Hogyan lehet praktikusan gyorsan tanulni?
Az egyetemisták sem tudják egyetlen elolvasás után, viszont van, akinek jó a beszélőkéje és tud úgymond rizsázni. Úgy tesz, mintha tudná az adott tételt/témát, melyet felületesen tud is, de ha belekérdeznek, akkor elkezd mindenről beszélni, körmondatokban, ami esetleg a tárgyat érinti.
Olvasd el először.
Olvasd el és ceruzával húzd alá a lényeget.
Olvasd el csak a ceruzás részt.
Olvasd el a ceruzás részt és emeld ki a kulcsfogalmakat.
Utána már csak ezeket tanuld.
Ha összefüggő a dolog, akkor le is rajzolhatod magadnak kis vázlatba a,b,c-vel jelölve, hogy hány rész tartozik majd az adott fogalomhoz.
Ha pedig konkrét fogalmakról van szó, akkor azt csak úgy tudod, hogy vagy bemagolod, vagy a lényegét tanulod meg.
Részekben tanulj. Darabold föl az adott témát.
pl: EGy adott országról tanulsz, akkor tanuld részletekben:
a.) földrajzi adottságok
b.) természeti adottságok
b.1) ásványkincs
b.2) nyersanyag
c.) ipar
d.) kereskedelem
e.) művészet
e.1) építészet
e.2) festészet
e.3) szobrászat
e.4) kézművesség stb.
f.) érdekességek
Korábban nekem is akadtak gondjaim azzal, ha megkaptam valamit, hogy tanuljam meg. Sokszor nehezen, érthetetlenül fogalmazták meg azt, amir sokkal érthetőbben le lehetett volna írni. Ilyenkor ki szoktam jegyzetelni az anyagot, és a jegyzetemből tanulok. Ami bonyolultan van megfogalmazva, azt kicsit leegyszerűsítem, de arra figyelek, hogy tartalmilag jó legyen.
Miután kijegyzeteltem elolvasom a jegyzetemet, majd kiemelem a legfontosabb kifejezéseket, szavakat, mondatokat. Elolvasom még kb 2x és tudom. Ezzel nem magolom, hanem így nagyjából meg is értem, hogy miről van szó. Aztán óra előtt, vagy reggel, ha belenézek a jegyzetben a kulcsfontosságú dolgok szembetűnnek és még azokat átfutom, hogy tuti tudjam. :)
Nekem ez a módszer nagyon bevált!
17/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!