Programtetvező informatikusként nehéz lenne elhelyezkedni?
Már régóta az a vágyam, hogy programtervező informatikusként tanuljak egy egyetemen, szeretem a matekot, az infót még jobban, szabadidőmben szívesen írok kisebb progikat, tanulgatok nyelveket, nézek útmutatókat programozásról, egyszóval másként el sem tudnám képzelni magam a jövőben, mint programozó.
Bár még csak harmadikos gimis vagyok, lassan választani kell. Szüleimmel már beszéltünk párszor erről, de anyukám azt mondja, hogy nem lenne valami jó választás, mert telített ez a szak, és hogy nehéz vele elhelyezkedni.
Nem mondom azt hogy hülyeség, csak egyszerűen nem fér bele a fejembe. Már csomót keresgéltem utána a neten, és sokszor látom azt hogy a frissen végzett programozókat szívesen alkalmazzák a munkahelyek, meg hogy elég jól is keresnek. Meg még annyi: van olyan hely, ahol könnyű elhelyezkedni?
Ti mit gondoltok erről?
Szia!
Én úgy tudom, a programtervező gyakorlatilag az informatikai szakma "csúcsa", amit keresnek és jól meg is fizetnek. És az általában is igaz, hogy ezen a területen (informatika) kell a munkás és van pénz. Persze kell dolgozni is érte, de lehet elérni komoly sikereket.
Úgyhogy ha érdekel és jó vagy, én bátran ajánlom, és sok sikert! (Vannak családi kötődéseim a szakhoz, úgyhogy tudom, hogy kb. így vannak a dolgok.)
Elhelyezkedni könnyű vele, elvégezni viszont pokoli nehéz. (elsősorban az ELTE ilyen szakáról tudok nyilatkozni, de szerintem Szegeden vagy Debrecenben sem lehet sokkal másabb a helyzet)
"Telített ez a szak." Igen, sok embert vesznek fel PTI-re, közülük viszont 85-90% soha nem szerez diplomát. Aki pedig képes arra, hogy elvégezze, annak lesz munkája is. (egyébként mutass meg neki egy álláshirdető oldalt: a legtöbb hirdetésben programozót keresnek)
ha rámész a profession.hu-ra, akkor pont ebben a kategóriában van a legtöbb állásajánlat: IT fejlesztés / Programozás.
Elhelyezkedni biztosan el lehet vele (persze szakmai tapasztalat kell), keresni meg nem nettó 100 000-et fogsz keresni, hanem ennek többszörösét.
260000 nettó most nem sok. 2013-ban kaptam 265000 nettós ajánlatot. Tapasztalattal most 350000 nettó a sláger.
Korábban nekem is 180000 nettó volt a bérem kezdőként, akkor még elég volt, kisebbek voltak az árak.
Most nagyon megszaladtak a budapesti árak felfelé, a lakhatás is drágult. Külföldre kényszerültem, ott
1200000-1800000 nettó volt, majd 600-660000 nettó tarif, persze az ottani dolgokhoz képest: hosszabb utak, 20-30%-al drágább lakhatás, kicsit kevés. Most is sajna
alacsony, nem értem igazán: 550000 nettó.
Árak ugyanazok, mint Budapesten, akkor most otthon miért
nem emelnek kezdőfizut? Ja, mind kezdőfizu, mert itt még
kezdőnek számítok 3 év után is, akkor is ha otthon lehúztam 2 évet. 1 autót már széttapostam: 35000 euró 110000km után, egyszer másét is meg kellett javíttatni, most épp egy másik kölcsönkapott miatt félek. Kb 0-ban vagyok, évente 50000km-t megyek. Még így sem éri meg igazán, de bármit meg tudok venni, kivéve vadi új autókat.
Persze itt az is kell, hogy jóban legyél a CIA-val, mindenütt hemzsegnek, van, hogy a munkahelyeden vannak beépülve. Bár több lenne a fizu. Épp kinéztem magamnak egy használt Lamborghinit Diablo-t, még így is olcsóbb, mint egy új BMW, Merci, ami megvehetetlen 80-100000 eurós áron megy, de látni az utcákon, tényleg ennyit keresnek?
Mire ők, nesze neked magyar: tarifgehalt :(
Az a baj, hogy otthon megelégedtek a 250000-300000 nettóval, így mikor épp kint nincs munka és hazamegyek, akkor azt kapom. Tessék csak verni az asztalt, miből fizetem majd a hátralevő bérleti díjat külföldön, ha véletlen hazakényszerülök?
Nézd csak meg, hogy mennyi egy orvos, fogorvos bére, vagy esetleg egy egyéni vállalkozó szakmunkásé!
60-80 millió forint/hó, külföldi nyaralók tömkelege, magánrepülők magánhelikopterek, ausztriai nyaralók. Avagy,
amibe a bérleti díjat épphogy ki tudod küszködni, túlórázol érte.
Mire mondom, hogy nem kevés az a 40000 euró most?
Mondom, hogy programtervező matematikus, tudja az itt Phd-nek számít, azaz az nem 40000, hanem 120000-180000 euró, avagy orvosi bér. Mire elkomolytalankodják, hogy jaj na mondja :)
Orvos gazdagodik, keresi a 60-80 millió forintot, és röhög rajtam, ugyan már, te ennyiért dolgozol?
Gondoltam, hogy szólok az araboknak és 911. De Münchenben nincs felhőkarcoló, csak az O2. A többi városban meg egyáltalán nincs: törvényjavaslat, hogy tilos 4 emeletnél magasabbat építeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!