Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Vegyészmérnök? Mit takar? Megéri?

Vegyészmérnök? Mit takar? Megéri?

Figyelt kérdés

Néhány kérdés a vegyészmérnökséggel kapcsolatban: milyen munkát végez egy vegyészmérnök? Értsd laborban IS dolgozik, vagy tervez/szervez, csoportot irányít, "igazgat", kitalál, megvalósít? Pl hol dolgoznak vegyészmérnökök? Gyógyszeripar? Üzemanyagipar? Festékipar? Nem tudom elképzelni, hogy esetleg hol, a gyógyszeriparon kívül.

Érdemes vegyészmérnöknek tanulni? Ha igen, melyik egyetemen? Budapest versus Debrecen? Melyiket tartják többre?

Megéri azt a sok év tanulást a végeredmény, mégha valaki gyengébben is végez rajta? Álláslehetőségek szerintetek hogy fognak alakulni a jövőben?

Vegyészmérnöki szakon tanulók: tapasztalatok? Mik a kilátások a jövőre nézve?

2013. jan. 16. 19:15
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A mérnöki szakmák minden területen hiányszakmák, és nem csak itthon, egy jó mérnököt mindenhol nagyon megbecsülnek.

Az USA-ban 2009-ben a természettudományos szakmák közül a 2 legjobban kereső a kőolajipari vegyészmérnök, és a sima vegyészmérnök volt.

Nem tudom hol laksz, de ha mindenképpen mérnökire akarsz menni, akkor BME-t vagy PE-t ajánlanám, igazából a két egyetem általán kibocsátott diploma között nincs jelentős értékbeli különbség.

(Én a PE-re járok, igaz vegyész vagyok nem mérnök, de bátyám petrolkémiai mérnökként végzett, szóval van rálátásom :) )

Először is a PE-n ezen a szakon 5 specializáció van: finomkémia, petrolkémia, folyamatmérnök, biotechnológiai, és radiokémiai technológia.

A finomkémia gyakorlatilag a gyógyszeripart és az analitikát takarja, ezzel gyógyszergyárak laborjaiban tudsz elhelyezkedni, akár kutatási-fejlesztési területen, akár egy-egy üzem irányításánál. A hazai gyógyszergyárak a megrendelői, amik elég jól fizető állást tudnak biztosítani.

A petrolkémia a kőolajipart takarja, ami egy hatalmas megrendelője a vegyiparnak. Ebben mindig is volt, és mindig lesz pénz, méghozzá sok. (Sokszor hallottam már, hogy így elfogy a kőolaj meg úgy elfogy 50 éven belül, de szerintem ez mind csak a kőolaj lobbi csúsztatása, hogy még magasabb lehessen a kőolaj ára, mert folyamatosan fedeznek fel újabb és újabb kőolaj és földgáz tartalékokat a norvégiai self-tengerben, a mexikói öbölben, a vörös tengernél, meg ki tudja még hol)

A lényeg, hogy természetesen valamikor el fog fogyni, de addig még egy szép karriert be tudsz futni, mert ez nem mostanában lesz, szvsz. Ezzel kőolajfinomítókban, olajfúrókban tudsz elhelyezkedni, üzemek működésének felügyelése, új technológiák kidolgozása, és optimalizálás, vagy éppen a termelés irányítása lehet a feladatod.

A folyamatmérnök szakirányban van egy jó nagy rész informatika is, ők tanulnak programozni is. Egy folyamatmérnök feladata, hogy számítógépen megtervezze, vagy lemodellezze konkrét számadatokkal egy más mérnöki stáb által megtervezett új technológia lépéseit, úgy, hogy az a gyakorlatba átültethető, és gazdaságos legyen. Folyamatmérnökök dolgoznak üzemekben is, ott az üzem számítógépes rendszerét felügyelik, ami nem csak azt jelenti, hogy ha nem megy a levelezés akkor ők csinálnják meg (kisarkított példa). Ma már egy modern üzemben majdnem minden technológiai lépést számítógépek irányítanak, és ezt felügyeli egy folyamatmérnök.

A biotechnológia (ha itthon még nem is) de globálisan egy erősen feltörekvő ága a mérnöki tudományoknak. Erről sajnos nem tudok olyan sokat, de annyit igen, hogy vannak olyan üzemek, amelyek nem tisztán vegyipari technológiákat alkalmaznak, hanem biológiait is, és a kettő keveréke a biotechnológia. Pl ilyen egy fermentációs üzem, vagy egy akármilyen alkoholgyár, éppen ezért az ő szakterületük a szerves technológiák.

A radiokémiai technológiai szakiránnyal például nukleáris erőművekben lehet elhelyezkedni ahol az erőmű működését ilyen mérnökök felügyelik és optimalizálják, illetve ha valami gáz van ők javítják ki. Vannak radiokémiai módszereket használó analitikai laborok, itt is el tudnak helyezkedni az ilyen mérnökök, pl új módszerek kifejlesztésében.

Kicsit általánosabban a mérnökök a vegyészek által laborokban kifejlesztett új módszereket, folyamatokat, technológiákat ültetik át kisüzemi majd nagyüzemi méretre, illetve gyárak termelését felügyelik.

A szakiránytól függetlenül nagyon sok matekot és fizikát tanulnak, viszont kevesebb kémiát mint pl egy vegyész.

Szerintem mindeképpen érdemes vegyészmérnöknek tanulni, és mindenképpen megéri azt a sokévi tanulást. Nem könnyű szakok, de mindenképpen megéri.

A kilátások pedig amennyire én tudom egészen jók. A többi szakmához képest legalábbis kiemelkedően jók.

2013. jan. 17. 09:20
 2/4 anonim ***** válasza:

ha van akármi kérdésed szívesen válaszolok :)

(előző voltam)

2013. jan. 17. 09:25
 3/4 A kérdező kommentje:
Ez nagyon hasznos válasz volt, nagyon szépen köszönöm!
2013. jan. 17. 10:33
 4/4 anonim ***** válasza:
Nagyon szívesen :)
2013. jan. 20. 12:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!