Miért vannak felháborodva a 2013-as felsőoktatási keretszámok miatt?
Úgy vettem észre, mintha csak a HÖOK, és más egyetemi szervezeteket érdekelné ez az egész - most őszintén: aki most egyetemista, azt már nem érinti a jövő évi tervezet. Ez csak a mostani (és leendő) középiskolásokat bánthatja, őket meg alig hallani...
Persze, fontos, hogy minél okosabb legyen a nemzet, blabla, de külföldön is pénzbe kerülnek az egyetemek. Egy jogi képzés pl. 160000/félév - ezt azért akár diákmunkával/ösztöndíjjal ki lehet fizetni, nem kell diákhitelt felvenni erre.
Szerintem ez az egész csak politikai hisztéria, a tiltakozók most így szeretnének felülni a "hírnév-vonatra".
Mellesleg: aki most egyetemista, annak nem az az érdeke, hogy minél kevesebben legyenek azon a területen, amit most tanul? Így könnyebben el fog tudni helyezkedni.
Másfelől meg: már évekkel ezelőtti interjúkérdésekben a megkérdezett középiskolás igen nagy része külföldre szeretett volna menni érettségi után - nem tudom sajnálni őket a jövő évi keretszámok miatt.
Szia!
Először is: nem vagyok a drágád, de most ebbe ne menjünk bele komolyabban.
1. csekélyke az esély rá, hogy felveszik államilag támogatottra
- Bocs.... :)
Itt vannak a keretszámok, szerintem pont az orvosi miatt nem kellene aggódnod. Ha tanulsz, fel fognak venni. [link]
2. a színvonal a béka popsija alatt
Ezt Te sem gondolhatod komolyan! Miről beszélsz? :) Én a SOTE-ra jártam, és elég magas színvonalú volt az oktatás. Erasmus-szal voltam kinn Heidelbergben. Elmondanám, hogy a német orvosi egyetemen az oktatás színvonala egyáltalán nem jobb, sőt.... A felszerelés jobb, és több a tetem, de egy orvosi tudás nem azon múlik, hogy Solingen-sziketartást tanulsz-e vagy egy rosszabb minőségűt. Az egészségügy helyzete, na az más, de annak semmi köze az oktatás színvonalához.
Most a közgázt végzem PTE-n, és jó színvonalúnak tartom ezt is. Az magyar egyetemeken szerintem jó a színvonal....
3. röghöz vagyok kötve.
Mivel vagy röghöz kötve? Ezt sem tudom elfogadni. X évig a magyar államnak kell dolgoznod, különben vissza kell fizetned a tandíj árát? Na és? Nevess az arcukba! Ez annyira de annyira formális... Senki sem tilthatja meg, hogy külföldre menj dolgozni - ha pedig oda mész, sokkal jobban keresel, mint itthon - ha jobban keresel, seperc alatt visszafizeted a pénzt, és "megváltod" magad. Engem nem lehetne így röghöz kötni.
Az meg annyira suta szöveg, hogy külföldön magasabbak a bérek, ezért ott lehet tandíj, nálunk meg nem... Nem tandíjpárti vagyok!! De hogy máshogy lehetne megállítani azt a folyamatot, hogy drága (adófizetői) pénzen kitaníttatott diákok ezrei hagyják el az országot a jobb megélhetésért? Persze, erre lehet azt mondani, hogy az országot kellene úgy rendbe tenni, hogy senkinek se álljon érdekében elhagyni diploma után -- de ez csak akkor valósulna meg, ha belátható időn belül nyugati színvonalú fizetéseket kapnánk. Az ország történelmét, viharait nézve ezt egyelőre lehetetlen megvalósítani.
Értem, amit írsz, de miért gondolod, hogy ez így LESZ? Most hagyjuk, hogy külföldön sokkal jobbak az átlagkeresetek (mert nem ez most a lényeg): egy Harvardon, Yale-n, vagy MIT-en is a fizető diákokból él az egyetem. Nem jártam még egyikre sem, de nem arról híresek, hogy ezek nem rúgják ki a hülyéket csak azért mert fizetnek...
(Nem sértődöttségből, de a helyreigazítás kedvéért: a minimális tiszteletet adjuk már meg egymásnak, nem hiszem, hogy hülye lennék csak azért, mert más véleményen vagyok, mint Te. Szerintem a válaszaim és normálisak, nem "kuurvanyázok". Köszönöm.)
"egy Harvardon, Yale-n, vagy MIT-en is a fizető diákokból él az egyetem. Nem jártam még egyikre sem, de nem arról híresek, hogy ezek nem rúgják ki a hülyéket csak azért mert fizetnek... "
- De nálunk még nagynevű egyetemen is ez történiik. Nem csípőből vágom ide, hanem saját szememmel látom, hogy tizenvalahány bukás után is szó nélkül megadják a dékánit, ha fizetős az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!