Miért forrtak össze a magyar ember szemében az egyetem és a drága szavak egy kifejezéssé?
Nem értem, miért él rengeteg ember még mindig abban a hitben, hogy sokba kerül az egyetem.
Persze, ha az ember több száz kilométerről hetente hazajár, albérletben lakik, és elbulizza az egészet, akkor tényleg lehet drága, de éppen az ellenkezője is, csak a hallgatón múlik.
Hiszen az egyetem rengeteg támogatást ad azoknak, akik kiérdemlik: létezik olyan, hogy ösztöndíj, jobb helyeken létezik olyan, hogy jegyzettámogatás, ami gyakorlatilag a szükséges könyvek kétharmadát fedezi, még jobb helyeken még bérletet is adnak, elég jó eredmények esetén, van városi, állami ösztöndíj, amit meg lehet pályázni, és persze dolgozni is lehet mellette, ha olyan órarendet sikerül összeállítani. Most hagyjuk ki azt a fejezetet, hogyha az ember hátrányos, mert akkor kb háromszor annyi pénzből él, mint valaki más, akinek a szülei élnek, nem váltak el, mégsem adnak egy fillért se. Tegyük fel, hogy szociális alapon gyakorlatilag semmire sem jogosult, de így is meg lehet élni, minél jobb eredményeket produkál az illető, annál jobban.
Kedves kérdező, az egyetem igenis drága. Én 50000 Ft-ot költök el egy hónapban Pécsen. Ebbe benne van a koli (ami a legolcsóbb a városban) a kaja, és mérsékelt bulizás is, mert azért élni is kell, a több tízezer forintos tankönyvek nincsenek benne. Ami az ösztöndíjakat illeti orvosin 5,00-ra Pécsen 17 ezret adnak, ez nevetségesen kevés, a szociális ösztöndíjak mint tudjuk a cigányokra vannak optimalizálva, legyen ezer testvéred és fogsz kapni, de ha csak egy van hiába élsz az ország túlsó felén, és hiába nem keresnek jól a szüleid, jó esetben kapsz kb. ötezret. Az ilyen olyan egyéb ösztöndíjakból még mondjuk pár ezret össze lehet hozni, de a teljes havi megélhetést nem. Mondjuk ez alól a műszaki szakok kivételt képeznek, ott mindenki ösztöndíjat kap a 2,00-ás átlagával, ráadásul nem is keveset.
Habár feltételezem meglehetősen gazdag lehetsz kedves kérdező, mert azt eszerint azt sem tudod elképzelni, hogy bizonyos családoknak a KAJÁT nehéz kigazdálkodni, nem még egy egyetemet is.
Kedves negyedik! Direkt kiemeltem, hogy felejtsük most el, hogy valaki hátrányos.
Nem vagyok eltájolva, mivel a negyedik félévemet koptatom, nem vagyok hátrányos, mégis nagyon jól meg tudok élni ösztöndíjból, meg mellékesekből. Otthonról amióta eljöttem, egy fillért sem láttam, a kolesz 9000 havonta, a kaján rengeteget lehet spórolni, ruhát lehet venni turkálóban, bulizni meg úgy is lehet, hogy a másik fizet neked :P
Kedves harmadik! Azt veszem ki a válaszodból, hogy lenézed a műszaki szakokat, nem is kicsit, ezért nem próbálom megértetni veled, hogy ott az emberek többsége valóban imádkozik a kettesért. Valóban vannak kretének, akik csak a helyet foglalják, amíg fizeti az állam, de közel sem mindenki. Lehet 3-4-es átlagot és korrigált kreditindexet csinálni - amint azt az etr-ben levő adatlapom mutatja - azokon is, amire már jobb ösztöndíjat adnak. Félévente adják a jegyzettámogatást, ami a könyvek nagy részét fedezi, így minimális összegből kijövök, a drágábbakat meg lehet fénymásolni (a legtöbb helyen diákoknak olcsóbb), államvizsgára meg kölcsönözni, vagy ismerőstől beszerezni. Rengeteg spórolási és túlélési trükk van, amikkel élve az ember kimondhatja: az egyetem nem drága.
