Fogorvosi vagy orvosi?

Figyelt kérdés

Lassan már egy éve töröm ezen a fejemet, hogy mi legyek a kettő közül. A fogorvosi azért lenne jó, mert tudnék önállósodni, anyagi hátterünk meg tudná engedni a magánrendelőt és így biztos a jó megélhetésem a jövőben + az időbeosztásomat is én állítom össze és így jutna idő pl. családalapításra is. Viszont a fogászat nem az amit szívből csinálnék. Szerintem unalmas (szüleim viszont ezt preferálják...). Az általános orvosi karral csak az a baj, hogy ugye egy infektológusként/sebészként/radiológusként nem tudnék önálló lenni és elég rossz helyzetben van az egészségügy kicsiny hazánkban. Ezért tuti külföldre mennék ki dolgozni (tudom, orvosnak nem azért megy az ember, hogy kőgazdag legyen, csak a 122ezer nettó rezidens fizetés nevetséges) de legnagyobb aggodalmam, hogy mivel államilag finanszírozott helyre jelentkezek, ezért bármikor azt mondhatják, hogy "jó, te most ledolgozod a tandíjadat x évig és csak utána mehetsz külföldre" - erről már most is szó van az orvoshiány miatt :S és a jelenlegi kereseti lehetőségek mellett ez egy örökkévalóság. szóval nagyon meg tudják kötni a kezemet.. de mi van, ha addig (12 éven belül) változik a helyzet és végre nem annyit keres egy orvos, mint egy szakmunkás? csak annyi az érv az ÁOK mellett, hogy ez az amit örömmel is tudnék csinálni (szaktól függetlenül).

teljesen tanácstalan vagyok, ilyen döntések meghozatala előtt érzem, hogy milyen nehéz az élet.

2011. júl. 16. 09:35
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
71%

Most pontosan azon a logikai láncon mentél végig amin én is 2 éve:)

Az én anyukám először az ÁOK-ot végezte el, csak külföldön, és utána kiderült, hogy azt a diplomáját itthon nem fogadják el, tehát nem tudott belépni a rezidens képzésbe. Ezért aztán elvégezte a FOK-ot is, pedig egyáltalán nem akart fogorvos lenni. Most azt mondja, semmi pénzért nem adná fel, mert azon kívül hogy nagyon megszerette a munkáját, még rengeteget is keres vele. Én végül ÁOK-ot választottam, mert tudom, hogyha FOkra mentem volna, megbántam volna, és mert ez az amit mindig is akartam.

Azt nem tudom, hogy alakul majd az orvosok helyzete, de akárhogy is, valahogy majdcsak lesz. Ráadásul írtad hogy jó álltok anyagilag. Ha esetleg mégis vissza kéne fizetni a 12 milliót hogy kimehess külföldre, akkor én a helyetekben a következőt csinálnám: A 6 év alatt összegyűjtenék annyit, ha lediplomázok visszafizetem az államnak, kimennék külföldre és 1-2 év alatt simán keresnék annyit, hogy a szüleidnek visszafizesd és még magadnak is marad.Persze ezt csak akkor tudod megcsinálni ha a szüleid tényleg jól keresnek. De higgy nekem, ezt nem fogják megcsinálni...

Szerinte azt válaszd amit igazán szeretnél.

2011. júl. 16. 09:51
 2/13 anonim ***** válasza:
86%

Nem fog változni az orvosok anyagi helyzete. Sajnos keveset keresnek, de ha azt veszed, hogy egy rezidens nettóban 120.000-et keres, míg egy egyetemi docens nettóban 190.000-et (és a docens egy nagyon magas tudományos fokozat már), így társadalmi igazságtalanság lenne az is, ha többet keresne a rezidens, ami még csak gyakorló orvos, mint egy külföldön is (el)ismert kutató/oktató.

Ha jó életet akarsz akkor ne légy finnyás, és menj fogorvosnak.

2011. júl. 16. 10:07
 3/13 anonim ***** válasza:
87%
Pontosan ugyanebben a helyzetben vagyok én is :) mintha csak magamat hallanám...az a gond, hogy általános orvosi után több minden is tetszik, amire szakosodhatok, de fogorvosiból csak 1. Én is így pro-és kontrázom, mindig a fogorvosi győz, de az általános orvosi a szívem vágya. Hát nehéz döntés. Mindenesetre örülök, hogy nem csak én vagyok ilyen helyzetben :) egyébként valószínű, hogy én megjelölöm a fogorvosit elsőnek, aztán rábízom a véletlenre, hogy felvesznek e vagy sem :D
2011. júl. 16. 10:30
 4/13 anonim ***** válasza:
66%
A gyógyszerész karon nem gondolkoztál? Az is dr. címmel jár és igen jól keresnek.
2011. júl. 16. 11:22
 5/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkitől a válaszokat!

