Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » 6 év általános orvosi után...

6 év általános orvosi után lehet azonnal phd-t csinálni?

Figyelt kérdés
Bocsi,elég tájékozatlan vagyok ilyen téren. Nem tudom,hogy az orvosoknál hogy megy.Én kutató szeretnék lenni.Előbb itt is szakorvosnak kell lenni,hogy phd-t szerezhess,vagy általános orvosként(6év után) lehet azonnal phd-re menni?

2012. jún. 9. 14:20
 1/7 anonim ***** válasza:
96%
Igen amennyiben TDK-ztál, és esetleg vannak ösztöndíjaid. Publikáltál már stb... Nézz utána az egyetemed phd képzéseinek.
2012. jún. 9. 14:21
 2/7 A kérdező kommentje:
Engem pszichiátriai irány érdekelne. Anélkül,hogy előbb szakorvos(pszichiáter) lennék,mehetek ilyen irányú phd képzésre?
2012. jún. 9. 14:24
 3/7 anonim ***** válasza:
84%

Ezért technikailag felesleges volt új kérdést feltenni. A másikba is beleírhattad volna. ;)

Mehetsz szakvizsga nélkül is PhD-re. De igazából ezt egy egyetemen kéne megkérdezned. Mondjuk külföldre akarsz menni, ugye, és itt Magyarországon gyakorlatilag alig van ezzel kapcsolatos PhD téma.

De egyébként azt kéne tudni, mi érdekel téged. Mert ha csak viselkedés, akkor inkább pszichológus legyél. De ha pszichiátriai kezelése, akkor orvosi, és utána PhD. Az ilyen doktori programok úgyis klinikákon zajlanak, szóval végül is megtanulod, ami kel a kutatáshoz.

Inkább azzal van baj,, hogy be is kéne jutni, amihez már kutatni kéne egyetem alatt is, ami elég nehéz orvosi mellet. Gyakorlatilag lehetetlen. Illetve míg egy vegyész öt éven át foglalkozik a kémiával, egy orvos a hat év végén még nem tud szinte semmit a pszichiátriáról, mivel ezeket a dolgokat a rezidensi képzés alatt tanulják meg az orvosok. Márpedig valamiféle előismeret az kell.

Szerintem írj egy levelet pl a SOTE-nak.

2012. jún. 9. 14:52
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként azt is figyelembe kell venni, hogy ugye munka mellet akarsz egyetemre járni. Na ez orvosin nem fog menni. Reggel nyolctól, este hatig bent leszel az egyetem, és még tanulni is kéne. Ráadásul ha kutatni akarsz egyetem után, akkor levelezőn végezni az orvosit nem nyerő. Meg nem is igazán lehet, a sok gyakorlat miatt. De még a pszichológusit sem igazán érdemes levelezőn végezni ha kutatni akarsz, de ott még mindig több esély van rá.
2012. jún. 9. 15:02
 5/7 bensdorp ***** válasza:
100%

Lehet, igen. Az egyetlen feltétele: min. 3,51-es minősítés diploma (ebbe beleszámít a 6 éves teljesítményed is, az összes szigorlat, a szakdolgozat és az abszolutórium), ha ez nincs meg, min. 3 évet kell várni, hogy elkezdhesd a PhD-képzést. A doktori iskolába való felvételi pontjaidba beleszámít: diplomaátlag, nyelvvizsgák, TDK (tudományos diákköri) konferencián elért helyezés, tudományos közlemény/előadás, külföldi tanulmányút, második diploma és a szakképesítés is.

Viszont rezidens- és szakképzés nélkül nem gyógyíthatsz beteget.

egy SOTÉ-s

2012. jún. 9. 15:21
 6/7 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat.
2012. jún. 9. 15:46
 7/7 anonim ***** válasza:
Régi kérdés, de hátha egy olvasónak segít... A sok hülyeség megint. Nézzen mindenki utána az egyetemén belül a PhD felvételinek. Ugyanolyan pontrendszer van, mint az egyetemi felvételin. Számítanak a nyelvvizsgák, az önkéntes tevékenységek, az adott tárgy szigorlati érdemjegye (amelyik intézetnél PhD-zni akarsz pl patosz vagy kórtan), de pluszpont jár a felsőfokú szakmai nyelvvizsgáért is. Nem KÖTELEZŐ a TDK, persze jó pont, ha az adott klinikánál/intézetnél TDK-ztál korábban, de ez nem feltétel.
2017. febr. 28. 23:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!