Jogon miket kell tanulni?
Elismerem, kicsit fura a kérdés, és mielőtt azt hinné valaki, hogy egy másik bolygóról jöttem, kifejteném: idei tanévben érettségizek, és még képtelen voltam eldönteni, hogy menjek-e jogra vagy nem (minden más abszolút kizárva).
Rengeteg rémhírt hallottam egyetemtől függetlenül a jogászképzésről. Hallomásból tudom, hogy szidnak olyanokat, mint a római jog polgárjog, stb. És nemigen tudom, hogy ezek a jogágak miket tartalmaznak, amit ne lehetne megtanulni? Miket kell bemagolni? Nyilván könyveket, de miféléket, mekkora mennyiségben?
Van ismerősöm, aki jogot tanul, ő például a latinba bukott bele sokadjára.
Én magam humán beállítottságú vagyok, ami azt jelenti, hogy már két nyelvvizsgám van, töri mániás vagyok, egyedül a matek érettségi fog gyengébben sikerülni. Eddig mindenki azt mondta, hogy kiindulásnak ezek elegendőek.
Kérem csak kompetens ember válaszoljon a témában.
Köszi, hogy ilyen sokat segítesz!
Egyébként szerinted nagyon nehéz lenne ha a jogot levelezőn párhuzamosan végezném el egy másik egyetemen induló 2 éves mesterképzéssel ami nappali tagozat lenne?Vagy csak az egyikbe vágjak bele?
Én másodéves korom óta dolgozom. Eleinte persze csak fénymásolsz, meg a földhivatalba rohangálsz, de közben is lehet tanulni egy csomó mindent.
A tárgyalásra járás egész szórakoztató, de sem az, sem az egyetem nem csinál belőled gyakorló jogászt. Lehetsz akár évfolyamelső is, ha nem dolgoztál egyetem mellett, egy bt-t alapítani sem fogsz tudni.
Nálunk számonkérésben abszolút van különbség nappalis és levelezős között, és ez a diploma értékénél is meglátszik. Egy ismerősöm volt olyan cégnél, ahol egy állásra egy nap alatt akarták interjúztatni a jogászokat. Túl sokan mentek el, úgyhogy először a nem nappalisokat küldték haza, aztán a nem eltéseket.
Az, hogy mellette érdemes-e más szakot csinálni, attól függ, hogy milyen pályát szeretnél. Ha bíró, ügyész, vagy ügyvéd szeretnél lenni, akkor inkább gyere az eltére, és csak akkor vágj bele másik szakba, ha e mellett is bírod.
Ha az a hosszútávú cél, hogy pl. nagyvállalatoknál legyél jogi igazgató, akkor meg inkább gyengébb egyetem, és mellette más szak(ok).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!