Hol tanuljak? Ha pszichológia irányba szeretnék menni, akkor kell fizika, kémia, biológia? Melyik egyetemen/főiskolán tanítanak ilyet?
jócskán bent vagyok a középsuliban. csak gondoltam időben elkezdek kérdezősködni :)
egyébként azért ezt a hármat írtam, mert mindegyik érdekel. az egy dolog, hogy csak a pszicho a közös bennük. de biológia érettségi nem kell, ugye?
Itt kérdezték ugyanezt (a bioszost), hátha találsz hasznos választ:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__tanula..
Akkor lássuk.
Pszichiáter: orvosi egyetemre kell menned,majd az elvégzése után pszichiáternek szakosodsz.Legalább egy emelt szintű érettségi kell a felvételihez,és a következő tárgyak a követelmények: biológia ÉS fizika VAGY kémia.
Itt tanulhatod: Pécs,Debrecen,SOTE,Szeged.
Pszichológus: Bölcsészettudományi (ELTE esetében PPK) karra kell menned,pszichológia alapszakra.Az elvégzése után pszichológia mesterképzésre kell jelentkezned,ennek a teljesítése után leszel csak pszichológus.A követelmények esetében az alábbiak közül kell kettőt választani: biosz,matek,magyar.töri,idegen nyelv.
Itt tanulhatod: ELTE,Pázmány,Károli,Pécs,Szeged,Debrecen.
Pszichoterapeuta: Ez számodra még nagyon messze van. Induljunk ki abból,hogy a pszichológiát végzed el,mert azt írtad,hogy a biosz kevésbé megy,szóval szerintem akkor ez jobb lenne neked,mint az orvosi.Egyébként itt is lesz biosz bőven,csak nem olyan részletes és nehéz,mint az orvosin.Nos,elvégezted az 5 éves képzést,pszichológus vagy.Ezek után elvégzed a 4 éves klinikai szakpszichológusi képzést,majd ha ez megvan,csak akkor jelentkezhetsz a pszichoterapeuta képzésre,amely 2 éves.Az utóbbi kettő (szakképzés és a terapeuta képzés) természetesen fizetős.A szakképzésre való jelentkezés alapfeltétele továbbá ( a pszichológus végzettségen felül) a 150 óra egyéni VAGY 250 óra csoportos önismeret megléte és bejelentett munkaviszony klinikusként.
Remélem tudtam segíteni.
végzős pszichológus hallgató
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!