Fogorvosi vagy orvosi?
Lassan már egy éve töröm ezen a fejemet, hogy mi legyek a kettő közül. A fogorvosi azért lenne jó, mert tudnék önállósodni, anyagi hátterünk meg tudná engedni a magánrendelőt és így biztos a jó megélhetésem a jövőben + az időbeosztásomat is én állítom össze és így jutna idő pl. családalapításra is. Viszont a fogászat nem az amit szívből csinálnék. Szerintem unalmas (szüleim viszont ezt preferálják...). Az általános orvosi karral csak az a baj, hogy ugye egy infektológusként/sebészként/radiológusként nem tudnék önálló lenni és elég rossz helyzetben van az egészségügy kicsiny hazánkban. Ezért tuti külföldre mennék ki dolgozni (tudom, orvosnak nem azért megy az ember, hogy kőgazdag legyen, csak a 122ezer nettó rezidens fizetés nevetséges) de legnagyobb aggodalmam, hogy mivel államilag finanszírozott helyre jelentkezek, ezért bármikor azt mondhatják, hogy "jó, te most ledolgozod a tandíjadat x évig és csak utána mehetsz külföldre" - erről már most is szó van az orvoshiány miatt :S és a jelenlegi kereseti lehetőségek mellett ez egy örökkévalóság. szóval nagyon meg tudják kötni a kezemet.. de mi van, ha addig (12 éven belül) változik a helyzet és végre nem annyit keres egy orvos, mint egy szakmunkás? csak annyi az érv az ÁOK mellett, hogy ez az amit örömmel is tudnék csinálni (szaktól függetlenül).
teljesen tanácstalan vagyok, ilyen döntések meghozatala előtt érzem, hogy milyen nehéz az élet.
Én orvosira készülök, őszintén remélem, hogy javul majd valamit az orvosok helyzete.
Csak azért nem menj fogorvosnak, mert az jobban keres/könnyebb megélni, persze az is fontos, de élveznéd is? Mert ha nem, akkor felesleges ennyit rágódni rajta.
Az utóbbi napokban a kapott válaszok alapján + a szüleimmel is beszélgettem egy picit a témáról és így sokkal tisztább képet kaptam. Eredetileg (kb 1-1,5 éve) amikor elhatároztam, hogy orvosira szeretnék menni, akkor egyből a fogorvosit akartam, aztán elkezdett az ÁOK sokkal inkább érdekelni. És még mindig ez az álmom. A fogorvosit most jobban átgondolva nem tudnám szívvel-lélekkel csinálni, szóval szerintem pontot tettem az ügy végére :) Persze nem zárom ki mint alternatívát teljes mértékben, még van időm és addig sok minden változik. De köszönöm mindenkinek a kedves válaszokat!
utolsó előtti válaszoló: lány vagyok, szóval ezért is nehezebb helyzetben vagyok, mert a családalapításban nagyobb részt kell vállalnom.. Elhivatottság terén (ami az ÁOK-t illeti) meg nincs probléma, sőőőt még talán túl sok is :D
Én fogorvostanhallgató vagyok, tehát affelé húz a szívem, meg sem jelöltem az áok-t, pedig bekerültem volna. A kérdés szerintem is az, hogy van e benned elhivatottság, mert áok-hoz szerintem még több kell, mint fok-hoz. Na meg hogy van-e benned elég alázat és emberszerretet. Ha lány vagy, akkor áok-t nem javaslom annyira.
Van ismerősöm, aki elvégezte az áok-t egész jó eredményekkel, szülei orvosok, követte a pályájukat, de aztán nem a szakmájában dolgozik, mert nem bírná gyomorral, olyan igénytelen emberek vannak, de ezt inkább nem részletezném. Tehát hatalmas elhivatottság kell, bár erre csak akkor jön rá az ember, ha dolgozik egy két hetet kórházban! Szóval ha van rá lehetőséged, próbáld ki pl. ápolástant pár napot!
Ha meg ki tudtok fizetni egy több tízmilliós fogorvosi rendelőt, akkor nem hiszem, hogy a képzés visszafizetése gondot okozna ha külföldre szeretnél menni .Megjegyzem, mire te oda kerülsz addig 100szor változtatnak rajta.
Amúgy meg fok-ról át tudsz menni áok-ra első meg másodévben, mert ugyanazt tanuljuk + egy-két fokos tárgy. Vagy végezd párhuzamosan, egyik ismerősöm másodévtől párhuzamosan végzi,fokon kezdte, de szájsebész akar lenni, vagy fej nyaksebész ezért áok-t is elkezdte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!