Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Miért vannak felháborodva a...

Miért vannak felháborodva a 2013-as felsőoktatási keretszámok miatt?

Figyelt kérdés

Úgy vettem észre, mintha csak a HÖOK, és más egyetemi szervezeteket érdekelné ez az egész - most őszintén: aki most egyetemista, azt már nem érinti a jövő évi tervezet. Ez csak a mostani (és leendő) középiskolásokat bánthatja, őket meg alig hallani...

Persze, fontos, hogy minél okosabb legyen a nemzet, blabla, de külföldön is pénzbe kerülnek az egyetemek. Egy jogi képzés pl. 160000/félév - ezt azért akár diákmunkával/ösztöndíjjal ki lehet fizetni, nem kell diákhitelt felvenni erre.

Szerintem ez az egész csak politikai hisztéria, a tiltakozók most így szeretnének felülni a "hírnév-vonatra".

Mellesleg: aki most egyetemista, annak nem az az érdeke, hogy minél kevesebben legyenek azon a területen, amit most tanul? Így könnyebben el fog tudni helyezkedni.

Másfelől meg: már évekkel ezelőtti interjúkérdésekben a megkérdezett középiskolás igen nagy része külföldre szeretett volna menni érettségi után - nem tudom sajnálni őket a jövő évi keretszámok miatt.

2012. dec. 8. 17:23
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Még valami: abban félig igazad van, hogy tandíj nagyrészt van a világon, tehát itt is kéne lennie. De nem gondolod, hogy ahhoz először olyan fizetéseket kéne osztogatni, amiből ki lehetne fizetni? A legtöbben egy 1-2 százezres tandíjat nem tudnának fizetni, akkor én hogy álljam mondjuk az 1milliós orvosit, vagy a több mint fél milliós gyógyszerészetet? Lehet dolgozni? Komolyan? Hol? Miként? Nagyon jól tudod, hogy annyira nincsenek munkák, főleg vidéken nem. Arról nem is beszélve, hogy nem minden szak olyan, hogy van kb 10 órád egy héten, nagyon sokon igen is ott kell lenni suliban akár késő estig is. Hogyan dolgoznál akkor? Az egyéni felkészülésről nem is beszélve. Néhány szak kivételével ez is lehetetlen kivitelezés.
2012. dec. 10. 19:04
 12/21 A kérdező kommentje:

Szia!

Először is: nem vagyok a drágád, de most ebbe ne menjünk bele komolyabban.

1. csekélyke az esély rá, hogy felveszik államilag támogatottra

- Bocs.... :)

Itt vannak a keretszámok, szerintem pont az orvosi miatt nem kellene aggódnod. Ha tanulsz, fel fognak venni. [link]

2. a színvonal a béka popsija alatt

Ezt Te sem gondolhatod komolyan! Miről beszélsz? :) Én a SOTE-ra jártam, és elég magas színvonalú volt az oktatás. Erasmus-szal voltam kinn Heidelbergben. Elmondanám, hogy a német orvosi egyetemen az oktatás színvonala egyáltalán nem jobb, sőt.... A felszerelés jobb, és több a tetem, de egy orvosi tudás nem azon múlik, hogy Solingen-sziketartást tanulsz-e vagy egy rosszabb minőségűt. Az egészségügy helyzete, na az más, de annak semmi köze az oktatás színvonalához.

Most a közgázt végzem PTE-n, és jó színvonalúnak tartom ezt is. Az magyar egyetemeken szerintem jó a színvonal....

3. röghöz vagyok kötve.

Mivel vagy röghöz kötve? Ezt sem tudom elfogadni. X évig a magyar államnak kell dolgoznod, különben vissza kell fizetned a tandíj árát? Na és? Nevess az arcukba! Ez annyira de annyira formális... Senki sem tilthatja meg, hogy külföldre menj dolgozni - ha pedig oda mész, sokkal jobban keresel, mint itthon - ha jobban keresel, seperc alatt visszafizeted a pénzt, és "megváltod" magad. Engem nem lehetne így röghöz kötni.

Az meg annyira suta szöveg, hogy külföldön magasabbak a bérek, ezért ott lehet tandíj, nálunk meg nem... Nem tandíjpárti vagyok!! De hogy máshogy lehetne megállítani azt a folyamatot, hogy drága (adófizetői) pénzen kitaníttatott diákok ezrei hagyják el az országot a jobb megélhetésért? Persze, erre lehet azt mondani, hogy az országot kellene úgy rendbe tenni, hogy senkinek se álljon érdekében elhagyni diploma után -- de ez csak akkor valósulna meg, ha belátható időn belül nyugati színvonalú fizetéseket kapnánk. Az ország történelmét, viharait nézve ezt egyelőre lehetetlen megvalósítani.

