Villamosmérnök vagy pszichiáter?
Figyelt kérdés
Ez a két foglalkozás között gondolkodom. Ahhoz, hogy pszichiáter legyek, több évet kell tanulni, ha jól tudom 6+3 év, villamosmérnökként pedig már (mesterképzéssel együtt) kb 24-25 éves koromban elkezdhetek dolgozni (persze ha nem bukok). A matekot és a fizikát jobban szeretem a kémiánál, meg jobb is vagyok belőlük. Félek, hogy az emelt kémia nem fog jól sikerülni. Meg az orvosi is nagyon nehéz lenne nekem, a kémia miatt is.. A villamosmérnöki is érdekelne, de nem tudom, hogy azzal könnyebben el lehetne-e helyezkedni? Csak így mellékesen, pszichiáterként sokkal többet tudnék keresni több év munka során, mint a mérnökivel? Lány vagyok, és 27-30 éves korom között már szeretnék gyereket. Ha a pszichiátert választom, jóformán még csak akkor fogom befejezni az egyetemet.. Ti is a mérnökit ajánlanátok?2012. aug. 11. 20:16
11/12 anonim válasza:
Nyilván az oktatási minisztérium kissé jobban belelát a túlképzés helyzetébe, mint a gyk válaszolói... Nem véletlenül csökkentették radikálisan a közgazdász- és a jogi képzések keretszámait, illetve ezzel ellentétben csökkentették a mérnöki szakok ponthatárait/elég sok stagnál. Szóval ez tény, mérnökökből még mindig kevés van, és mindig szükség van rájuk. Tényleg csak a gólyák töredéke végzi el az adott szakot, mert nem könnyű. Egyébként az építősöknek és az építészeknek is van sok munkalehetőségük. Az egyik ismerősöm még "csak" negyedéves a BME-ÉMK-n, és már most több jól fizető állást ajánlottak neki (pl. metró-, ill. autópálya építkezéseknél, külföldről is...).
12/12 anonim válasza:
Az utolsó hozzászóláshoz azt azért hozzáfűzném, hogy senki nem "csökkentette" a mérnöki szakok ponthatárait, mert ehhez semmi köze nincsen az intézményeknek, csak és kizárólag attól függ, hogy az adott szakra hány embert vesznek fel, és hányan jelentkeznek (az utolsó felvett ember pontszáma az ún. "ponthatár"). Mivel most egy csomó helyet kaptak a mérnöki szakok, ezért nyilván alacsonyabb pontszámmal is be lehetett kerülni, ami azonban nem minősíti az intézményt. Sokan hajlamosak arra, hogy az adott szakot a "ponthatár" alapján ítéljenek meg, és az alacsonyabb ponthatárú szakokat lenézik, vagy úgymond "rangon alulinak" ítélik meg (ha mondjuk 50-60 ponttal fölötte vannak). A kérdezőnek pedig azt tanácsolnám, hogy azt a pályát válassza, amelyik jobban tetszik, amelyiket szívesebben csinálnád, függetlenül a fizetéstől és elhelyezkedési lehetőségektől. Mondjuk nem is értem hogy kerülhetett pont ez a két szak a képbe, hiszen az egyik matek-fizika, a másik pedig inkább biosz-kémia tudást igényel :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!