Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Villamosmérnök vagy pszichiáter?

Villamosmérnök vagy pszichiáter?

Figyelt kérdés
Ez a két foglalkozás között gondolkodom. Ahhoz, hogy pszichiáter legyek, több évet kell tanulni, ha jól tudom 6+3 év, villamosmérnökként pedig már (mesterképzéssel együtt) kb 24-25 éves koromban elkezdhetek dolgozni (persze ha nem bukok). A matekot és a fizikát jobban szeretem a kémiánál, meg jobb is vagyok belőlük. Félek, hogy az emelt kémia nem fog jól sikerülni. Meg az orvosi is nagyon nehéz lenne nekem, a kémia miatt is.. A villamosmérnöki is érdekelne, de nem tudom, hogy azzal könnyebben el lehetne-e helyezkedni? Csak így mellékesen, pszichiáterként sokkal többet tudnék keresni több év munka során, mint a mérnökivel? Lány vagyok, és 27-30 éves korom között már szeretnék gyereket. Ha a pszichiátert választom, jóformán még csak akkor fogom befejezni az egyetemet.. Ti is a mérnökit ajánlanátok?
2012. aug. 11. 20:16
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Így végigolvasva, szerintem már eldöntötted. Egyébként míg pszichiáter leszel, az össz. 11 év (6+2+3), ha nem csúszol, ami sose biztos.
2012. aug. 11. 20:26
 2/12 anonim ***** válasza:
az egyetlen dolog, ami a villamosmérnök ellen szól, hogy lány vagy (a mérnök szakok közt talán itt van a legkevesebb lány), minden más szempont szerint érdemesebb azt választanod! a kérdés gyakorlatilag: mérnök vagy orvos akarsz lenni?
2012. aug. 11. 20:45
 3/12 A kérdező kommentje:
Még az építő- és gépészmérnököt nézegettem, de majd még eldöntöm. Igazából arra vagyok kíváncsi, hogy el tudnék-e vele helyezkedni, meg talán meg a kereset is érdekelne.
2012. aug. 11. 20:53
 4/12 A kérdező kommentje:
talán még* bocsi
2012. aug. 11. 20:54
 5/12 anonim ***** válasza:
Szerintem a villamosmérnökivel jobban járnál, főleg ha jó is vagy matekból/fizikából, ezt ki kell használni. A mérnökök nagyon keresettek, és jók a fizetések is, főleg a magáncégeknél.
2012. aug. 11. 21:19
 6/12 anonim ***** válasza:

Ha ez számít, egy ismerősöm (bár végig nagyon jó tanuló volt, köztársasági ösztöndíj, kitüntetett diploma stb), mesterképzés után villamosmérnökként olyan állásajánlatot kapott egy "multinál", ahol a kezdő fizetése 320 ezer forint lett volna. Ő nem fogadta el... Bár tovább tanul még (phd), de ez szerintem sokat elárul. Ha nem géniuszként végzed el az egyetemet, szerintem akkor is minimum a 250 ezer a villamosoknál. (gépészeknél sem sokkal rosszabb)

Építészmérnökit felejtsd el, az építők most kisebb válságban vannak, senkinek nincs pénze építeni, így kicsit ők is pénz nélkül maradnak, de azért ők is eltudnak helyezkedni, ha jó szakirányt választanak. Nameg azt sem tudhatjuk mi lesz jövőre, hát még 3-4-5-6 év múlva, mire te elhelyezkednél.

Pszichiáterek fogalmam sincs hogy keresnek, egy kórházi átlagfizetésből kiindulva (közalkalmazott), nem túl jól.

2012. aug. 11. 21:24
 7/12 anonim ***** válasza:
0%
PSZICHIÁTER. A mérnökökkel Dunát lehet rekeszteni. Elegem van, hogy mindenkinek az a fertelmes mérnöki munka a jólkereső. Minden bejegyzés alatt, ami ezzel foglalkozik, csakis a mérnök kereshet jól. De nem értem...?! Ha a jogászokból, közgazdászokból már évek óta túljelentkezés van, és 5 éve mindenki azt írja menj mérnöknek, akkor a mérnököknél nincs túljelentkezés?...
2012. aug. 11. 21:30
 8/12 anonim ***** válasza:

ez egy olyan kérdés, hogy csukd be a szemed és képzeld el az életed, hogy mit szeretnél dolgozni életed végéig...:)

ha nem csak egy állás szeretnél, hanem úgymond egy hivatást szeretnél akkor a pszichiátert válaszd... és segítesz a betegeken...:)

szerintem ne feltétlen a pénzt nézd mert szerintem amúgy mindkettő jól keres, de ennek ellenére úgy mérlegelj hogy mi amit szívesen csinálnál egész életedben!

2012. aug. 11. 21:54
 9/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!:)

Utolsó: mindkét foglalkozás érdekelne, de a pszichiátert szívesebben csinálnám, meg segítenék az embereken, csak a kémiától félek, mint írtam is. Bár a vidékire, ahova szeretnék majd menni, nem volt most olyan túl magas a ponthatár. Még átgondolom, hogy mit válasszak.

2012. aug. 11. 22:08
 10/12 anonim ***** válasza:

Kedves 7-es! :) Attól, hogy itt mindenki azt mondja, hogy "menj mérnöknek", még mindig nagyon kevesen választják a mérnöki szakokat, de ha választják is, akkor is csak töredékük végez, tehát nem, mérnökökkel még mindig nem lehet Dunát rekeszteni!

Egy átlag kórházi pszichiáter nem lesz milliomos (van ismerősöm) és idegek is kellenek hozzá rendesen, hiszen itt nem arról van szó, hogy helyre teszel egy kiugrott vállat, vagy összevarrsz egy sebet és a beteged meggyógyult. Itt mentálisan beteg, zavart állapotban lévő, mélyen depressziós, öngyilkos hajlamú, avagy olykor ön és közveszélyes emberekkel kell foglalkozni szívvel lélekkel és nem túl sokat várni cserébe. Kétség kívül lenne vele munkahelye, az orvosokra is szükség van, de fizetés szempontjából egyértelmű, hogy merre dől a mérleg.

Kérdező! Ha igazán ezt szeretnéd, akkor a kémiával meg fogsz birkózni, segítséget kérsz, ha mégsem. Én középiskolában utáltam a fizikát, most még is építőmérnöknek tanulok és imádom! Vannak "nem szeretem" tárgyak, neked ilyen lenne a kémia, de megcsinálom, mert a célom, hogy megszerezzem a diplomámat és ezért képes vagyok összeszorított fogakkal küzdeni! Ha te pszichiáterként tudod elképzelni magadat, akkor ne válassz egy ennyire teljesen más irányt!

2012. aug. 11. 22:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!