2012. dec. 11. 00:15
 13/21 anonim ***** válasza:
Bár kétharmadásra csökken a teljesen államilag támogatott helyek száma az orvosi képzésen, Te mégis megindokoltad ez alapján, hogy semmi okunk sincs aggódni a keretszámok miatt. Jól van...
2012. dec. 11. 09:43
 14/21 anonim ***** válasza:
Tanulj meg szöveget értelmezni, drága kérdező! A színvonal nem most rossz, hanem ezáltal lesz sz@r! Olvass indexet vagy vmi, mert erről is megy aztán a hiszti jócskán. Úgy szeretem mikor ilyen tájékozatlan emberek állnak le pattogni :/
2012. dec. 11. 10:03
 15/21 A kérdező kommentje:
Hát, nem tudom. Ne győzködjük egymást. Nektek is vannak érveitek, nekem is, mindenki csinálja úgy, ahogy jónak látja. :) Továbbra sem értem a szoros összefüggést a kevesebb (és fizető) diákok és a színvonal romlása között.
2012. dec. 11. 11:06
 16/21 anonim ***** válasza:
Összefüggés: ezentúl a felsőoktatás csak azok számára lesz nyitott, akik meg tudják fizetni. Na most az ország legnagyobb részére nem ez a jellemző (ezt remélem azért te is tudod, ha nem, akkor ott nagy bajok vannak). Nem ész alapján kerülnek majd be a diákok, hanem pénz alapján. Az egyetemeknek nem lesz érdekük a "hülyéket" eltávolítani, mivel tőlük jön a pénz. Hiába nem teljesíti vki a vizsgákat, hiába nincs elég kreditje, akkor sem küldhetik el. Ezáltal romlani fog a színvonal, hiszen az egyetemnek az lesz érdekük, hogy minél több fizetős diákot benn tartsanak, így vagy úgy. Érted már, vagy még mindig nem esett le?
2012. dec. 11. 11:59
 17/21 A kérdező kommentje:

Értem, amit írsz, de miért gondolod, hogy ez így LESZ? Most hagyjuk, hogy külföldön sokkal jobbak az átlagkeresetek (mert nem ez most a lényeg): egy Harvardon, Yale-n, vagy MIT-en is a fizető diákokból él az egyetem. Nem jártam még egyikre sem, de nem arról híresek, hogy ezek nem rúgják ki a hülyéket csak azért mert fizetnek...

(Nem sértődöttségből, de a helyreigazítás kedvéért: a minimális tiszteletet adjuk már meg egymásnak, nem hiszem, hogy hülye lennék csak azért, mert más véleményen vagyok, mint Te. Szerintem a válaszaim és normálisak, nem "kuurvanyázok". Köszönöm.)

2012. dec. 11. 12:43
 18/21 anonim ***** válasza:

"egy Harvardon, Yale-n, vagy MIT-en is a fizető diákokból él az egyetem. Nem jártam még egyikre sem, de nem arról híresek, hogy ezek nem rúgják ki a hülyéket csak azért mert fizetnek... "

- De nálunk még nagynevű egyetemen is ez történiik. Nem csípőből vágom ide, hanem saját szememmel látom, hogy tizenvalahány bukás után is szó nélkül megadják a dékánit, ha fizetős az ember.

2012. dec. 11. 15:01
 19/21 anonim ***** válasza:
Azért egy Harvarddal vagy Yale-el összehasonlítani akármelyik magyar egyetemet... ezt ugye te sem gondoltad komolyan? Ezekre az egyetemekre iszonyat nagy a túljelentkezés, akár 1000x-es is, vagy még több. Külön felvételi van, ahol meg van adva, hogy mennyi a minimum pont, hogy bekerülhess, így mindenképpen csak a legjobbak kerülhetnek be oda. Itthon pontrendszer van, hogy benn vagy e az adott szakon azt a többi diák eredménye határozza meg (nagyjából). Nincs konkrét ponthatár, évről évre változik. Épp ennek köszönhető, hogy rengeteg nehéz szakra (kémia, fizika, vagy akár mérnöki szakok) kettes érettségikkel is be lehet jutni, mert minden odajelentkezőt felvesznek. Jövőre a diákoknak nem kell sokat törniük magukat azért, hogy jó eredményeket érjenek el, a pénz fog csak számítani, hisz nincs külön felvételi, nincs minimum határ, van 240 pontja az embernek az már elég.
2012. dec. 11. 15:47
 20/21 A kérdező kommentje:
Nézd, a legjobbakhoz kell viszonyítanunk. Direkt nem egy macedón főiskolát hoztam fel példának. :)
2012. dec. 11. 15:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!