"Hiszen az egyetem rengeteg támogatást ad azoknak, akik kiérdemlik: létezik olyan, hogy ösztöndíj, jobb helyeken létezik olyan, hogy jegyzettámogatás, ami gyakorlatilag a szükséges könyvek kétharmadát fedezi, még jobb helyeken még bérletet is adnak, elég jó eredmények esetén, van városi, állami ösztöndíj, amit meg lehet pályázni, és persze dolgozni is lehet mellette, ha olyan órarendet sikerül összeállítani."
Lássuk sorban, Győr:
Ösztöndíj: 1 egésszel a szakátlag feletti átlagért 13000 Ft havi ösztöndíj.
Jegyzettámogatás: 1400 forint (nem írtam el) amikor egyetlen tárgy egyetlen jegyzete 2-3000 ft. Soha egyetlen jegyzetet nem vettem meg eredetiben újonan pont ezért. Viszont aránylag nagy értéke van még a rongyosra hazsnált jegyzetnek is... Méghogy a jegyzetek 2/3-át fedezi. Maximum egyetlen jegyzet 2/3-át de abban is kételkedem.
Jobb helyeken bérlet: itt maximum a WC-re adnak ingyenbérletet...
elég jó eredmények esetén, van városi, állami ösztöndíj,:
Városi ösztöndíjról nem hallottam még, állami van közel kitűnő eredménnyel, ezt mérnökin összehozni gyakorlatilag a lehetetlennel határos.
Munka: Naigen itt meg is válaszoltad magadnak: Nekem 4 év alatt 1x nem volt olyan hetem, ahol legalább 1 nap 1 órám ne lett volna lehetőleg a nap közepé, hogy se előtte se utána ne tudj csinálni semmit.
Kiadások:
MÁV bérlet: 9600 Ft. Igen, hetente hazajárok, ugyanis, ha nem járnék haza csak 2 hetente akkor a MÁV csak 4900 lenne, a fennmaradó 4700 viszont elmenne a +6-7 nap étkezésére. Akkor viszont inkább hazamegyek, és otthon vagyok a családommal, és epsten azért még adódik 1-1- hétvégi munkalehetőség is, győrben semmi alkalmi meló.
Kollégium: 8100 Ft+1000 internetre gyakorlatilag 9100 Ft
Bár még jól kijövök más 25000-t fizet albira.
BKV bérlet: 4000 ft, győri bérlet 2000 Ft.
És akkor még nem ettem semmit. Igyekszem pestről hozni 1-2 napra, ez is heti 1500 megtakarítás, ami gyakorlatilag a bérletben jelentkezik. Ellenben 2 napra azért csak főzök vagy lemegyek étterembe, ahol a menü 600-700 ft.
Elköltöttem csak 25 ezret úgy, hogy csak utaztam és lakom, nem kajáltam nem vettem jegyzetet meg úgy általában semmit.
Kajára egy 15e azért elmegy egy hónapban ha azt nézem ez napi 7-800 forint, nem sok.
Tehát az egyetemre járás nem olcsó, mondhatjuk szimplán drágának is.
én most kezdem az egyetemet és mivel egy államilag támogatott hely sincs az országban a kinézett gazdasági szakomon,így a tandíj már 200ezer/félév. és nem azért mert hülye lennék,vagy hasonló, van egy felsőfokú középokú nyelvvizsgám és minden szociális pont nélkül szereztem 430 pontot. csak hát hoffman rózsika közbeszólt.
szóval: 200.000 tandíj/félév- ha lebontom havi szintre akkor az 40.000
jegyzettámogatás ösztöndíj nincs
4000 busz, 2000 vonat
18000 kolesz
és ez még a legközelebbi és nem legjobb egyetem az országban
3-4ezer/tantárgyjegyzet
diákmunka? vidéken maximum a tesco,jelenleg 290ft az órabér
nekünk nem olcsó az egyetemen. tekintettel arra,hogy 200ezer ft-ból élünk 4en..
hali
Aki a műszaki sulis 2-es átlagon kiakadt, az valószínű egy matekon, fizikán bukdácsoló, vagy lazán ahhoz érzéketlen tipikus humán beállítottságú humanoid lehet.
Kedveském: ott azért lehet 2,00-tól ösztöndíjat kapni, mert azokhoz a szakokhoz bizony kevés a s*gg, hanem agy is kell.... hiába ülnél le magolni, mint pl. a joghoz, médiához, tanári bölcsész szakokhoz, nyelvekhez stb. stb. - ülhetsz fölöttük akár napi 24 órát is, ha egész egyszerűen nem érted meg az összefüggéseket, akkor halott dolog az egész...
