Egyetemi nyelvszakra (angol, német, francia, spanyol, olasz) tényleg csak emelt szintű érettségivel vesznek fel?
Én így olvastam ki az egyébként elég bonyolult leírásokból.
Németet tanultam általánosban, körülbelül középfokú szinten vagyok, de ez szerintem emelt érettségihez nem elég. És így nem valószínű, hogy felvesznek német szakra, pedig szeretem a nyelvet. Különben is igazságtalannak tartom, mert igaz, hogy angolt és németet sok helyen és magas óraszámban tanítanak, de pl. spanyolt vagy olaszt már nem. Ez egyrészt azt jelentené, hogy a diákoknak már középiskola előtt el kell dönteni, hogy hol szeretnének továbbtanulni, és így is nehéz eljutni emelt szintre, szerintem. Ezért kérek segítséget, mert nem vagyok biztos ebben, hogy van ez? Köszönöm a válaszokat :)
Szia! Az itthon nem ,,bejáratott" nyelveket tanítják az alapoktól egyetemen, de az angol-német-francia-spanyol-olaszhoz tényleg kell az emelt szintű érettségi az adott nyelvből.
Én most holland szakra jelentkeztem, és egyedül próbálom feltornázni magam angolból emelt szintre (mert oda elég az angol vagy a német emelt, tehát nem kell holland). Szerintem fog sikerülni, még ha nem is lesz olyan jó, de hát tanár nélkül mit tud csinálni a csóró ember csóró lánya?
Szóval Néderlandisztikára és Skandinavisztikára például elég az angol/német.
Figyelj
Mehetsz fősulira is(ha kedveled a nyelveket)
Nem muszáj mindenkinek egyetemre járnia(!)
Valóban
Nem jó ötlet "emeltezni",ha aztán hármas
lesz a vizsga(és az lesz benne a bizonyítványban)
Van Egerben,Szombathelyen,Fehérvárott
fősuli
Egyáltalán mivel párosítanád(milyen szakkal
(?)
54%-os! Őszintén: ha fogalmad sincs a felsőoktatásról, akkor ne írogassál hülyeségeket! Okostóni, inkább tájékozódj előbb, mielőtt marhaságokat írsz. Az egyetem és a főiskola között már nincs lényegi különbség ugyanis, mindkettő adhat alap és mester diplomát egyaránt. Csak elnevezés már, nem jelent semmi egyebet. Idióta...
Kérdező: lehet emelt szinten vizsgát teljesíteni akár olaszból is, akkor is, ha "csak" 2. nyelvként tanultad gimiben. Nyilván ez követel némi plusz munkát a diáktól, de nem kell külön tanár hozzá. Nekem volt ilyen csoporttársam, most olasz szakos az egyetemen. Középfokú szint alatt nem tudom egész konkrétan mit értesz, mert a középfok az nyelvvizsga szint, de állandóan kevergetik itt az elnevezéseket (a halálom az emelt szintű nyelvvizsga). Tehát, ha valóban egy középfokú nyelvvizsga szintjén állsz, akkor az emelt szintű érettségi sem jelenthet túl nagy gondot, mert nagyjából hasonló szinten állnak. Megírod egy 50-60 %-ra (függően a másik tárgyad eredményétől persze), bőven elég, hiszen kapsz még 50 pluszpontot is az emelt érettségiért és germanisztikára nem szokott nagyon magas lenni a ponthatár (függ persze az intézménytől is).
Egyébként meg gondolom nem idén felvételizel (számomra ez jön le az írásodból), rengeteget fejlődhet még a tudásod 1 év alatt, ha valóban nem állsz olyan szinteken.
Azért követelik meg egyébként az emelt érettségit, mert az adott szakon már ismerned kell magát a nyelvet, nem ott tanulod meg. Ez logikus, hogy másutt értenéd meg a szépirodalmi köteteket, történelmi órákat. Nyilván bizonyos szakokon ez nem kivitelezhető, mert sajnos portugálul és hollandul nem sok helyen lehet tanulni, de egy angol és német szaktól már elvárható, mivel 2 alap nyelv az országban, logikus, ha német szakra mész, tudsz is valamennyit németül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!