Szerintetek hülyeség a diplomához nyelvvizsgát lerakni?

Így is túl könnyű egy diplomához jutni. Hiszen elfogadják az eszperantó nyelvet, mint nyelvvizsgát. Nem igaz, hogy a 21. században nem lehet megtanulni egy élő világnyelvet középfokon?!
Tegnap kíváncsiságból megnéztem, milyen is ez az eszperantó. Na most a leírásában olyanokat találtam, hogy igenis élő nyelv, mert milyen sokan beszélik stb stb. Na most meg mondom őszintén, én már megfordultam egy pár helyen , de sehol sem találkoztam olyannal, hogy valaki eszperantóul akarna hozzám beszélni, mindenhol beszéltek legalább angolul vagy németül.
Azt még hozzá tenném, hogy még egyetemista sem vagyok mégis 2 nyelvvizsgám is van, és hangsúlyozom, hogy nincs olyan nagyon jó nyelvérzékem, sőt soha életemben nem voltam az adott célországban (bocsánat Németországban 2x egy hetet töltöttem 6 éve). Tehát, ha én meg tudom tanulni akkor más is, nem olyan nagy dolog, főleg manapság, amikor az internetről mindent le lehet tölteni, filmek, anyagok stb.

Az eszperantóhoz szeretnék hozzászólni.Évek óta tanítom ezt a nyelvet,ezen kívül pedig még négy nyelven beszélek.Az eszperantisták több millióan vannak a világon,van tv-jük,rádió,újság,szakirodalom,tábor (Brazíliától Japánig),konferenciák és ezt választották meg Finnországban a nemzetközi kobold nyelvnek is. :) Sokan beszélik és ha valaki akarja,akkor fel is vállalhatja ezt a nyelvtudását azzal,hogy valahol feltüntei a közös jelüket vagyis a fehér alapon zöld csillagot.
Az eszperantó másik haszna a rövidebb idő alatt való elsajátítás.Akiket eddig én tanítottam,sokan voltak,akiknek az állásuk forgott kockán,ha nem kapják meg a diplomájukat,azt pedig nyelvvizsga nélkül eddig nem lehetett.Rengeteg 35-40 év körüli embert tanítottam,akiknek már családjuk,10-12 órás munkahelyük volt és egy határidő amire be kellett mutatni a diplomát,különben elveszítik a munkahelyüket.Sokan gyerekkorukban nem kaptak jó nyelvi alapokat,nem beszélnek olyan szinten egyetlen más nyelvet sem,amiből viszonylag hamar nyelvvizsgát tudnak tenni,mindezt úgy,hogy mellette ellátják a családjukat,dolgoznak és szakdolgozatot írnak.Ezért is választják az eszperantót,hogy ne kerüljenek holnap az utcára.
A másik csoport,akiket még tanítottam,azok az érettségiző diákok.Nekik egy közép vagy felsőfokú nyelvvizsga plusz pontokat hoz a felvételin.
Egy viszont közös volt mindenkiben.Ha valakinek nincsenek meg a magyar nyelvi alapjai (pl.nem tudja,hogy mi az a határozó és nem képes felismerni a mondatban az alanyt),emellett pedig a szorgalom és a szavak tanulására való hajlandóságnak nyoma sincs,azoknak eszperantóból sem lett meg a nyelvvizsgájuk,mivel ez is egy nyelv,ezt is tanulni kell és ezen is ugyanúgy folyékonyan kell tudni kommunikálni,mint bármely másik nyelven.
Úgy gondolom a nyelvtanulás sosem ciki,nincs olyan nyelv,amit ne lenne értelme megtanulni,hisz azzal is több leszel.

"diplomához - úgy tudom - két élő nyelvből"
Rosszul tudod. Egyébként vannak olyan szakok, ahol nem is lenne értelme a 2 nyelvnek. A nem gagyi matematikai cikkek mindegyikét ma már angolul írják, matekban semmi szükség plusz nyelvre, semmi pluszt nem ad a szakmához. Max. annyi az előnye mondjuk, hogy Rómában tudsz pizzát rendelni olaszul.

Az eszperantót nem fogadják el, és a legtöbb (nem közgáz) szakon egy államilag elismert közép C elegendő.
Egyáltalán nem hülyeség, egy diplomás értelmiségi igenis tudjon kommunikálni egy idegennyelven. Persze a valóság az, hogy sokan csak megszerzik a papírt, majd az a kevés nyelvtudásuk is elillan ami a nyelvvizsgán még megvolt. És ez nem azért van, mert idegennyelvet tanulni hülyeség, hanem mert ezeknek az embereknek pont ennyi igényük van idegennyelven nyitni a világ felé.
Szerencsére ma már a legtöbb munkáltató megköveteli a nyelvtudást, így aki nem beszél nyelveket az a munkaerőpiacon értelemszerűen alulmaradhat. Jól van ez így. A követelményeket a munkáltatók szabják, a nyelvvizsga szükségességét meg az állam, hogy ezzel is közelebb hozzák az oktatást a munkaerőpiaci igényekhez.
Hidd el, ha nem kellene nyelvvizsgázni, kikerülnél a puha, meleg, biztonságos egyetemről az életbe, majd lesnél, mint hal a szatyorban, hogy miért nem áll szóba egyetlen munkáltató sem veled.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!