Előre elnézést kérek a kérdésért, de miért jó az, ha minél többen ingyenesen járnak egyetemre?
Aki tényleg szeretné, az tesz érte, és akkor is bejut, ha nagyon magasa ponthatár. Aki meg megteheti, az kifizeti.
A magas ponthatárokkal csak az a baj, hogy nagyon nehéz annyit összeszedni, ráadásul a "hátrányos helyzetűek" több pluszpontot kapnak. Azért írtam idézőjelet, mert nagyon sok ilyen hátrányos helyzetű cseppet sincs akadályozva a tanulásban.
És ugye elvárják a nyelvvizsgát. Egy nyelvvizsga rohadt drága, de a pluszpontokért meg kell fizetni. Inkább csinálnának reálisabb ponthatárokat...mondjuk 430 helyett 380 is elég lenne.
Nem azzal van a baj, hogy túlképzés lesz, hanem hogy egyáltalán nincsenek munkahelyek.
Én most fogok felvételizni. Lány vagyok, sajnos olyan az alkatom, hogy ha én fizikai munkát végzek, abba idővel belerokkanok. Humán beállítottságú vagyok, jogra készültem sokáig. Persze elvették a helyet. Egy nyelvvizsgám van, de még édeskevés. Szeretnék még egyet másik nyelvből, de ahhoz magántanár és pénz kell. Anya egyedül nevel, munkanélküli egy éve. A diákhitelt 60 éves koromig fizetném. Nincs lehetőségem dolgozni se, mert éjjel-nappal tanulok, azért, hogy meglegyenek a pontjaim. Nem számítok hátrányos helyzetűnek, pedig félárva vagyok. Semmit nem tudok előre tervezni, sodródok az árral.
Töriből emeltezem, franciára sajnos nem futja, mert ahhoz kéne egy tanár. Töri szakon mire megyek? Franciából nem tudok így továbbmenni... Marad a fizetős nemzetközi tanulmányok, de miből?
Az egészben az a legrosszabb, hogy a saját rokonaim is röhögnek az egyetemistákon, akik tüntetnek, én pedig csak szidom magam tehetetlenségemben, hogy miért nem mentem el valami szakmát tanulni...
Nem olvastam el a válaszokat, tehát ha már irták akkor bocsi.
Nem kell minden ingyenes legyen, de azért ami hiányszakma azt ne tegyék fizetőssé, legalábbis ne csökkentség le annyira a keretszámot hogy jóformán fizetős legyen. Amúgy, egy ország (egyik) alapja az oktatás, és ha ingyenes akkor annál többen képezhetik magukat igy fejlődhetne az ország, az már más kérdés, hogy sokan külföldre mennek, mert egyszerűen annyival jobb ott a fizetés vagy, mert egyáltalán ott van munka.
Én szakmát tanultam és dolgozom is, de ebből a fizetésből nem lehet megélni egy diplomás fizetésből viszint igen. Pedig nem egy tucat szakmát tanultam és jó is vagyok benne.
Én is szeretnék egyetemre menni, de fizetés és munka ide vagy oda már a könyvek is horror árban vannak, nemhogy tandíj (+ sokaknak koli, kaja, utazás)..Levelezőn nem minden szak van, vagy csak a neve levelezős.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!