Érdemes egyetemre menni?
Én is 22 vagyok, főiskolás. Még két évem van hátra a 4-ből. Van egy érettségim, egy középfokú nyelvvizsgám és ennyi. Kitörölhetem vele a hátsómat, így kénytelen vagyok tanulni. Én most, hogy haladok a cél felé is iszonyatosan kilátástalannak tartom a helyzetet. Mérnöknek tanulok, így munkám remélhetőleg lesz, de milyen!? 100 ezer forintért fogok gürcölni... A rengeteg energiámat, amit belefektetek ebbe a diplomába gyakorlatilag lehúzhatom majd a klotyón, mert nem fogok sokkal jobban keresni, mint egy tescos árufeltöltő.
Teljes mértékben a szüleimre szorulok, bár az ösztöndíjamból tudom az egyéni szükségleteimet fedezni, azért önálló életre nem lenne elég. Ott lebeg a szemem előtt egy mesterképzés is, de könyörgöm. Ha még arra is "befizetek", akkor 26 évesen fogok egy fillér nélkül ácsorogni a szüleim házában és gondolkodhatok azon, hogy most hogyan tovább... :( Néha amikor elgondolkodok ezen, annyira kiborít engem is, hogy ez hihetetlen. Mindig elfedem, hogy majd valahogy úgy is lesz, de ha jobban belegondolok, kb örülhetek ha 30 éves koromra lesz egy kis családom, a saját lakásról nem is beszélve.
A párom egyik barátja kiment Kanadába (érettségivel), már most többet keres, mint én itthon diplomával valaha is fogok. Nem akarok külföldre menni, pláne nem ilyen messzire, de őszintén szólva már én sem látok más lehetőséget egy normális/jó élet megalapozásához.
Sajnos az a helyzet, hogy tanulni sosem árt. Egy papírral több is több, mint ami most van, ergo nagyobb esély, de azt kell hogy mondjam én már a diploma felé menetelve sem érzem jobban és nyugodtabban magamat... Neked kell eldöntened, hogy látod-e értelmét, kibírod e valahogy erőltetni azt az összeget rá, tudsz-e mellette dolgozni. A lényeg, hogy olyan szakot válassz, ami keresett, így a bizonytalanban is lesz egy kisebb biztos kapaszkodód.
Kedves előző! Mérnök végzetséggel többet fogsz keresni. 8 általános iskolát igéylő munkakör, pl. tesco árufeltöltö, ha minimált kap, az nettó 60.915Ft, érettségit igénylő 80 körül, felsőfokút igénylő 120.000. Középfokú angollal kitörölheted, de azért mérnökre Európában igény van, sőt ismerősöm Szingapúrban van. Bocsánat, ha tájékozatlan vagyok és mégsem népszerű szakma.
Kérdezőnek mondom, hogy azért jelentkezzen nappalira, ha lesz állás, akkor át levelezőre. Ha jó a munkahely, az sem gáz, ha 1 évvel tovább tart a dolog. Én is a 3 évest 3,5 év alatt végeztem. (De azért vegyél föl mindig minden tantárgyat, mert olyanból is könnyedén átmentem, amiről azt hittem, hogy meghúznak. Ez mindig utólag derül ki...hajlamos az ember halasztani...tudod...)
Utolsó előtti vagyok. Sajnos nem. Mostmár jópár friss diplomásunktól megérdeklődtem, hogy mennyit keres, illetve hol mennyit ajánlottak. Azt mondták, hogy többnyire mindenhol a max a 110 ezer. Inkább a 90-100 a módi és örülhetnek hogy van munkájuk (építőipar, ami ugye nem igen virágzik jelenleg). Az egyetlen előny, hogy mindegyikük talált 3 hónapon belül munkát, legtöbbjüknek már akkor meg volt a helye, amikor államvizsgára készültek.
De akkor is. Ha komolyan belegondolunk... Egy albérletbe ha elmegyek, az MINIMUM 40+rezsi, félretenni esélytelen, az életben nem lesz lakásom, vagy lehetőségem nyugodt anyagi körülmények között családot/gyereket vállalni, mert nem lesz semmim, pedig nem keveset gürcölök érte jelenleg... Én nem ilyen életre vágyom és ugyan szívesen maradnék itthon, de egyáltalán nem éri meg. Külföldön egy kezdő mérnök ennek minimum a 4-szeresét megkeresi (pedig ott is pangás van), vagy többet. Én nem vagyok telhetetlen, ha kezdőként kapnék itthon 200-at, egy szó nélkül maradnék, de így nagyon sanyarú a lelkem. :(
Na igen és gondolj bele, hogy a 60.915 Ft mire elég!
Sírnak a görögök, de ott 800 euró a minimál, azaz egy utcaseprőnek! Egyik legrosszabb hely Európában Magyarország. Internet, sms, telefonadó...tranzakciós adó, megkapod a számládra az adózott pénzt, keresetet, kiszámlázzák a tranzakciós adót, majd átutalsz, ismét fizetsz tranzakciót. Füstadó még nincs! Adózva lehet vizsgára bejelentkezni, ETR-re, vagy nem adózott az információhoz való hozzájutás? Adózva lehet elküldeni dolgozatot? Lehetne készpénz adó! 10.000Ft-os 9000 ft lehetne. Elmész a boltba és 10.000ft-ossal 9000ért vásárolhatsz olyan terméket, aminek 27%az áfája! Ez az én ötletem! Szerintem így egyedülállóbbak lennénk! Szóval minél hamarabb elkezded az egyetemet, annál könnyebb!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!