ELTE koreai szak?
Ha az ELTE korai szakra megyek tanulni, milyen munkalehetőségeim lehetnek Dél-koreában?
Angolból most készülök a nyelvvizsgára, és szeretnék koreai nyelvet is tanulni.
Mik a lehetőségek?
Jó lehetsz ott takarítónak, pizzafutárnak, konyhában is mosogathatsz.
Ezt nem gúnyból írom, hanem komolyan: mégis milyen munkalehetőséged volna? Értesz bármihez is a nyelv beszélésén kívül?
Lehetsz tanár, magántanár. Ilyen szakkal pl:. angol-koreai.
Dél-Koreában meg magyarokat koreaira a koreaiakat meg magyarral taníthatnád...
/egyik unokatesóm is ezt csinálja Angliába/
"Értesz bármihez is a nyelv beszélésén kívül?"
Ha jól tudom, az ELTE-n nem csak nyelvet lehet tanulni. A koreai nyelv mellé felvehetek mást is...
A kérdés pont erre irányul, hogy mit éri meg felvenni nyelv mellé, mik a lehetőségek?
"A kérdés pont erre irányul, hogy mit éri meg felvenni nyelv mellé, mik a lehetőségek?"
- Akkor ezt is kellett volna kérdeznrd. Nézd: ha három év alatt akarnak megtanítani egy nyelvet, amellé nem osok fér már. Legfeljebb egy kevés a kultúráról, irodalomról, nyelvészetről, történelemről stb. Nehezen hasznosítható ismeretek. Még minorhoz sincs sok lehetőség, hiszen egy bölcsészkaron más szakok minorján is kb. ugyanezeket tanulod, csak persze más kontextusban.
Értem, hogy érdekel a koreai; engem is érdekel. De akkor nyugodtan megteheted, hogy felvételizel valami másra, ami magában hasznos, és mellette nyelviskolában és egyedül keményen tanulod a nyelvet. El lehet érni ugyanazt.
Csupán nyelvtudás nem ér sokat. És az, hogy beszélsz egy nyelvet, korántsem jelenti, hogy tudnád tanítani és jó fordító és/vagy tolmács lennél belőle; nem véletlenül képezik az ilyen szakembreket külön.
Egy szóval sem mondtam h tolmács vagy tanár akarok lenni.
A nyelv mellé meg simán fel lehet venni valami mást.
Ismerőseim pl töri-latin ill. töri-spanyol szakon vannak.
Nem értem miért ne lehetne a nyelv mellett mást is tanulni.
Mindenesetre még mindig az érdekel h koreában milyen lehetőségek vannak a tolmács és tanár mellett,mivel nem igazán szeretném egyiket sem csinálni. Akkor már inkább 1 bolti eladó ;)
Igazából az informatikán gondolkoztam a nyelv mellé, de nem tudom mennyire keresett 1 magyar informatikus koreában.
Jelenleg még középsuliba járok, a kötelező tantárgyak mellett jogot tanulok,és nemsoká érettségiznem kell belőle.De nem hiszem h sokat érek a magyar jogszabályokkal külföldön. :/
"Egy szóval sem mondtam h tolmács vagy tanár akarok lenni."
- Egy válaszra reagáltam ezzel.
"A nyelv mellé meg simán fel lehet venni valami mást."
- Ezt felfogtam. A kérdés, hogy mi lehetne, amivel tudnál is érvényesülni.
"Ismerőseim pl töri-latin ill. töri-spanyol szakon vannak."
- Rendben, de az egyik egy nyelv, így ugyanúgy jön a kérdés: mit kezdjek vele? Nem is beszélve arról, hogy a latin még csak nem is beszélt nyelv
Történelemtudást meg legfeljebb iskolában vagy múzeumban lehet kamatoztatni.
"Nem értem miért ne lehetne a nyelv mellett mást is tanulni."
- Egy szóval nem mondtam, hogy ne lehetne. Csak azért remélhetőleg Te is lrzed a különbséget egy koreai alapszak mellé tanulni valamit egy bölcsészkar minorkíbálatából, és alapszakot elvégezni műszaki, informatikai, gazdasági stb. területen, és mellete megtanulni a nyelvet.
"Mindenesetre még mindig az érdekel h koreában milyen lehetőségek vannak a tolmács és tanár mellett,mivel nem igazán szeretném egyiket sem csinálni. Akkor már inkább 1 bolti eladó ;)"
- Ez viszont egy elég tág kérdés. De evidens, hogy a született koreaiak előnyben vannak.
"Csak azért remélhetőleg Te is lrzed a különbséget egy koreai alapszak mellé tanulni valamit egy bölcsészkar minorkíbálatából, és alapszakot elvégezni műszaki, informatikai, gazdasági stb. területen, és mellete megtanulni a nyelvet. "
Nem igazán.
Akkor az viszont baj. De talán már ez is rávilágít a különbségre:
minor: 50 kredit
alapszak: 180 kredit
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!