Felvételivel kapcsolatban 1 kérdés? Kb milyen átlag kell
ha stb? (lent)
Figyelt kérdés
Az egri Eszterházy Károly Főiskolára fogom beadni a jelentkezési lapomat, sajtótechnikus szakra, ahol az idei tanévben 192 pont volt a szükséges a felvételhez. Nekem az lenne a kérdésem, hogy ennyi ponthoz az 5 érettségi tantárgybból külön-külön a minimum jegynek hanyasnak kellene lennie, és erőlködjek-e egyáltalán az emelt szintel? Mert elméletileg ezt a ponthatárt kisullyból kilehet rázni, én úgy hallottam.
2011. dec. 11. 18:16
1/9 Andizsuzsi válasza:
A 192 pont a költségtérítéses képzésre vonatkozik. Államilag finanszírozottra 246 pont. A 192 ponthoz elég két 48%-os érettségi. De ha az ujj szót ly-vel írod, magyarból ne akarj emelt szinten érettségizni. Matekból se nagyon. Bocs.
2011. dec. 12. 15:14
2/9 A kérdező kommentje:
Köszi, tudom, hogy kell írni, csak nem figyeltem, a matekra nem értem a célzásod, de mind egy. Egyébként pedig vendéglátásból tennék emelt szintű érettségit.
2011. dec. 18. 18:09
3/9 Andizsuzsi válasza:
Vendéglátásból emeltszintűzni, ha sajtótechnikus akarsz lenni? Ez nagyon alacsony pontszám, nem kell hozzá emelt szint.
2011. dec. 18. 20:11
4/9 A kérdező kommentje:
Azért emelt szintűznék abból mert azt tudom a legjobban és csak a többlet pont miatt.
Leírom, hogy most miből, hogy állok és az érettségin mire számítok.
Irodalom:5
Nyelvtan:3
Matek:2
Töri:3
Angol:3
Választott érettségi: Vendéglátás ami 3 tantárgyat foglal magába:
-Szálloda ismeret: 4
-Turizmus: 4
-Marketing: 5
Ez az idei féléves eredményem, vagyis amire számítok.
A 11. év vége is kb ilyen volt, néhány tantárgyból jobb eredményem volt.
Érettségi eredmény amire számítok:
Angol 2
Matek 2-3
Magyar: I: 3-4
Ny: 3-4
Vendéglátás: 4
Töri: 3
Ezek alapján felvennének?
2011. dec. 19. 15:15
5/9 Andizsuzsi válasza:
Ha ezeket az eredményeket hozod, akkor elég lesz. Magyarból nincs külön irodalom és nyelvtan, magyar nyelv és irodalom az érettségi tárgy. Én a helyedben nem próbálnám meg az emelt szintet a jegyeid alapján. Igaz, hogy plusz pontot hoz, de a felvételinél az érettségi százalékos eredménye számít. Emelt szinten ugyan már 60%-tól ötöst adnak, de nem véletlenül. És egy gyengén megírt emeltszint plusz ponttal együtt sem ér annyit, mint egy jól megírt középszint.
2011. dec. 20. 13:14
6/9 A kérdező kommentje:
Értem, és köszönöm a segítséget! Akkor hagyom az emelt szintet és inkább törekszem középszintem a lehető legjobb eredményt elérni.
Még egy utolsó kérdésem lenne. Tavaly év végén kellett tennünk higiénia vizsgát, amiről oklevelet kapunk és bekerül a bizonyítványba, szóval nem csak egy egyszerű év végi felmérő dolgozat volt. Erre a vizsgára kapok többletpontot, vagy számít valamit is felvételikor?
2011. dec. 20. 19:24
7/9 A kérdező kommentje:
*középszinten*
2011. dec. 20. 19:27
8/9 Andizsuzsi válasza:
Szerintem nem. Alapon nem jár, a felsőoktatási intézmények meg akkor fogadnak el ilyet, ha az a tanulmányokkal kapcsolatban van. De ne aggódj, ha nem rontasz a jegyeiden, be fogsz kerülni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!