Szakmairány választás! Hogy döntsek?
Örülök neki, ha segíthettem:)
Most jutott eszembe, hogy anyukám is csillagász akart lenni, azóta is bánja, hogy nem lett az, de ha a környéken valami csillaglesés van távcsővel, meg szakértővel, akkor mindig megyünk:)
Azt mindenképpen fontosnak tartom megjegyezni, hogy a romantikus álmaidat félretéve próbálj meg dönteni. Csillagász szakirányt a fizikus szakról lehet választani (lehet, hogy ma fizika szakiránynak hívják, nem tudom), vagyis az első egy-két évben nem fogsz külön csillagász szakra járni. Kemény matekot fogsz tanulni: vektoralgebrát és vektoranalízist, analízist, és a fizikai alapozó tárgyakat, amelyeket egyszerre fogsz tanulni azokkal a matek tárgyakkal, amelyeket előzőleg kellene tanulnotok, de idő nincs rá, ezért egyszerre tanuljátok. Amikor én jártam az ELTE-re 10-12 éve, akkor egy tanár sem totojázott megbuktatni senkit sem, aki buta volt valamihez, de az ELTE TTK nem egy büfé szak ma sem, gondolom. A csillagász is fizikus tulajdonképpen, neki is tudnia kell alapszinten érteni a legtöbb fizikai területhez. Vagyis ha nem érdekel a fizikából semmi, csak a csillagászat, és a matek sem vonz különösképpen, csak a csillagászat miatt tanulnád, akkor nem biztos, hogy megéri belevágni.
Arról nem is beszélve, hogy utána hol akarsz majd elhelyezkedni? Itt Magyarországon legfeljebb csak a távcső mögött ülhetsz és mondjuk változócsillagokról gyűjthetsz és elemezhetsz adatokat, ami valójában sokkal unalmasabb, mint az egy gyerek számára hangzik, és valószínűleg soha nem fogsz felkerülni vele a Nature címlapjára. Vagy végezhetsz valamilyen számítógépes szimulációt, amely mondjuk egy bolygó magnetoszféráját számolgatja, stb. Külföldön már nyilván lennének lehetőségek másra is.
Szóval a kérdés az, hogy valójában mihez lenne kedved, és vállalnéd-e érte annak a sok egyébnek a megtanulását is, ami ahhoz kell?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!