Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mi a tapasztalatotok a diákhit...

Mi a tapasztalatotok a diákhitelről?

Figyelt kérdés

Leírnám a problémámat:

Kevesebb, mint 1 éve, mikor beiratkoztam az egyetemre nagymamám azt mondta, hogy amennyivel tudja, támogatni fogja a tanulmányaimat (utazás+kollégium+étkezés+tankönyvnek). Természetesen nem arra megyek ki, hogy lehúzzam, de lassan annyi támogatást alig ad, hogy egy hétre elmenjek, elköltsek minimálisan 4-5000 forintot és kifizessem a kollégiumomat. Igazából kapok tanulmányi és szoc ösztöndíjat, de ezek értéke minimális, szüleim el is váltak, emellett anyukám munkája nem biztos, kisebb tesóm is van, úgyhogy igazából nekik rengeteg számla, fizetnivaló van a nyakukon és nem feltétlen tudnak lemondani valamiről azért, hogy x ezer forintért egy könyvet vegyek. Felmerült most az ötlet, hogy jövő félévben fel kellene vennem a diákhitelt. Nem tudom, hogy nektek mi a véleményetek róla? Lehet, hogy ez az egy lehetőségem van arra, hogy tanuljak, mert bár kb. havi 20-25 ezres támogatást kapok a sulitól, azt mondjuk költöm a kolira, kajára, utazásra, de nagymamám nem hiszem, hogy tud támogatni, aztán évkezdés meg egy-két kiadás elkerülhetetlen...

Akinek lenne ötlete, hogy mit tegyek, belemenjek-e a diákhitelbe, mit lenne érdemes tenni, kérem írjon.

Ne annyit, hogy ne... Kérlek érveljetek, mert sok múlik rajta... Be szeretném fejezni a tanulmányaimat, nem 2,0-es az átlagom, nem is szeretnék vele felvágni, de a tanulmányi ösztöndíjat finoman mondva kenyérre lehet kenni, többre nem való sajnos!

Köszönöm a segítségeteket! :)

2011. máj. 17. 18:46
 1/10 anonim ***** válasza:

Hasonlóképpen én is kapok szoc. meg tanulmányi ösztöndíjat is, kevés szülői támogatással fűszerezve, ezek a lakhatás-utazás-étkezés dolgot alig futják ki.

Én felvettem a diákhitelt, így nem kell azon aggódnom, hogy nem tudok megvenni egy könyvet, nem tudok részt venni egy közösségi programon (ami a kapcsolatépítés szempontjából is fontos), talán még Erasmus-félévre is marad, ha folyamatosan félreteszek (nemzetközi tanulmányok szakosként illene külföldi tapasztalatot szereznem). Szóval nekem a diákhitel egy befektetés a jövőbe, hogy minél jobban ki tudjam használni az egyetemi éveket. Ha piacképes diplomát kapsz, el tudsz helyezkedni jó fizetéssel, akkor nem lehet gond a visszafizetéssel (viszont ajánlott magasabb összeget törleszteni, mint a standard, mert akkor az adósság alig csökken...). Ha eltapsolod a pénzt (amit gondolom nem tennél) vagy használhatatlan diploma megszerzéséhez kell, úgy már kevéssé éri meg.

2011. máj. 17. 19:19
 2/10 anonim ***** válasza:

Ha meg tudod oldani másképpen (pl. vállalsz munkát), akkor én a helyedben nem venném fel.

Akkor sem venném fel, hogy ha szűkösen, de kijönnék a pénzből (azaz lenne pénz a kolira és kajára). Ha mellette nem tudnék könyvet venni, akkor könyvtár...bulizni okosan mennék (rengeteg ingyenes program van egyetemistáknak).

Szerintem nem jó az életet hitellel kezdeni, mert ki tudja mikor és milyen munkát találsz.

2011. máj. 17. 19:47
 3/10 A kérdező kommentje:

Az a helyzet, hogy a könyvtárból olyan 3 hónapra lehet csak kivenni és a szorgalmi időszak 5 hónapos, ha lefénymásolom is olyan 15 ezer legalább félévente és ebben semmi más nincs. Emellett nem járok bulizni, nem szórom két kézzel a pénzt, de mivel sem a nagyszülői támogatás, sem az itthoniaktól kapott segítség bármikor elapadhat, így igazából nem lenne lehetőség arra, hogy visszamenjek, egyek valamit, stb.:S

Egyébként én is ezen a meglátáson vagyok, hogy nem célszerű hitellel kezdeni az életet, de igazából más lehetőségem nincs arra vonatkozólag, hogy mit tegyek... :S

