Semmi esetben ne menjek egyetemre, ha nem vagyok 100% biztos magamban és a döntésemben?
Eddig is azt mondták, de eddig el lehetett lébecolni az egyetemeken állami ösztöndíjakkal, ha meg bukott az ember, hát bukott mit számít, még keresett is egy keveset.Szegény családból származom, de arra lenne lehetőségem, hogy egy egyetemen tanuljak, kollégiumra lenne pénz, meg majd ösztöndíjamat is hozzárakom a megélhetésemhez.
Viszont, ha abbahagyom az egyetemet, netán megbukok akkor 50%-ot vissza kell fizetnem, nem lennék képes kicsengetni több százezer forintokat a semmiből.És ha például rájövök, hogy igazából nem is szeretem ezt a szakot, akkor gürcöljem végig a diplomáig, majd aztán dolgozok valamit, ilyenkor elvileg térítésmentes az ösztöndíj.
Három alternatíván gondolkozok, ti mit tanácsoltok?
-"Gap year" tehát ráfekszek az érettségire, megcsinálom jól, majd egy évig szétnézek kicsit az életben, milyen munkák vannak, talán megvilágosodna, hogy mit is szeretnék.
-Elkezdem az egyetemet, és ha nem jön be, fél év, egy év után abbahagyom, azt felveszek valami kölcsönt és valahogy visszafizetem majd, annyit kibírok.(viszont így oda az egyetemi karrierem örökre)
-Elkezdek egy szakmát tanulni(szakácson gondolkodok), majd aztán egyetem-(Ez sajna időveszteség, plusz gyakorlatban hogy lehetne kivitelezni?)
Magamról: 17 éves vagyok, idén érettségizek gimnáziumban, gépész, vagy villamosmérnöki szakokra jelentkeznék, szeretem a matekot, fizikát, érdeklődtem a szakok után, be is jöttek, igazából az áram, elektronika mindig is érdekelt. De nem látom kristálytisztán, pontosan mit csinál egy ilyen szakember.köszönöm a választ előre is
Én azt tanácsolom ha nem tudod akkor ne menjél, felesleges egy állami évet elpazarolni.
Én is szakmát tanultam először és utána mentem csak egyetemre.
A második alternatívát felejtsd el, senki nem sürget az egyetemre, előtte tényleg nézz utána, gondold át, hogy mit tudnál kezdeni vele, valóban akarod-e. Amennyire én tudom, jók a gépész, villamosmérnöki szakok, de rohadtul nehezek is...
Meg amúgy is tényleg jó, ha előtte körülnézel az életben, mi hogy működik, vállalsz olyan munkákat, amikhez elég érettségi is.
Az is jó, ha tanulsz valami szakmát, időveszteségnek egyáltalán nem az, ha használhatót tanulsz. Szakács megfelelő (szerintem). Ja meg ha nincs nyelvvizsgád, azt ezalatt megtanulhatod, anélkül be se rakd a lábad egyetemre.
Szerintem ilyenkor jó döntés a szakma, viszont a szakácsról le kell beszéljelek. Lehet, hogy kecsegtetően hangzik, viszont a gyakorlatodat havi 10ezer Ft-ért kell majd végezned ( ez a jobbik eset, ismerősöm idén végez, de mondta, hogy soha a büdös életben nem fogja ezt csinálni ) úgy, hogy napi 12órázol kb. Anyukám egyébként szakács, amíg fiatal volt ment a szakma, de több száz főre kellett főzni naponta, ezt nem lehet hosszútávon bírni. Ő azt mondta, hogyha újrakezdhetné, soha nem menne szakácsnak. 50literes fazekakat kellett emelgetnie nőként.
Szerintem végezz egy valami szerelői szakmát, ha jó vagy az ilyen dolgokban, sokkal többre viszed, úgyis hiány van a szakemberekből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!