papírboltba, ott lehte kapni kis műanyag hőmérőt, amin te huzogathatod a "higanyszálat". Ha így kéred, akkor tudni fogják. Azon lehet gyakorolni.
Igen, 1-5=-4
Azt jegyezd meg, hogy az előjelek így változnak:
- x - = +
+ x - = -
- x + = -
-220+30=-190
Azért, mert mindíg arra gondolj, hogy ha van mínuszod, és hozzáadsz plusszot (melegebbet), akkor az csak kevesebb lehet, nem pedig még hidegebb.
Vagyis ha van -220-30=-250, mert a mínuszhoz hideget adtál (mínuszt), így még hidegebbed lett.
Hát ez egy kicsit lehet, hogy zavarosra sikerült, de nekem így volt könnyebb felfogni.
Remélem segítettem azért valamit:)
- - =+
+ + =+
- + =-
+ - =-
De elég ha csak elképzeled.
1 celsius fok van, csőkken a hőmérséklet 5el, azaz -5 celsius fokkal kevesebb van, így -4 lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!