Hogyan bővíthetem hatékonyan a szókincsem?
Tudom-tudom sok olvasás, de esetleg más módszer?:-)
Előre is köszönöm a válaszokat!
Inkább sok hallgatás, TV, rádió, élő beszéd.
Beszélni is akarsz, vagy csak olvasni?
Szia!
Én mondjuk az angolnál csináltam ezt, de mindenképp működőképes. Próbáld meg magadnak a mondatot, amit mondjuk egy regényből olvasol, más szavakkal kifejezni. Csak úgy, gondolatban. Az idegen szavak és kifejezések szótára és a szinonima szótár ebben partnered lesz.
Az anyanyelvedre gondolsz? Tehát nem idegen nyelvet akarsz jobban megtanulni, hanem magyarul szeretnél választékosabban beszélni, igaz? (én így értelmezem a kérdést.)
Mindenképp első helyen van az olvasás, és különösen a klasszikusok, komolyabb regények olvasása. Ezen kívül a drámák is nagyon sokat tudnak segíteni ebben.
A filmnézés sem rossz, persze nem mindegy, hogy milyen film. Komoly, színvonalasan szinkronizált filmeket keress.
És beszélgess sokat, ez nagyon fontos. Lehetőleg intelligens társaságban, ahol mások is választékosan fejezik ki magukat. :)
szleng.blog.hu
Igaz már nem "él" az oldal, de több ezer új szót tanulhatsz onnan. Komolyan.
Az előző hozzászólásokhoz az alábbi ajánlást szeretném hozzáfűzni:
A magyar nyelvre vonatkozó szókincsbővítés lehetősége:
László M. Ágnes: Beszédészlelés, Beszédértés c. gyakorlókönyve CD melléklettel
A könyvben napi szinten megvalósítható konkrét anyagot találsz.
Idegen nyelv esetén -min. középfokú tudással- hasonló feladatok végzése, gyűjtőmunkával a fenti könyv típus feadatai alapján.
(egy szakmabéli)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!