Informatikusként másoddiplomázni vagy doktorálni érdemes?
Az ELTE progmaton végeztem, de mindenképpen tovább szeretnék tanulni.
Alapvetően két irányt látok. Az egyik a BME mérnök-informatikus szak MSc-je (erre lehet progmatos diplomával jelentkezni a honlapjuk szerint), a másik pedig az informatikai doktori iskola.
Alapvetően mindkettő érdekel, szeretem az informatika elméletét meg a gyakorlatát is. A doktorálással kapcsolatban az a félelmem, hogy nincs garancia arra, hogy mikor végzem el, az MSc pedig azért bizonytalanít el, mert diplomám már van, szóval nem tudom, hogy mennyit érne egy másik.
Az a lenyeg, hogy szeretnel-e 3 evet azzal tolteni, hogy egy tema elmeletebe nagyon beleasod magad. Ha igen, akkor PhD.
Ha inkabb gyakorlatiasabb vagy, nem tervezel kutatni, konyvet irni, akkor a masoddiploma jobban megeri, nagyon sokat er ket diploma, hiszen egy mar szinte alap mindenkinek.
Na, 8 év tapasztalattal a hátam mögött már magam is meg tudom válaszolni ezt magamnak. :)
Aki nem akadémiai pályára készül, annak informatikusként másoddiplomázni érdemes, de NEM egy másik informatikai szakon, hanem valami teljesen másból.
Huhh, 12 év sok idő... Már arra sem emlékeztem, hogy valaha is feltettem ezt a kérdést.
A mostani eszemmel azt mondom, hogy hacsak nincs már most egy konkrét téma, aminek a kutatása nélkül nem tudod elképzelni az életedet, akkor az MSc után helyezkedj el az iparban. Ha még keresed a témát, a doktori nem neked való. Csak azért ne menj doktori iskolába, hogy legyen egy doktorid.
Érdekes témákkal az iparban is tudsz foglalkozni, ha a megfelelő cégnél helyezkedsz el.
Igazából pont azért mentem volna doktorira, hogy legyen. Szeretek kutatni dolgok után és elmélyedni a témákban, így el tudnám képzelni, hogy megcsinálom. Konkrét kutatási témám nincs, jól tippeltél :) az biztos hogy a 8 félév az nem kevés idő. Mondjuk MSc-re is inkább a pályázatok és a lakhatás miatt mentem, azt tisztán látom, hogy jelen élethelyzetemben azzal a diplomával amit kapok, sok pluszt nem fogok érni a szakmában.
Már jelenleg is dolgozok Java fejlesztőként főállásban, viszont ha jól gondolom, akkor ezt fel kellene adnom ha doktorira megyek, vagy valamilyen projekt alapon/vállalkozói alapon folytatni a munkát.
A leírásod alapján nem javaslom neked a doktorit. Doktorálni annak érdemes, aki akadémiai pályára készül, vagyis aki doktori után is az egyetemen akar maradni és professzorként nyugdíjba vonulni.
A képzés hossza az én időmben hivatalosan 3 év volt (te 8 félévet írsz, megváltozott?), de a gyakorlatban nagyon kevesen doktorálnak le 5-nél kevesebb év alatt, a többletidő alatt pedig nem jár - az amúgy is alacsony - doktori ösztöndíj. Doktori mellett nem szabad teljes munkaidőben dolgozni, a félmunkaidős fejlesztőket pedig nem szeretik az iparban, nagyon leszűkülnek a lehetőségeid. Ha mégis találnál ilyen állást, munka és doktori mellett évekig nem lenne semmi szabadidőd. Egy ismerősöm így járt.
Magyarországon a doktori iskolában a kutatáson kívül még egy csomó extra feladatot a nyakadba varrnak, pl. gyakorlatvezetést, vizsgáztatást, tanszéki értekezletekre való járást stb. amik elaprózzák az idődet, és emiatt lassabban haladsz a kutatással.
Végzés után nagyon kevés olyan állás van, ahol a doktori megléte előnyt jelent. Van néhány ilyen, pl. az Ericsson Research, Morgan Stanley kvantitatív elemzés stb., de szerintem kell ahhoz egy kis ismeretség/szerencse is, és Magyarországon 4-5 ilyen helyre szűkülnek a lehetőségeid.
Az iparban doktorival együtt is kezdőnek számítasz, tehát fizetési ranglétrát ugyanúgy végig kell járnod. Gyakorlatilag 5 évet elvesztettél a karrieredből, ami a pénzügyi helyzeteden is meg fog látszani. Nem mindegy, hogy 30 évesen már összekerestél egy lakásra valót, vagy kezdőként nézegeted az OTP-s lakáshiteleket.
Ha szeretsz témák után kutatni, és bennük elmélyedni, akkor a legjobb megoldás, ha ennek megfelelő állást keresel. Több ismerősöm is dolgozik pl. önvezető autók mesterséges intelligenciáján, érzelemfelismerésen, de az MI-forradalom miatt ilyen jellegű állásokból egyre több lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!