Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Van esélyem egyszer főiskolára...

Van esélyem egyszer főiskolára menni?

Figyelt kérdés

Tavasszal elmúltam 32 éves. 14 éve érettségiztem, és akkoriban nem nagyon érdekelt a tanulás, nem is volt szándékomban továbbtanulni. Nem is igazán voltak jó jegyeim, és bár sose buktam meg, harmadikban és negyedikben inkább kettes-hármas tanuló voltam. Az érettségim is így alakult: Matek 2, töri 3, magyar 3, közgáz 3, földrajz 3.

Tudom, hogy ez nem valami fényes, de ez van. Ma már bánom, hogy akkoriban nem tanultam, de változtatni ezen nem lehet.

Mostanában feléledt bennem a vágy arra, hogy tanuljak, szeretnék főiskolára menni, de ahogy a mai pontrendszert elnézem, szerintem nem sok esélyem lenne bejutni oda.

Vagy mégis? Szerintetek? Lehet valami megoldás?

2009. jún. 13. 17:02
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Hát először is én úgy tudom, hogy változtatni ezen lehet, én azt hallottam, hogy újra lehet érettségizni egy kis pénzért persze.

Na de emeltszintű éretségit meg mindenképp tehetsz, nézz utána mi kell a neked tetsző szakra, és abból tegyél le emeltszintűt.

Ha ez jól sikerül, már könnyedén bejuthatsz, de ha nagyon magasak a pontszámok, letehetsz egy középfokú nyelvvizsgát (amúgy is kell a diplomához), így biztos bekerülsz oda, ahova csak szeretnél.

2009. jún. 13. 17:10
 2/6 anonim ***** válasza:

tanulni sose késő!!!!!!tehetsz javító vizsgát.szociális alapon is kaphatsz + pontokat...szóval sokmindenen múlik a siker.-

amúgy hova akarsz menni?

költségtérítéses szóba se jöhet gondolom...azoknál alacsonyabbak a pontszámok...

2009. jún. 13. 17:14
 3/6 anonim ***** válasza:

Alacsony ponthatárok éppen az olyan szakokon szoktak lenni, amelyekre sokat kell tanulni. Ezek általában a természettudományos szakok, pl. fizika, matek.

Először is döntsd el, milyen szak érdekel, számítsd ki, hogy neked mennyi felvételi pontod van, aztán nézd végig az elmúlt év(ek) felvételi ponthatárait. Mindezekben segítségedre lehet a felvi.hu

Ha nagyon messze állsz a ponthatároktól, de mindenképpen szeretnél továbbtanulni, kénytelen leszel újból érettségit tenni, esetleg nyelvvizsgát tenni (azért plusz pont jár). Nem muszáj minden tárgyból újraérettségizni egyébként, csak amiből javítani akarsz. Na persze ehhez kénytelen leszel előásni a középiskolai tankönyveket és mindent újra megtanulni ill. átismételni. A jó hír, hogy a régi rendszerhez képest az új érettségi szerintem nagyon könnyű, úgyhogy annyira nem eget rengető dolog rajta jól teljesíteni.

Az újfajta érettségivel kapcsolatban itt találsz információt meg egy-két évre visszamenőleg feladatsorokat: [link]

2009. jún. 13. 17:17
 4/6 anonim válasza:
AZ embernek jól meg kell gondolni ezt, vasakaat kell hozzá. Valószinűleg csak költségtéritésesre vennének fel, ha egyáltalán felvennének, de ezt nem tartom valószinűnek, legalábbis egy jó fősulira, egyetemre, rossz helyre meg nem érdemes...
2009. jún. 13. 21:29
 5/6 anonim ***** válasza:
Miért? Ha már fősulira akar járni, gondolom tanulni is akar, egy jó emeltszintűvel meg már sokfelé van esélye, államira is.
2009. jún. 13. 21:43
 6/6 anonim válasza:
Az emelt szintű érettségi és az egyetemi, főiskolai elvárás ég és föld...
2009. jún. 13. 22:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!