Bizony a reál szakok maguk a kő kemény realítás...- ha nem jön ki egyetlen eredmény a végtelen lehetőségekből, akkor azt nem lehet bla-bla-zni, más szavakkal (számokkal) stilizálni, átfogalmazni, megmagyarázni...- az rossz!!!
Az agyi kapacítást meg messzebb igénybe veszi, mint a négy alapművelet (szorzás, osztás kivonás, összeadás) által feltételezett....!!!
Ami meg a kérdést illeti: talán az hogy az orvosi egyetem félévente 1,5M ft-os tandíjas, miközben az átlagcsaládok jellemzően egykeresősek, és ott is max. 90-100nettóról beszélünk (azaz félévente a család nem eszik, nem iszik, nem fizet közüzemi számlákat,nem sz*rik) akkor össze tud szedni 600ezret a félmillióból...
Na ez a "egyetem" = drága....szinonimák...
de tegyük fel, hogy nem fizetős, nem orvos, hanem egy munkanélküli-képző más szak..
koli 5-10 ezer
ennivaló (egyetemtől független, de enni kell) havi min 30 ezer
fénymásolás, jegyzetek: havi min 5 ezer
bérlet havi 10 ezer
egyéb (ruha, kisebb szórakozás stb.) havi 10 ezer...
+ a család megélhetésének rád eső része: min. havi 20 ezer
Azaz egy fő mai minimum szintű megélhetése: havi 50 ezer...és ez tényleg csak az alap szintű vegetálásról beszéltem...- semmi luxus, semmi flanc...
Egy egyetemistánál ez az összeg rendre hiányzik a családi kasszából...
Egy tanár apuka, tanár anyuka (mindkettő dolgozik!!!.már ez is olyan ritka, mint a fehér holló!!) együttes közalkalmazotti bére 200ezer ft... ebből 1/4-ed máris hiányzik...
ez az egyetem...
Ezek szerint mi itt Szegeden nagyon szerencsések vagyunk: 20000 az átlag ösztöndíj - lekopogom, nehogy sokkal lejjebb vigyk ebben a félévben -, 6500 a jegyzettámogatás, ingyen bérlet, diákkedvezmény mindenhol, + mellette alkalmi munkák, amikor lehet. Aztán a legjobbaknéak van városi ösztöndíj, meg egyéb országos és állami megpályázható ösztöndíjak. Ezért mondom én, hogy meg lehet élni. Azt egy szóval sem mondtam, hogy mindegy, melyik egyetemet választja az ember.
Akkor pontosítanám: van olyan egyetem, amelyik nem drága.
Attól függ a dolog hogy mennyire átgondolt az egyetem választás. pl. én levelezős vagyok..helyben lakom, állami támogatott helyre vettek fel, 3 éves voltam és eddig a 3 év összesen került 15.000 Ft-ban. Nem írtam el a nullák számát.
Mert..akkor is élnék ennék és laknék, lenne bérletem a közlekedéshez ha nem járnék suliba.Tehát ennek nincs külön költsége ilyen szempontból.
Jegyzetek, könyvek..egy-kettőt megvettem antikváriumon keresztül, újat összesen 4 db-ot. A többit vagy scannelten megkerítettem, vagy könyvtárból kivettem.
TDK-n versenyeztem, nyertem 15.000 Ft-ot..azt levontam az eddigi költségekből..hisz az bevétel az egyetemtől így jött ki a 15.000 Ft. Majd a szakdoli köttetés nyomtattatás kerül még pénzbe.
Szóval a választásnál ez is szempont volt, hogy anyagilag tudjam hogy belefér a keretbe. Lett volna számomra vonzó szak pl. Pécsen..de mivel az ország másik felében lakom kiszámoltam mennyi lenne a képzés, ha állami támogatott vagyok akkor is. Hát azt még 2010-ben számoltam hogy szűken 180.000/ félév az utazás az ott tartózkodás ..szóval minimálbéremből az nem kivitelezhető. Szóval minden attól függ...ha valaki csakis egy adott egyetem egy adott szakára akar járni akkor nagyon drága is lehet, de az én példámnál maradva tulajdonképpen tök ingyen is lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!