Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hogyan tudhatom meg mi érdekel?

Hogyan tudhatom meg mi érdekel?

Figyelt kérdés

Érettségi előtt sem után nem tudtam, hogy mivel szeretnék foglalkozni tőlem szerintem nagyon távol álló szakokat választottam. Konkrétan azt sem tudtam, hogy mire megyek azzal a szakkal ha elvégzem.

Megszeretném tudni, hogy milyen terület, milyen készségekben vagyok jó. Érdekel a pszichológia mivel elég sok lelki nyavajám van amit meg akarok gyógyítani de csak ezért nem akarok elmenni pszichológiai egyetemre. Valami olyan dolgot szeretnék csinálni amit szenvedéllyel csinálok ami érdekel és amiből megtudok élni de az igazából nem döntő fontosságú mert amiben jó vagyok abból megélek :)

Hogyan próbáljam ki magam ?

Kezdjek el járni magántanárokhoz (matek, irodalom stb.. ?)

Én középsuliban csak 3-4ben tanultam akkor rendesen de nem volt tudatos tanulás így nem igazán élveztem és nem voltam hatékony de a sok energia meg hozta a nyereséget.

Hogy próbáljam ki magam ?

2011. jún. 4. 05:36
 1/4 anonim válasza:

Nem mindig találni amúgy olyan szakmát, amit tényleg nagyon élvezel, és jól meg is fizeti a bele fektetett munkádat. Mindenki küzd lelki nyavalyákkal, és csak az menjen pszichológusnak, aki ezeket kezelni is tudja. Amúgy, belőlük állati nagy a túlképzés, és a pszichiátereket többre értékelik, de ahhoz meg orvosi egyetem kell, a pszichológia meg csak bölcsészkar.

Felesleges magántanárokra perkálnod, mert akkor már ezzel a felfogással visszaülhetnél az iskolapadba is. Nem tudom, hány éves vagy, de elég nagy a tapasztalatlanságod, tájékozatlanságod. Munkával, olvasottsággal (neten pl. utánanézel egy olyan szak követelményeinek, elhelyezkedési lehetőséginek, ami érdekel, elsősorban ezzel érdemes kezdeni). Ha tanulni akarsz még, akkor azt is figyeld, hogy már csak költségtérítéses formában teheted ezt meg, nem mindegy mennyit kell egy szemeszterre kiperkálnod. Van szinte minden egyetemnek nyílt napja, vannak különféle börzék, workshopok, itt kaphatsz segítséget. De ha már a pszichológiáról beszéltél, akkor menj el legalább egy alkalommal egy szakemberhez, beszélj vele, ez is segít. Vagy az egyetem, ahol tanultál ott is biztos van karrier-tanácsadó iroda, menj el oda is, és érdeklődj. A döntést magadnak kell meghoznod, és ha jobban magadba nézel, vagy írsz egy listát, mi érdekel, mi nem, máris előbbre vagy. A gimis eredmények nem számítanak ebből a szempontból, inkább azon gondolkozz, mit szerettél, mit tanultál könnyebben, és abban mi fogott meg. Legyél annyira önálló, hogy leülsz a google elé, és keresgélsz, más is így informálódik.

2011. jún. 4. 07:38
 2/4 anonim válasza:
kérdezz meg egy asztrológust.
2011. jún. 4. 08:46
 3/4 anonim ***** válasza:

Szia!

Ajánlanám neked a felvi.hu oldalt. :) Itt megtalálod szinte az összes szaknak a leírását. Miután megtetszett egy szak, megkeresed a felsőoktatási intézmény weboldalát és az adott szak (BA, BSC, esetleg osztatlan) és megnézed a tantervi hálót/dinamikus órarendet, stb. Ez azt a célt szolgálja, hogy megmutatja, mi az a tárgy, amit például az 1. félévben az adott szakon KÖTELEZŐ tanulni, meg van, hogy az x éves képzés alatt miből kell KÖTELEZŐEN VÁLASZTANI (ezek közül nem kell mind, te döntöd el, hogy melyiket veszed fel és mikor, csak a lényeg, hogy hirdessék meg), illetve SZABADON VÁLASZTHATÓ TÁRGYak azt jelentik, hogy megadott rend szerint ezekből is kell felvenned, de ezek már kevésbé kapcsolódnak az alapszakodhoz. :) A dinamikus órarend/tanterv alapján kalkulálni tudod, hogy milyen ismereteid lesznek.

Jó tanács: ha már van egy felsőoktatási intézmény a közeledben, akkor próbálj meg bemenni és néhány előadást meghallgatni. A gyakorlatok nem engedélyezettek külsősöknek, de az előadások igen. Ha valami egyetemi szint és nehézség mellett is megtetszik, akkor tényleg célszerű odamenned.

Egyébként a felvin nagyon hasznos személyiség és tanulást segítő tesztek vannak, amivel felmérheted, hogy mi az, ami érdekel... :) Milyen munka való neked.

Egyébként néhány tárgynak megvan, hogy igazából merre felé lehet továbbmenni, ha ennyivel segíthetek saját kútfőből:

irodalom, nyelvtan --> magyar nyelv (tanár szak)

irodalom, történelem --> jogász

történelem --> történész

matematika --> matematikus

matematika, informatika --> gépész, informatikus

matematika, közgazdaságtan --> közgazdász

informatika, közgazdaságtan --> gazdasági informatikus

fizika, kémia --> mérnök

fizika --> fizikus

irodalom, informatika --> könyvtáros informatikus

kémia, biológia --> vegyész

Bocsi, hogy nagyvonalú vagyok, de akár így is lehet szakot választani. Tényleg rengeteg van! :) Sok sikert hozzá, ha van kérdésed, akkor szívesen válaszolok! :D

20/F

2011. jún. 5. 09:19
 4/4 A kérdező kommentje:

Nekem az volt a jó érzés amikor megtanultam egy-egy anyagot amikor éreztem a megszerzett tudás örömét ez lehetett matek, töri. Ezért nem tudom. SZívesen visszaülnék középsuliba, egy nívosabb középsuliban ha tehetném :(

Pályaválasztási tanácsadóhoz fogok járni azaz már elkezdtem vele a munkát csak félbeszakítottam (saját hibám) és most fogom folytatni.

Rengeteg energiát és önbizalmat ad az embernek ha egy olyan területet választ szakmának amit imád csinálni ami hajtja az új kihívások felé és ami önbizalmat, sikerélményt ad.

2011. jún. 5. 10:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!