Jogon miket kell tanulni?

Figyelt kérdés

Elismerem, kicsit fura a kérdés, és mielőtt azt hinné valaki, hogy egy másik bolygóról jöttem, kifejteném: idei tanévben érettségizek, és még képtelen voltam eldönteni, hogy menjek-e jogra vagy nem (minden más abszolút kizárva).

Rengeteg rémhírt hallottam egyetemtől függetlenül a jogászképzésről. Hallomásból tudom, hogy szidnak olyanokat, mint a római jog polgárjog, stb. És nemigen tudom, hogy ezek a jogágak miket tartalmaznak, amit ne lehetne megtanulni? Miket kell bemagolni? Nyilván könyveket, de miféléket, mekkora mennyiségben?

Van ismerősöm, aki jogot tanul, ő például a latinba bukott bele sokadjára.

Én magam humán beállítottságú vagyok, ami azt jelenti, hogy már két nyelvvizsgám van, töri mániás vagyok, egyedül a matek érettségi fog gyengébben sikerülni. Eddig mindenki azt mondta, hogy kiindulásnak ezek elegendőek.

Kérem csak kompetens ember válaszoljon a témában.

2012. nov. 26. 01:09
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként joghallgatóként elhelyezkedni kb. III. évfolyamtól van lehetőség, sok iroda keres joghallgatót ( lényeg azért h a polgári jog, büntetőjog, munkajog legyen meg, mert némelyik iroda csak ezzel foglalkozik)
2012. nov. 26. 20:25
 12/38 anonim ***** válasza:
100%

Köszi, hogy ilyen sokat segítesz!

Egyébként szerinted nagyon nehéz lenne ha a jogot levelezőn párhuzamosan végezném el egy másik egyetemen induló 2 éves mesterképzéssel ami nappali tagozat lenne?Vagy csak az egyikbe vágjak bele?

2012. nov. 26. 20:50
 13/38 anonim ***** válasza:
100%
Két szakos vagyok én is, és nehéz. Kétszer annyi tantárgyam van egy átlag félévben, és ami miatt teljesíteni tudok, az annak köszönhető h egyéni tanrendes vagyok, így a vizsgáimat letehetem már szorgalmi időszakban is. Ez viszont h engedélyezik-e az egyéni tanrendet egyetemfüggő, úgyhogy szerintem csak az egyikbe vágj bele.
2012. nov. 26. 21:04
 14/38 anonim ***** válasza:
100%
Egyéni tanrendet hogy lehet kérelmezni úgy értem milyen indokkal?Ha azért kérem mert két suli szeretnék párhuzamosan elvégezni akkor nem fogadják el?Lehet hogy most ez buta kérdés, de nem nagyon látom át ezt az egészet!És melyik egyetemen kell kérvényezni ahol nappalin tanulok vagy ahol levelezőn?
2012. nov. 26. 21:13
 15/38 anonim ***** válasza:
100%
Én miskolcra járok közgázra és jogra. Közgázt kezdtem hamarabb, rá egy évre kezdtem a jogot. Kérvényeztem h párhuzamos képzés miatt engedélyezzék nekem az egyéni tanrendet, tehát vizsgaidőszakon kívül, szorgalmi időszakban vizsgázhassak. (Mivel kétszer annyi tárgyat képtelenség letenni egy 1.5 hónapos vizsgaidőszak alatt) Ritka esetben engedélyezik, a Miskolci Egyetemen csak párhuzamos képzés miatt, egészségügyi okok miatt és pl. nőknél terhesség esetén. De minden információt megtalálsz ezzel kapcs az egyetemed honlapján, mert a szabályok intézményenként eltérnek.
2012. nov. 26. 21:42
 16/38 tomala ***** válasza:
24%

Én másodéves korom óta dolgozom. Eleinte persze csak fénymásolsz, meg a földhivatalba rohangálsz, de közben is lehet tanulni egy csomó mindent.

A tárgyalásra járás egész szórakoztató, de sem az, sem az egyetem nem csinál belőled gyakorló jogászt. Lehetsz akár évfolyamelső is, ha nem dolgoztál egyetem mellett, egy bt-t alapítani sem fogsz tudni.

Nálunk számonkérésben abszolút van különbség nappalis és levelezős között, és ez a diploma értékénél is meglátszik. Egy ismerősöm volt olyan cégnél, ahol egy állásra egy nap alatt akarták interjúztatni a jogászokat. Túl sokan mentek el, úgyhogy először a nem nappalisokat küldték haza, aztán a nem eltéseket.

Az, hogy mellette érdemes-e más szakot csinálni, attól függ, hogy milyen pályát szeretnél. Ha bíró, ügyész, vagy ügyvéd szeretnél lenni, akkor inkább gyere az eltére, és csak akkor vágj bele másik szakba, ha e mellett is bírod.

Ha az a hosszútávú cél, hogy pl. nagyvállalatoknál legyél jogi igazgató, akkor meg inkább gyengébb egyetem, és mellette más szak(ok).

2012. nov. 26. 21:45
 17/38 anonim ***** válasza:
100%
Látjátok ez a nehéz!Legyen gyakorlatod, szakmai tapasztalatod de legyél nappali tagozatos is mert ha nem akkor a munkáltatók kiszórnak!5 év elég sok idő és biztosan tudom hogy elakarom kezdeni az egyetemet!Én személy szerint Szegedre szeretnék menni, már csak azt kéne eldöntenem hogy levelezőre menjek vagy nappalira!Azt szeretném, hogy ha elvégzem a sulit akkor legyen értéke a diplomámnak!A levelező mellett a gyakorlati tudás elsajátítása szól, és ott van a nappali képzés amit a munkáltatók jobban kedvelnek! Ti nappalira vagy levelezőre jártok?Tudtok dolgozni suli mellett?Szerintetek melyik képzéssel járnék jobban?
2012. nov. 26. 21:55
 18/38 anonim ***** válasza:
100%
Bocsi tomala te már írtad hogy másodéves korod óta dolgozol, gondolom levelezőre jársz...
2012. nov. 26. 21:57
 19/38 anonim ***** válasza:
100%
Én levelezőn kezdtem, akkor tudtam dolgozni ügyészségen, majd átmentem nappalira, munkát nem tudok vállalni, mert reggel 8tól du. 4-6ig bent ülünk órákon, és minden órán kötelező nálunk a jelenlét. A péntekemen lenne szabad (de tavaly pl akkor is volt gyak...) viszont akkor inkább tanulok...
2012. nov. 26. 22:12
 20/38 anonim ***** válasza:
100%
EZért válaszolgattam neked amúgy ennyire, mert mind a levelezővel és mind a nappalival kapcsolatban van tapasztalatom :)
2012. nov. 26. 22:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!