A leendő diplomám egyrészt olyan, hogy sokak szerint Dunát lehetne rekeszteni vele... (közgazdásznak tanulok... :D) Az egyetemen szeretnék maradni oktatónak, tudom, hogy eleinte elég kevés, de idővel jóval többet lehet keresni és biztos az állás. Igazából az emberek, a kapcsolatok, a tanítás mindig is vonzott, erről semmiképp nem szeretnék lemondani, ha másért nem, ezért csinálnám végig. Egyszerűen mást el sem tudok képzelni... :D

Köszi a válaszokat, megy a zöld kéz! Ha tudtok, még írjatok! :)

2011. máj. 17. 19:55
 4/10 anonim ***** válasza:

Első válaszoló vagyok:

Ha van lehetőséged, szerintem is dolgozni menj el inkább, legalább munkatapasztalatot is tudsz majd aaz önéletrajzodba írni. Én is ezt terveztem, de sok mindent csinálok az egyetem mellett, és már végképp nem fért bele, így maradt a diákhitel.

2011. máj. 17. 21:24
 5/10 A kérdező kommentje:

Igazából nekem sem fér bele, mert szinte soha nincs lyukas órám, általában 8-tól este 6-ig bent vagyok és utána is pihenek, amikor nincs tanítás, akkor tanulok. Évközben is megajánlott jegyekre hajtok, vizsgákat is jól akarom megírni, tehát sajnos így a munka szerintem nem kivitelezhető dolog.

Igazából most még előre nem tudom, hogy szükségem lesz-e a pénzre, de fontos azért azt tudni, hogy például akármikor abbahagyhatja nagymamám a támogatást és akkor meg leszek lőve. Sajnos ha november közepén közli, hogy tovább nem tud segíteni, akkor lehet, hogy vissza sem tudok utazni, vagy hasonló... Próbál az ember előtakarékoskodni, de igazából a minimális ösztöndíjból elmegy ételre, holott az ember nem jár bulizni, nem vesz hetente új ruhát (szinte alig és olcsót) és mégis... Azért lenne fontos, mert ha igényelnék pl 170 ezret és akkor ami nem költődne el, az tolódna és max akkor venném fel újra, ha nagyon kifutok belőle... és mihelyst munkába kerülnék majd (kb. 5 év) akkor neki is fognék az előtörlesztésnek.,,

2011. máj. 17. 22:13
 6/10 anonim ***** válasza:
Én felvettem anno, most dolgozom és tudom fizetni, sőt, alkalomadtán előtörleszteni is, pedig nem egy milliomos munkám van. Nem kell félni tőle. Nem olyan vészes a törlesztés.
2011. máj. 21. 15:19
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! :)
2011. máj. 21. 15:35
 8/10 anonim ***** válasza:

Jól írta egy előttem szoló, h befektetés a jövőbe! És akik jönnek h így a kamatok, úgy a kamatok...létezik előtörlesztés, és egyben is vissza lehet majd fizetni(persze itt is kell kamatot fizetni,de mégsem évekig). Nem havonta a legkisebbet kell befizetni majd, mert úgy sosem fogy el, meg nem a félévi max összeget vedd fel, hanem annyit ,amennyit tényleg muszáj. Amerikában milliókat vesznek fel a diákok, hogy tanulhassanak, sokkal durvább kamatokkal! Ők miért nem panaszkodnak?

Olyan szakra kell járni és olyan suliba, amit ha elvégzel van esélyed a jó elhelyezkedésre. Mindenkinek magának kell végig gondolnia, h neki megéri-e felvenni. Ha úgy érzed később vissza tudod fizetni, mert valószínű nem minimálbérért fogsz dolgozni, akkor vedd fel.

Én is vettem/veszek fel diákhitelt, mert máshogy nem tudnám finanszírozni a német másoddiploma képzésemet, amit ha elvégzek valószinű Németországba fogok kikötni, ahonnan nem lesz probléma visszafizetni.

24/L

2011. máj. 21. 17:35
 9/10 anonim ***** válasza:

24/L vagyok:

Nah most olvasom utólag , h közgazdásznak tanulsz(én is), meg oktatói pályára készülsz. Hát párom orvosin tanársegéd és tényleg nem keresnek vmi sokat (nettó 100 000-et), de ha feljebb lépsz a ranglétrán pl. adjunktus, docens leszel akkor már jobb a fizu. De a PhD képzéssel,(ami ugye egyetemi tanároknál általában kell a fokozat megszerzéshez)csak jól jársz! Mert ha időközben meggondolod magad és nem oktatni akarsz, máshova is mehetsz kutatónak. Pl. a MNB-nél PhD-végzettég a belépő egy kutatói csoportba. Hát sok sikert, kemény munka lesz!

2011. máj. 21. 17:47
 10/10 anonim ***** válasza:
Ne vedd fel, ha nem akarsz adósrabszolga lenni egy olyan világban, ahol egyáltalán nem biztos, hogy találsz magadnak munkát, vagy ha találsz is, abból tudod-e fizetni a hiteledet.
2011. máj. 21. 20:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!