Az a gáz, hogy ebben az országban minden csak rosszabb lesz... Szóval igaza van a 2. válaszolónak, nem fog javulni a helyzet. De a szívem mélyén lévő optimizmus még most is ezt sugallja, hogy valaminek csak kell változnia. Amúgy barátnőm édesapja sebész és nagyon jól megélnek. Gondolom nem a kórházi fizetésből, hanem a hálapénzekből.. Csakis így lehet jól élni orvosként hazánkban. Én személy szerint nem ítélem ezt el, mert a hálapénzt tényleg hálából adjuk és senki sem mondja, hogy kötelező. De vannak olyan undorítóan bunkó orvosok, akik szó szerint kikövetelik. De hát ez Magyarország... Persze ez a hálapénz dolog is vicces, hogy csak így tudnak az orvosok egyről a kettőre jutni.

És igen, én is örülök kedves 3. válaszoló, hogy nem vagyok egyedül :) Az fix, hogy megjelölöm a FOK-t meg az ÁOK-t is. A pontszám tulajdonképpen ugyanannyi mindkét helyen a SOTE-en (máshol nem tudom, hogy mennyi, de nem is érdekel mert Budapesten élek) és még úgyis van másfél évem a jelentkezési lap beadásáig, szóval majd csak eldől, hogy melyik kerül első helyre. De igen, a fogorvosi mindig nyer.

2011. júl. 16. 11:34
 6/13 A kérdező kommentje:
Igen, szóba jött a gyógyszerész is, csak az valahogy már annyira nem érdekel, túlságosan távol áll attól, amit szeretnék tanulni / csinálni. Tudom, azzal is lehet jó állásokat szerezni és sokat keresni, de tényleg hidegen hagy. És nem azért szeretnék orvosira menni, hogy a "dr." ott legyen a nevem előtt, hanem tényleg ez ami tényleg érdekel :)
2011. júl. 16. 11:41
 7/13 anonim ***** válasza:
72%
Értem én, csak gondoltam ötletként felvetem. Amúgy hajrá! :)
2011. júl. 16. 11:42
 8/13 A kérdező kommentje:
Mindegy, azért köszönöm szépen! :D
2011. júl. 16. 11:43
 9/13 anonim ***** válasza:
80%

Ha orvos akarsz lenni, és nem fogorvos, akkor az orvosit írd be. Ennyire egyszerű a dolog ;] Mert ha felvesznek a FOK-ra, akkor úgyis benned lesz a tüske, hogy "De nem is ezt akarom csinálni". Lehet, hogy megszereted, de akkor is motoszkálni fog a fejedben a "Mi lett volna, ha..."

Egyébként úgy tudom, hogy a rezidensek jóval kevesebbet kapnak, mint nettó 122.000, a hálapénzre játszani (attól függetlenül, hogy te azt írtad "azt hálából" adják... Mert valljuk be, nem mindig hálából adják, sokkal inkább kötelességből, és főleg a sebészeknek!) nem szép dolog.

2011. júl. 16. 13:21
 10/13 anonim ***** válasza:
79%

Szia!

Átérzem teljesen a helyzetedet. Én gyerekkorom óta orvos akartam lenni, aztán jött valahogy az ötlet télen, hogy fogorvos.. Úgy is alakult a sorrendem, megjelöltem az egyetemeken ÁOK-ot, FOK-ot is, de a FOK volt elől. Aztán, ahogy telt az idő, meglettek a pontjaim, elkezdtem gondolkodni, mert mindenki szerint hülyeséget csinálnék. Na, itt az a kérdés, hogy van-e benned ELHIVATOTTSÁG? Ez a legfontosabb. Érzed úgy, hogy erre rá tudod tenni az életedet, hogy tudsz nélkülözni, ha kell, és érzed azt, hogy te szívvel-lélekkel akarsz segíteni az embereknek? Ha ezt érzed, akkor mindenképp orvosnak kell menned, mert ehhez a legfontosabb az elhivatottság. Azért ne menj orvosnak, mert érdekel a biológia, meg az emberi test. A fogorvosi mellett valóban sok érv szól.. nem tudom mennyire vagy családcentrikus, de így sokkal több esélyed van arra, hogy normális körülmények között legyél a családoddal, eleget tudj foglalkozni velük, te osztod be az idődet, és valljuk be, az anyagi háttér sem a legrosszabb. Nem tudom, hogy lány vagy-e, de lány szempontjából azért mindig nehezebb az orvos hivatás, a gyerekek miatt pl. Még van időd bőven eldönteni, szerintem úgyis körvonalazódik majd később a fejedben. A szívedre hallgass, hogy mit csinálnál egész életed végéig, és hogy megvan-e benned az elhivatottság. Ha igen, akkor nem kérdés, hogy melyiket válaszd.:) Egyébként meg nem kell olyan nagy problémát csinálni ebből, ha felvesznek FOK-ra, és nem tetszik, akkor simán átvesznek ÁOK-ra, 1-2. évben a tárgyak ugyanazok szinte, csak a FOK-nál még van + 1-2 szakmai tárgy is. Remélem tudtam vmennyit segíteni azért. :) L19

2011. júl. 16. 14:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!